RO EN
The cart is empty

MMAP va gestiona investitii importante de circa 4 miliarde euro cu finantare PNRR

Ministrul Tánczos Barna a participat ieri, la Palatul Parlamentului, la evenimentul „Prioritatile de mediu stabilite prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR)”, organizat de Comisia pentru mediu si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor. PNRR contribuie la tranzitia verde si sprijina obiectivele Romaniei privind decarbonizarea si tranzitia energetica, astfel cum sunt prevazute in planul national privind energia si clima. Masurile de sprijinire a obiectivelor privind schimbarile climatice prevazute in PNRR se ridica la aproximativ 12 miliarde euro, respectiv 41% din suma totala alocata prin plan.
MMAP va gestiona 4 componente, cu investitii totale de circa 4 miliarde euro, astfel:
• managementul apei, cu un buget de 1,462 miliarde de euro;
• paduri si protectia biodiversitatii, cu un buget de 1,173 miliarde de euro;
• managementul deseurilor, cu un buget de 1,239 miliarde de euro;
• digitalizare in domeniul mediului, cu un buget de 51 milioane de euro.
"Managementul apei este un domeniu foarte important, tocmai de aceea am alocat un buget de circa un miliard de euro pentru dezvoltarea sistemelor de apa si canalizare in Romania. Totodata, vom reconfigura intregul mecanism economic al Administratiei Nationale Apele Romane, pentru a raspunde noilor provocari in ceea ce priveste gospodarirea apelor si protectia la inundatii.
A doua componenta, la fel de importanta, se refera la paduri si protectia biodiversitatii. Aici vom avea peste 800 milioane pentru cresterea suprafetei de padure din Romania, infiintarea de noi pepiniere forestiere, lucrari de reducere a riscurilor generate de viiturile torentiale si elaborarea Strategiei Forestiere Nationale, precum si alte 370 milioane pentru biodiversitate, pentru planuri de management, pentru refacere de habitate, sau pentru protejarea pajistilor cu inalta valoare genetica.
Managementul deseurilor este a treia componenta care beneficiaza de fonduri semnificative. Am planificat constructia a 565 platformele de depozitare voluntara a deseurilor nemenajere (cele care nu se ridica de catre firmele de salubrizare). Sunt peste 500 de primarii care vor putea beneficia de finantare pentru a realiza asemenea platforme.
Vom finanta, de asemenea, peste 13.700 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separata a deseurilor in localitati, dar si 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deseurile din constructii, deseurile de metal, de plastic, de lemn, cauciucurile, deseurile periculoase, toate deseurile care ulterior pot ajunge la reciclare si pot reintra in circuitul economic.
Avem si o componenta de digitalizare in domeniul mediului, cu un buget de 51 de milioane de euro. Din aceasta suma vom dezvolta sistemul SUMAL si vom digitaliza mai multe servicii care intra in sfera de competenta a ANPM", a precizat ministrul Barna Tánczos.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter