RO EN
Košík je prázdný

CRESTERE cu 1,9% a ratei de ocupare a fortei de munca in constructii, pana in 2023

Confederatia Patronala Concordia, impreuna cu KPMG si Institutul National de Cercetari Economice (INCE) al Academiei Romane, a lansat recent studiul intitulat „Analiza cantitativa si calitativa a pietei muncii in Romania”, ca parte a unui efort de a contribui la intelegerea schimbarilor iminente si ingrijoratoare de pe piata muncii, care afecteaza si vor afecta intreaga economie si societate, informeaza un comunicat al organizatiei patronale.
Potrivit consideratiilor generale ale cercetarii, prognozele privind ocuparea fortei de munca la nivel sectorial pentru perioada 2018-2023, realizate pe baza proiectarii valorii adaugate brute reale (in preturi la nivelul lui 2010), a salariului mediu anual real (in functie de evolutia salariului mediu anual net si a salariului minim real anual la nivel national) si a cererii de forta de munca sub forma populatiei ocupate in mii de persoane, au relevat ca, in timp ce in anul 2023 fata de 2018 rezulta cresteri ale ocuparii cu 3,3% pentru sectorul informatica si comunicatii, cu 2,6% pentru sectorul comert cu ridicata si retail, transporturi, hoteluri si restaurante si cu 1,9% pentru sectorul de constructii, in cadrul industriei este proiectata o reducere a ocuparii cu 8,1%.
Pentru stimularea importului de forta de munca, necesar solutionarii problemei lipsei acute a personalului in anumite sectoare ale economiei nationale, autorii cercetarii propun simplificarea selectiva a conditiilor de intrare a lucratorilor din tarile non-UE in vederea ocuparii unor posturi in anumite sectoare specifice, in care este constatat un deficit acut al fortei de munca (de exemplu, in constructii sau IT), prin scaderea timpului de procesare, renuntarea la obtinerea adeverintei eliberate de catre AJOFM cu privire la forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant si la dovada realizarii selectiei.
In comunicatul elaborat de Concordia se mai arata ca, printre concluziile alarmante ce se desprind din studiul realizat de specialistii de la KPMG si cercetatorii INCE, se afla si faptul ca, in cinci ani, economia va avea nevoie de peste jumatate de milion de persoane in plus pe piata fortei de munca, dar acest necesar nu poate fi acoperit din resursele de munca interne daca nu se iau masuri urgente. Si aceasta pentru ca aproape doua milioane de persoane active nu se regasesc nici pe piata muncii, nici in sistemul educational, numarul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucratorilor activi, iar populatia ar putea sa scada cu aproape doua milioane de locuitori pana in anul 2030. De aceea, inclusiv prin intermediul studiului, se pot identifica diverse solutii pentru gestionarea deficitului fortei de munca.
„La nivelul federatiilor patronale membre ale Concordia, resimtim profund criza de forta de munca din toate sectoarele de activitate ale economiei. Avem nevoie de aceasta radiografie a pietei muncii astfel incat noi, mediul de afaceri, impreuna cu sindicatele si autoritatile, sa identificam setul de masuri necesare pentru a diminua deficitul de forta de munca. Daca nu actionam in prezent, in contextul perspectivelor economice tot mai ingrijoratoare, intr-un orizont de timp nu foarte indepartat, dezvoltarea durabila a economiei va fi profund afectata. O prima problema pe care va trebui sa o rezolvam, asa cum reiese din studiu, este sa corectam lipsa informatiilor necesare, care sa permita o evaluare mai precisa a cererii si ofertei de pe piata muncii atat la nivel cantitativ, cat si la nivel calitativ”, a declarat Steven van Groningen, presedintele Concordia.
Potrivit comunicatului, in Romania nu se masoara in mod aplicat si calitativ deficitul fortei de munca, nici nu se realizeaza analize ale sectoarelor de activitate sau ale ocupatiilor care inregistreaza deficit de forta de munca, lipsa datelor relevante si a unui proces standardizat fiind factorii principali de agravare a situatiei.
„Analiza informatiilor existente a permis consultantilor care au realizat studiul Concordia sa identifice unele caracteristici ale cererii de forta de munca, iar acestea pot constitui un prim reper pentru conturarea de masuri specifice pietei muncii. Este nevoie de un pact intre toate partile implicate – patronate, sindicate si autoritati – pentru a identifica si aplica rapid strategia potrivita de contracarare a crizei”, a subliniat, la randul sau, Mihai Bogza, directorul executiv al Concordia.
Din aceste motive, Concordia considera ca mediul de afaceri, sindicatele si autoritatile trebuie sa inceapa urgent o consultare transparenta si aplicata pentru stabilirea setului de masuri necesar stoparii cresterii decalajului dintre cererea si oferta de pe piata muncii.
Concordia isi afirma intreaga disponibilitate de a colabora cu toti factorii implicati, astfel incat criza de forta de munca sa nu ajunga sa pericliteze dezvoltarea economica a Romaniei.
***
Confederatia Patronala Concordia (CPC), infiintata in 2007, este o confederatie patronala reprezentativa pentru mediul de afaceri, reunind cele mai puternice federatii sectoriale din economia romaneasca si cuprinzand sapte din primele zece companii dupa numarul de angajati si cifra de afaceri. CPC isi asuma misiunea reprezentarii echidistante a intereselor membrilor sai, companii cu capital romanesc si strain, avand o perspectiva diversa si relevanta asupra realitatilor economice si sociale. Fiind singura confederatie patronala romaneasca afiliata la IOE - International Organization of Employers si Business Europe, CPC colaboreaza permanent cu partenerii sai europeni si promoveaza activ respectarea libertatii economice si responsabilitatii sociale, a bunei guvernari si predictibilitatii cadrului investitional. Pentru a vizualiza studiul complet, cu sumar executiv si anexe, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter