RO EN
Košík je prázdný

UPT: Rata de angajabilitate a absolventilor din constructii depaseste 90%

Peste 90% dintre absolventii Universitatii Politehnica Timisoara (UPT), generatia care a finalizat studiile de licenta sau master in 2021, si-au gasit un loc de munca, majoritatea in domeniul in care au studiat, potrivit unui studiu realizat de institutia de invatamant superior. Cea mai mare crestere este in domeniul ingineriei, unde rata de angajabilitate este cu 10% mai mare decat in 2020. In calcul au fost inclusi cei 1.780 de absolventi ai ciclului de licenta si 920 de absolventi de masterat din 2021. Este cel mai mare procent din ultimii zece ani, de cand este realizata aceasta analiza. 
Specializarile cu cei mai multi absolventi angajati sunt Automatica si Calculatoare, respectiv Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale. Aici, 91,5% dintre cei care au finalizat studiile de licenta si masterat in aceasta vara, au in acest moment un contract activ de munca. Rata de angajabilitate poate fi mai mare pentru ca studiul nu ii cuprinde pe absolventii care lucreaza individual prin PFA-uri sau detin o firma si au doar functia de administrator, nu si de angajat.
"Principala concluzie a studiului este ca ingineria, pe toate specializarile, a avut o crestere fulminanta. De exemplu, in 2018 rata de angajabilitate a inginerilor era de 83%, in 2020, din cauza pandemiei a scazut cu trei procente, insa dupa revenirea la normalitate a explodat cererea din piata. Acum, noua din zece absolventi de inginerie au un contract de munca. De altfel, aceasta evolutie este in oglinda cu ce se intampla in piata muncii. In vestul tarii, in ultimii doi ani au venit investitori noi, companiile deja prezente aici au inceput sa se extinda, asa ca au avut nevoie de oameni bine pregatiti", a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Absolventii Facultatilor de Management si Productie in Transporturi, respectiv de Constructii, au si ei o rata de angajabilitate de 90%, in timp ce tinerii care au terminat studiile la Facultatea de Mecanica si la Facultatea de Inginerie Electrica si Energetica au o rata de angajabilitate de 89%, respectiv 87%. 
 
Majoritatea absolventilor UPT lucreaza in domeniile in care au studiat
O alta concluzie a studiului arata ca cea mai mare parte a absolventilor ajung sa se angajeze exact in domeniul unde au studiat. Cei care au finalizat studiile la Facultatea de Automatica si Calculatoare, peste 95% dintre cei care s-au angajat lucreaza in domeniul pe care l-au studiat. Ei au fost incadrati pe posturi precum: programator, inginer de sistem software sau manager de proiect informatic.
Facultatea de Constructii este a doua in ceea ce priveste angajabilitatea tinerilor in domeniul in care au studiat. Aici, 92% dintre absolventi lucreaza pe posturi precum inginer constructii civile, inginer instalatii pentru constructii sau inginer cai ferate, drumuri si poduri.
"Am cautat sa vedem daca cei care termina o facultate lucreaza in domeniul respectiv. In trecut exista impamantenita ideea ca multi dintre cei care fac o facultate, o fac degeaba. Nu, nu este adevarat! De exemplu, din cei peste 2.700 de absolventi de licenta si masterat, sub 100 lucreaza pe posturi pentru care nu iti trebuie studii superioare. Exista in anumite cazuri o ocupatie aparent diferita, adica am intalnit situatii ca un absolvent de inginerie electrica sa lucreze ca inginer software, numai ca in majoritatea cazurilor e vorba mai mult de o specializare intr-un anumit software utilizat in domeniul respectiv", a mai subliniat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Un alt rezultat al realizarii studiilor universitare la UPT este ca doua treimi dintre studentii care vin la UPT din alte judete, aleg sa ramana in Timisoara, fiind angajati la companii de aici.
"Ei isi gasesc mult mai usor de lucru in Timisoara si localitatile apropiate, pot obtine salarii mult mai bune, asa ca dispare dorinta de a se intoarce acasa. La cresterea ratei de angajabilitate, contribuie si faptul ca a scazut dorinta de a pleca in strainatate dupa finalizarea studiilor. Cei care nu sunt in Registrul de Evidenta a Salariatilor nu inseamna ca sunt someri, ci poate au plecat in strainatate. Iar o rata ridicata de angajabilitate poate insemna si ca absolventii nu au plecat sa lucreze in vestul Europei, ci au ramas in Romania pentru ca in multe domenii si aici pot avea venituri foarte bune", a incheiat Florin Dragan, rectorul UPT.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter