RO EN
The cart is empty

PRESEDINTIE: Se solicita reexaminarea legii privind autorizatiile de construire

Prezent la evenimentul prilejuit de lansarea raportului privind competitivitatea Romaniei, organizat de Camera de Comert Americana din Romania (AmCham), presedintele Traian Basescu a precizat ca, desi a primit pentru promulgare o lege prin care autorizatiile de construire sunt considerate eliberate daca in termen de 30 de zile primaria nu se pronunta, actul normativ va fi trimis spre reexaminare catre comisiile parlamentare specializate. "O alta zona care ne impiedica performanta in competitivitate, dincolo de incorecta implementare a legilor, este legata de legile stufoase si uneori contradictorii. Desigur ca, in ultima perioada, acest fenomen al contradictiei intre diverse legi a fost diminuat, dar inca avem legi mult prea complicate. Spre exemplu, legat de legislatia stufoasa, un exemplu consta chiar in autorizatiile de construire pe care le emit primariile, procedura in sine fiind extrem de dificila. Dar nu poate fi acceptata si promulgata o initiativa legislativa extrem de seaca, cu doua articole, in care se spunea ca, daca in 30 de zile primaria nu elibereaza autorizatia de construire, documentul se considera a fi acordat. Daca am avea un mediu de afaceri despre care sa fim convinsi ca reactiile celor ce-l formeaza sunt intotdeauna conform legii, n-as avea ezitari sa promulg aceasta lege. Deocamdata, insa, o voi trimite inapoi la Parlament, pentru ca exista riscul aparitiei unor constructii in zone protejate, de exemplu daca investitorul are «un prieten» in primarie care sa tina autorizatia si, dupa ce au trecut cele 30 de zile, planteaza langa Ateneul Roman un turn de 50 de etaje", a declarat presedintele Romaniei. Seful statului a mai adaugat: „Sunt adeptul simplificarii legislatiei, ca un motor al cresterii economice si competitivitatii. Imi pun insa o intrebare la care trebuie gasit un raspuns in 2012: avem un mediu de afaceri atat de matur, care scos din chingile birocratice sa se conformeze si legii si bunului simt? Aceasta apropo de exemplul cu blocul de langa catedrala catolica, care, tot asa, a fost construit cu autorizatie intarziata”.
AmCham propune majorarea gradului de transparenta a investitiilor de interes public
Referitor la studiul elaborat de AmCham Romania, presedintele organizatiei, Alexandra Gatej (fost consilier prezidential), a subliniat: „Raportul de competitivitate arata ca performantele tarii noastre s-au plasat usor peste media Uniunii Europene in general, dar exista puncte deficitare in ceea ce priveste resursele umane sau politicile fiscale. Romania are 25 de avantaje competitive si 49 de dezavantaje competitive. Raportul identifica posibilele domenii care prezinta avantaje sau dezavantaje competitive, atragand atentia ca avantajele sunt favorabile in masura in care sunt generate de politici publice de calitate”. Perspectivele sunt, insa, favorabile, dupa cum indica un sondaj realizat de specialistii camerei de comert. Astfel, in urma chestionarii directorilor executivi straini din Romania, 57% dintre acestia au afirmat ca vor majora investitiile cu peste 50%, in urmatorii cinci ani, in timp ce numai 4,7% au declarat ca le vor scadea. Aproape 64% dintre directorii executivi au spus ca vor creste numarul angajatilor cu peste 50%, in urmatorii cinci ani, iar 5,9% dintre acestia au raspuns ca vor recurge la disponibilizari. Totodata, 62% dintre directorii executivi chestionati sustin ca vor majora investitiile in Romania, in aceeasi perioada, fara a preciza insa ponderea de crestere a acestora. In concluzie, presedintele AmCham Romania a precizat ca „este necesara dezvoltarea unui plan amplu si coordonat de imbunatatire a infrastructurii Romaniei pentru atingerea standardelor Uniunii Europene de calitate si acoperire, precum si dezvoltarea unei strategii energetice clare, concomitent cu majorarea gradului de transparenta si responsabilitate in administratia publica si in utilizarea fondurilor bugetare”. Informatii suplimentare, la  www.presidency.ro sau www.amcham.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter