RO EN
Košík je prázdný

INS: Constructorii sunt preocupati de protectia mediului

La nivel national, in anul 2015, cheltuielile pentru protectia mediului au reprezentat 2,2% din PIB (date provizorii), comparativ cu 1,9% din PIB in precedentele 12 luni, ceea ce denota o crestere a interesului in acest sens, dupa cum indica un comunicat dat publicitatii la data de 20 octombrie a.c. de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, in precedentele 12 luni, cheltuielile totale pentru protectia mediului la nivel national au fost de 15,6 miliarde lei. „Anul trecut, in Romania, cele mai mari cheltuieli pentru protectia mediului s-au inregistrat in domeniul deseurilor, la producatorii specializati, cu un procent de 70,5% din totalul cheltuielilor in domeniul deseurilor. In acelasi timp, cele mai mari investitii pentru protectia mediului s-au inregistrat in domeniul protectiei aerului, la producatorii nespecializati, cu un procent de 99% din totalul investitiilor din domeniul protectiei aerului”, se arata in documentul INS.
Consultand datele privind cheltuielile pentru protectia mediului pe sectoare de activitate si categorii de cheltuieli, in anul 2015, rezulta ca producatorii nespecializati (sector ce include si companiile de constructii) au efectuat cheltuieli pentru protectia mediului in valoare totala de peste 9,26 miliarde lei preturi curente, din care 2,94 miliarde lei au revenit industriei prelucratoare, 2,76 miliarde lei s-au alocat de operatorii implicati in captarea, tratarea si distributia apei, 2,61 miliarde lei reprezinta aportul societatilor implicate in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa calda etc. Pentru sectorul de constructii, cheltuielile totale destinate protectiei mediului au fost de 117,97 milioane de lei preturi curente, din care 6,11 milioane de lei au fost investitii, circa 52,83 milioane de lei constituie cheltuieli curente interne, iar 59,03 milioane lei reprezinta cheltuieli curente externe. Trebuie remarcat, in acest caz, ca preocuparile operatorilor pietei de constructii fata de protectia mediului sunt superioare celor din segmentul de silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe (ce reprezinta o activitate cu impact ecologic semnificativ), unde cheltuielile totale au insumat 46,67 milioane de lei preturi curente (din care 5,75 milioane de lei sunt investitii, iar 12,95 milioane de lei si 27,96 milioane de lei sunt cheltuieli interne si externe).
La randul lor, producatorii specializati au raportat pentru 2015 cheltuieli totale pentru protectia mediului in valoare de circa 6,23 miliarde lei preturi curente, administratia publica alocand in acelasi scop peste 4,5 miliarde lei preturi curente.
„La nivel national ponderea investitiilor producatorilor nespecializati a reprezentat 71,6%, in totalul investitiilor pentru protectia mediului, aceste cheltuieli fiind urmate de cele ale administratiei publice (16,9%) si de investitiile producatorilor specializati (11,5 %). In domeniul industriei prelucratoare, s-au realizat 31,7% din cheltuielile pentru protectia mediului a producatorilor nespecializati, in timp ce in sectorul reprezentat de captarea, tratarea si distributia apei s-au realizat 29,9%, iar sectorul ce presupune productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa calda a cheltuit 28,2% din total. Pe domenii de mediu, in precedentele 12 luni, cele mai mari cheltuieli s-au inregistrat pentru managementul deseurilor (43,6% din totalul cheltuielilor pentru protectia mediului la nivel national sau 6,79 miliarde lei preturi curente, din totalul de 15,6 miliarde lei preturi curente), urmand cheltuielile pentru protectia apei (22,3% sau 3,46 miliarde lei) si cheltuielile pentru protectia aerului (16,5% sau 2,56 miliarde lei). Alte domenii de mediu au atras cheltuieli de 2,09 miliarde lei preturi curente, iar o atentie mai redusa s-a remarcat la protectia solului si a apelor subterane (477,1 milioane de lei preturi curente), respectiv la protectia resurselor naturale si conservarea biodiversitatii (190,9 milioane de lei).
Oficialii INS mai anunta ca detalii exhaustive referitoare la investitiile in domeniul salvgardarii mediului vor deveni disponibile la finele lunii noiembrie a.c., odata cu definitivarea publicatiei statistice intitulate „Cheltuielile pentru protectia mediului, in anul 2015”.
***
Potrivit INS, cheltuielile pentru protectia mediului, consemnate la nivel national (ce au avut un cuantum de 15,6 miliarde lei anul trecut), cuprind investitiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activitati proprii de protectia mediului) si alte cheltuieli ale administratiei publice (subventii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentand in principal cheltuielile pentru cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti). Informatii suplimentare, la www.insse.ro, iar pentru consultarea datelor sursa click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter