RO EN
Košík je prázdný

BIM este metoda de lucru colaborativa care revolutioneaza sectorul constructiilor

Potrivit unui raport dat recent publicitatii de un grup de specialisti spanioli din cadrul Institutului de Constructii din Valencia (IVE), odata implementate, noile tehnologii digitale determina o adevarata revolutie in modul de lucru specific sectorului de constructii, mai ales in ceea ce priveste colaborarea dintre agentii (specialistii) implicati in diferitele procese si etape de constructie.
In mod traditional, pentru proiectarea, constructia si utilizarea cladirilor, au fost dezvoltate mai multe instrumente digitale, care sunt gestionate de obicei de catre tehnicieni specializati in fiecare domeniu: programe CAD (proiectare asistata de computer) si modelare pentru reprezentarea grafica a elementelor, programe de calcul diferite pentru structuri si instalatii, instrumente care indica modul in care trebuie sa se realizeze constructia unui obiectiv sau care ofera solutii referitoare la intretinerea acestuia in exploatare etc. Aceste instrumente functioneaza insa independent, disipand informatiile generate in cadrul diferitelor programe utilizate. Astfel, tot planurile si documentele tiparite permit colectarea completa si centralizarea rezultatelor.
„Pentru a fi eficiente, instrumentele digitale trebuie sa se bazeze pe informatii numeroase si diverse despre elementele de constructii, cum ar fi: masa specifica a fiecarei componente pentru calcularea structurii, performanta termica pentru proiectarea izolarii fatadelor si a acoperisului cladirii sau pretul materialelor. pentru a putea evalua costul de executie a lucrarilor. Aceste informatii sunt de obicei disponibile din diferite surse si de multe ori nu sunt integrate intr-un mod omogen. Cu acest mod de lucru, exista riscul ca rezultatele obtinute de diferitele programe sa fie in cel mai bun caz contradictorii. Situatia se transforma radical odata cu aparitia BIM (Building Information Modeling), care asigura o noua metodologie colaborativa de lucru pentru sectorul constructiilor. Prin intermediul BIM, se creeaza un singur model viabil ce permite generarea si administrarea tuturor informatiilor necesare unui proiect, din momentul conceperii si pana la intregul sau ciclu de exploatare”, a declarat Maria Jose Esparza, coordonator al echipei de cercetatori.
Dupa cum se arata in studiu, prin intermediul BIM, profesionistii in arhitectura, inginerie si constructii au o metodologie care le permite sa actioneze impreuna in timp real. Orice modificare sau informatie introdusa in model modifica automat setul de elemente la care se refera si cu care se afla in legatura. De exemplu, introducand datele cu privire la tubulatura de aer conditionat in modelul proiectului, sistemul BIM verifica posibila lor interferenta cu structura, compartimentarile sau alte instalatii. O alta valoare adaugata a tehnologiei BIM este reprezentata de posibilitatea de a defini cu acuratete elementele care alcatuiesc cladirea. Este posibila definirea proprietatilor si caracteristicilor unui imobil (termica, acustica, amprenta de mediu), concomitent cu obtinerea certificarilor de produs sau specificarea conditiilor tehnice pentru executarea lucrarilor sau intretinerea corespunzatoare a imobilului. Aceste informatii pot fi utilizate atat in faza de proiectare (pentru calcul structural, termic, etc., precum si pentru a realiza simulari si analize ale impactului posibil al materialelor sau sistemelor de constructii asupra intregii cladiri), cat si pentru a urmari sarcinile de intretinere in exploatare. Toate acestea inseamna ca BIM constituie un instrument puternic cu ajutorul caruia pot fi evitate incompatibilitatile si erorile ce pot sa apara in cadrul proiectului. De asemenea, proiectarea este mult mai realista, scurtarea termenelor de executie devenind o realitate si, cu toate acestea, investitia va fi cu siguranta optimizata.
„Odata ce aceasta calatorie – a implementarii BIM - a inceput, viitorul in constructii nu poate fi altul decat adoptarea noii tehnologii, folosind-o in toate etapele edificarii si exploatarii unei cladiri: de la faza de proiect pana la demolarea acesteia, prin constructia, operarea si reciclarea materialelor. De altfel, treptat, un numar tot mai mare de agenti economici si specialisti din sectorul constructiilor isi asuma acest nou mod de a lucra si de a relationa cu ceilalti. In plus, directivele Uniunii Europene stimuleaza administratiile locale sa se alature acestei tendinte, instituind digitalizarea in procedurile de licitatii publice. Pentru a atinge un nivel acceptabil de implementare a metodologiei BIM, este necesar sa actionam in mai multe directii. Instrumentele traditionale specifice constructiilor trebuie sa fie adaptate la noile tehnologii, iar specialistii trebuie instruiti si calificati. In paralel, este necesar sa se defineasca standarde si reguli care permit schimbul de informatii intre angajati intr-un mod unitar si de incredere. Diferitii specialisti pot gestiona diverse programe pentru a efectua anumite calcule speciale, dar informatiile trebuie transferate in mod fiabil programului BIM, iar modelul de proiect (imobilul virtual) este locul in care trebuie colectate toate informatiile care, in caz contrar, se disipa”, a mai explicat Maria Jose Esparza.
Pentru a imbunatati situatia actuala si pentru a accelera rata de formare si integrare a persoanelor profesioniste, avand competente digitale, in sectorul constructiilor, Comisia Europeana a acceptat sa sustina mai multe initiative, inclusiv scheme de finantare pentru competentele digitale in constructii H2020 Construction Skills.
Obiectivul general al proiectului BIMplement, acceptat in programul H2020 Construction Skills, este de a identifica o procedura de inalta calitate pentru lucrarile de constructii noi si cele de renovare profunda a cladirilor la standardul nZEB, folosind platforma BIM ca integratoare de informatii si ca un instrument ce faciliteaza procesul de dobandire a competentelor necesare in cadrul unui proiect, precum si pentru mai multe proiecte (competente pluridisciplinare). Informatii suplimentare, la www.bimplement-project.eu

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter