RO EN
The cart is empty

GUVERN: Modificari legislative pe piata energiei «verzi»

Recent, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita si ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb au detaliat o serie de aspecte legate de principalele modificari legislative ce vor avea impact asupra pietei sistemelor pentru productia energiei din resurse regenerabile si, in consecinta, asupra investitiilor din acest sector de activitate, cu implicatii tangentiale si in ceea ce priveste sectorul de constructii. Prezenta in cadrul unei conferinte specializate, Rovana Plumb a subliniat ca prin masurile vizate de Executiv se urmareste ca investitiile in energia regenerabila sa aiba in vedere competitivitatea economica, iar costurile sa fie suportabile pentru consumatori. „In ceea ce priveste energia obtinuta din resurse regenerabile, odata cu Cartea Verde, a fost prezentata si situatia statelor membre. La ora actuala, Romania are o pondere de 23,6% a productiei energetice din resurse regenerabile din total, iar tinta este de 24%. Cred insa ca trebuie sa continue investitiile in energia regenerabila, dar trebuie sa acordam mai multa atentie competitivitatii in zona economica, precum si costului pe care il achita cetatenii”, a declarat ministrul de resort. Mult mai explicit in acest sens a fost Constantin Nita, care a aratat ca „prima modificare ce vizeaza piata energiei regenerabile consta in suspendarea provizorie a Legii nr. 220 pentru o perioada de trei ani si jumatate, de la data de 1 iulie 2013 pana in 1 ianuarie 2017. Schema de acordare a stimulentelor va fi stabilita astfel incat pentru energia eoliana si cea hidro sa se acorde cate un certificat verde, in timp ce sistemele solare vor beneficia de doua certificate verzi. Restul de certificate vor fi pastrate intr-un cos de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care va calcula cate certificate verzi va avea fiecare investitor in 2017. Aceste certificate verzi pot fi scontate la banca sau preluate ca valoare, dupa 1 ianuarie 2017. Deci, nu vor fi efectuate taieri de subventii sau de fonduri, doar ca veniturile obtinute vor fi viitoare, incasate dupa 1 ianuarie 2017".
Costul energiei, motiv de nemultumire a consumatorilor industriali
Alte modificari ale normativului, ce va intra in vigoare la 1 iulie 2013 – si pentru care Guvernul asteapta inca propuneri pe aceasta tema – sunt constituite de exceptarea de la prevederile legii energiei a marilor consumatori, cu un consum anual mai mare de 150 GWh, precum si posibilitatea ca producatorii de energie regenerabila care livreaza sub 5MWh de energie sa poata incheia contracte bilaterale pentru comercializarea electricitatii. "Exceptam de la lege ca pentru o cota de 50% din energia furnizata marilor consumatori cu consum mai mare de 150 GWh sa nu se achite certificate verzi. Este necesar, pentru ca avem deja mari probleme. Legea prevede incheierea de contracte bilaterale de catre cei care produc sub 5 MWh. Legea mai prevede posibilitatea ca energia din surse regenerabile sa fie preluata in piata reglementata. Luam aceste masuri ca sa nu mai fie niciun fel de incertitudine pe piata si consideram ca acest time-out este cea mai buna varianta", a adaugat Constantin Nita. Intrebat care sunt marii consumatori industriali cu un consum mai mare de 150 GWh de energie, ministrul delegat pentru Energie a raspuns in mod transant ca acestia nu prezinta un interes deosebit pentru factorii politici de decizie. „Am avut multe discutii cu consumatori industriali, cu asociatiile de consumatori, cu producatorii de energie regenerabila. Sigur ca investitorii nu sunt totdeauna de acord cu propunerile noastre. Din pacate pentru toti, nu este o chestiune care se intampla numai in Romania. Schema de sprijin din Romania este cea mai generoasa, dar nu putem impaca pe toata lumea, nu putem sa ne asumam riscul ca marii producatori industriali sa plece din Romania. Niciun investitor nu are vreun motiv sa se retraga din Romania din acest motiv. Nu iau in calcul nici reducerea investitiilor in energii regenerabile", a mai afirmat oficialul guvernamental.
Programul Casa Verde ramane blocat si in acest an
Daca pana in prezent existau anumite incertitudini privind posibilitatea derularii programului Casa Verde, care a impulsionat achizitia de sisteme de capacitati reduse pentru producerea energiei din surse regenerabile (mai ales de panouri solare), ministrul Mediului a transat aceasta problema, confirmand ca schema respectiva de sprijin guvernamental, intrerupta in 2012, nu va fi reluata in acest an. „Nu sunt sanse ca Programul Casa Verde sa reporneasca in acest an, deoarece nu exista fonduri pentru finantarea sa. Daca, in perioada urmatoare, vor aparea posibilitati de finantare, atunci cu siguranta se va pune problema initierii unei noi etape a programului”, a aratat ministrul de resort. Declaratia este oarecum contradictorie cu afirmatiile anterioare, mai ales ca, la inceputul anului in curs, acelasi oficial guvernamental a subliniat ca, in ceea ce priveste derularea Programului Casa Verde, intrerupt pe durata anului anterior, se doreste lansarea de noi sesiuni, la acel moment fiind in analiza peste 10.000 de dosare depuse inca din 2011. In schimb, in luna februarie a.c., in cadrul unui raport dat publicitatii de Curtea de Conturi a Romaniei, s-a evidentiat faptul ca programul respectiv a prezentat o serie de vulnerabilitati si disfunctionalitati, in anul 2011, fiind imperios necesara aplicarea unor corectii. In acest sens, principalele recomandari ale auditorilor specializati vizeaza planificarea strategica anuala a activitatilor, in corelare cu obiectivele programelor auditate si cu disponibilitatea resurselor financiare, stabilirea si aprobarea anuala a unei perioade determinate (definirea clara a datei de incepere si a datei de finalizare) pentru sesiunile de finantare (deschidere, analiza, avizare, aprobare) organizate in etape pe tipuri de proiecte in limita fondurilor disponibile, respectiv monitorizarea proiectelor din cadrul programului pentru persoanele fizice si, separat, pentru cele juridice. Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter