RO EN
Košík je prázdný

UTILIZAREA dronelor si imprimarea 3D pot reduce radical costurile din constructii

Dronele si imprimarea 3D pot reduce radical costurile din constructii, insa, pentru a putea implementa pe scara larga noile tehnologii, este necesara o legislatie adecvata, precum si o schimbare a mentalitatii beneficiarilor, dupa cum se arata intr-un studiu al Emerging Europe, realizat partial pe baza unor informatii furnizate de World Economic Forum (WEF).
Trendul ascendent este actualmente predominant in industria constructiilor din Europa, compania de consultanta Deloitte prognozand o crestere medie de +2,5% pe an in intervalul 2018-2021. Dupa ce efectele crizei economice s-a atenuat, companiile de constructii din Europa Centrala si de Est sunt relativ prospere si beneficiaza de premise optime de dezvoltare, intrucat prognozele indica o crestere peste medie a pietei pentru anii urmatori, respectiv de circa +4,4%. In timp ce specialistii Deloitte remarca lipsa unor activitati importante de fuziuni si achizitii, vizibile pe piata constructiilor din Europa Centrala si de Est, operatorii din industria incearca sa se adapteze la cerintele digitale, pentru a adopta pe deplin conceptul de Industrie 4.0 in ramura de constructii.
In plus, companii furnizoare de tip start-up lucreaza la imbunatatirea materialelor existente, prin restructurarea chimica a acestora, pentru a le transforma in materiale „inteligente”, cum ar fi betonul organic, cu proprietati de auto-acoperire a fisurilor, materialele „bio” de izolare termica, aerogelul si vitrajele ce includ elemente fotovoltaice. Realitatea virtuala si augmentata face posibila testarea la calculator a unei parti de cladire sau chiar a intregului imobil, evitand posibilele inadvertente ce se estimeaza ca ar aparea in timpul procesului de constructie. Tehnologiile 3D de imprimare dezvolta modele detaliate si este deja posibila construirea de case cu materiale prefabricate, imprimate 3D, in mai putin de 24 de ore, la costuri relativ scazute. In sfarsit, dronele fac posibila furnizarea de informatii de inalta calitate si precise furnizorilor de servicii si sisteme de constructii, prin inspectarea lucrarilor si livrarea de informatii intr-un timp foarte scurt.
Cele mai recente studii, compilate de WEF in asa-numitul Advanced Drone Operations Toolkit, asigura o abordare multilaterala, pentru a permite guvernelor statelor din intreaga lume sa efectueze modificari legislative in vederea utilizarii sigure a dronelor, cu precadere in domeniul constructiilor. Recomandarile WEF se bazeaza pe experienta celor mai recente proiecte-pilot, derulate cu succes in Elvetia, Rwanda si Malawi, creand noi forme de logistica aeriana. Ghidul furnizeaza detalii despre modul in care accesul la spatiul aerian poate fi permis in diverse scopuri, inclusiv umanitare, promovand o viziune unitara pentru zborul autonom. Totul este legat, evident, de a patra revolutie industriala, ce este caracterizata printr-o viteza de implementare fara precedent, prin avans tehnologic si prin aplicarea la o scara atat de larga incat actualmente guvernele tarilor din intreaga lume incearca sa-si adapteze cat mai rapid politicile si reglementarile pentru a face fata acestei transformari caracterizate de expertii WEF drept „fara precedent in istorie”.
Pana si intr-o tara avansata, cum este Elvetia, interactiunea dintre noile tehnologii (drone) si responsabilii cu planificarea infrastructurii „critice” (politia cantonala) este departe, inca, de a fi acceptata ca atare. „Dronele reprezinta o inovatie tehnologica si, ca atare, sunt percepute de populatie si chiar de fortele politienesti ca o amenintare, ca un factor necunoscut. Va fi insa un proces similar de adaptare ca in cazul oricarei alte inovatii tehnologice care a transformat societatea, cum au fost caile ferate, electricitatea, telefoanele celulare si altele. Cred ca deja este o sarcina pentru autoritatile federale si locale sa-i ajute pe oameni sa inteleaga ce se petrece si sa consolideze increderea in noile tehnologii”, este de parere Dominik Schwerzmann, ofiter la politia cantonala din Zurich.
Revenind la ramura de constructii, potrivit Goldman Sachs, cea mai mare rata de absorbtie estimata pentru dronele comerciale se regaseste tocmai in aplicatiile pentru constructii, in special in ceea ce priveste localizarea si cartografierea santierelor. Se estimeaza ca totalul investitiilor globale pentru achizitia de drone comerciale va fi de 100 miliarde USD in urmatorii doi ani si ca 11,2 miliarde USD din aceste cheltuieli vor fi generate de industria constructiilor.
„Dronele vor deveni instrumente utile si necesare pentru constructii, pentru a-i ajuta pe antreprenori sa lucreze inteligent, reducand costurile, economisind timp si finalizand mai usor proiectele in care sunt implicati”, a subliniat Dominik Wójcik, director de vanzari pentru Europa de Est al companiei Microdrones. Cu 10 ani de experienta in domeniu, Microdrones s-a extins pe piata din Europa de Est, mai cu seama in Polonia, statele baltice, Cehia, Ungaria, Slovacia si Romania, livrand pentru industria constructiilor nu doar simple drone, ci servicii integrate, respectiv drone, senzori de monitorizare, un flux de lucru adaptat cerintelor specifice si diverse programe software. Actualmente, piedicile adoptarii acestor solutii pe scara larga, in Europa de Est, constau in faptul ca autoritatile au legislatii complet diferite in ceea ce priveste accesarea spatiului aerian de aparatele fara pilot. Aceeasi situatie se intalneste si in ceea ce priveste atestarea (agrementarea) noilor materiale obtinute prin tehnica imprimarii 3D, care abia acum incep sa fie testate, la scara redusa, in Europa de Vest. Practic, cu exceptia Poloniei, tari precum Slovenia, Croatia, Slovacia si Cehia au inceput sa se implice in sectorul cercetarii tehnicii de imprimare 3D a unor materiale de constructii, in timp ce producatorii unor asemenea tehnologii dac eforturi pentru a intra pe piata est-europeana, dar stadiul adoptarii unor asemenea tehnici ramane deocamdata incipient.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter