RO EN
Košík je prázdný

VDMA: Sectorul utilajelor de constructii intre vanzari record si perspective sumbre

Producatorii de echipamente de constructii si materiale care fac parte din asociatia germana de profil, VDMA, au avertizat la inceputul acestui an asupra pericolului unei tendinte de scadere a vanzarilor, ce se va instala in perioada urmatoare. Industria de profil traieste, in prezent, din comenzile de anul trecut. Pentru 2023, membrii VDMA se asteapta la un nou record al incasarilor, cu o crestere reala prognozata de pana la zece procente. Capacitatea de a livra s-a imbunatatit, deoarece companiile au la dispozitie toate componentele si materialele necesare, dupa cum a rezultat in urma sedintei consiliului de administratie al VDMA de la jumatatea lunii iulie a.c. Aceasta situatie este insa datorata exclusiv comenzilor deja inregistrate si care se afla in diverse faze de executie.
Actualmente, acumularea respectiva scade treptat, intrucat numarul noilor solicitari este in continua scadere. In perioada ianuarie-mai 2023, cererea a inregistrat deja un declin de 19% la utilaje si 23% la materiale. Numai in Europa de Vest, ajustarea negativa a fost de aproape 50%. Scaderea economica, ca urmare a cresterii ratelor dobanzilor, se face simtita in special in constructiile rezidentiale din Europa si America de Nord, iar fenomenul se repercuteaza inclusiv asupra domeniului analizat. Prognozele curente avertizeaza ca incepand cu luna octombrie a acestui an este extrem de probabila instalarea unui trend negativ al vanzarilor, in cazul in care ritmul actual de preluare a comenzilor noi nu se imbunatateste.
Pe plan mondial, competitivitatea companiilor cu linii productie in Europa este restrictionata de o birocratie excesiva si suprareglementata. Daca intervin si alti factori, cum ar fi cresterea preturilor la constructii si materiale, precum si sporirea permanenta a ratei dobanzii, industria va avea de suferit, au afirmat oficialii VDMA, care au subliniar ca Europa trebuie sa redevina mai interesanta pentru investitii, care in prezent sunt orientate catre America de Nord si China. 
Ingrijorari similare au fost manifestate si de reprezentantii sectorului de materiale de constructii, care au aratat ca, din punctul lor de vedere, China este mai mult o piata de export, in 2022 tara fiind lider in ceea ce priveste livrarile in strainatate. Situatia din industria imobiliara este inca ingrijoratoare, iar riscul ca bula imobiliara sa se sparga este mai mare ca oricand, cu atat mai mult cu cat in China exista deja o supracapacitate enorma in sectorul constructiilor rezidentiale. Pentru informatii suplimentare, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter