Inainte de inceputul recesiunii, piata romaneasca de constructii a fost una dintre cele mai dinamice la nivel european. Acest lucru s-a schimbat, insa, in mod dramatic in 2009, cand productia din domeniu a scazut cu 15% si a continuat in 2010 printr-o involutie similara. Potrivit unei analize realizate de compania de cercetare si consultanta PMR, din Polonia, in acest an se va inregistra, cel mai probabil, o stabilizare a sectorului, urmand ca din 2012 sa se revina pe un trend ascendent. Principalele cauze care au generat reducerea activitatii din constructii in 2009-2010 au fost reprezentate de scaderea investitiilor straine directe si lipsa de finantare pentru proiectele aflate in executie sau pentru initierea unora noi. Cea mai importanta contractie a fost consemnata in domeniul rezidential (peste 30%), in timp ce segmentul lucrarilor de inginerie civila a inregistrat un declin de numai 3%. Totodata, numarul societatilor de constructii din Romania s-a redus, in 2010, cu 9,1% fata de nivelul din 2009, in ultimii doi ani fiind anuntate foarte multe falimente, in special intre companiile mici si mijlocii, ca urmare a lipsei de proiecte si a intarzierilor inregistrate la efectuarea platilor pentru lucrarile efectuate. In consecinta, numarul de salariati din industrie a scazut cu 8,5% anul trecut in comparatie cu nivelul din 2009, pana la 317.200 de angajati. Totusi, a existat o usoara crestere a salariului mediu lunar in constructii, pana la 1.580 de lei, echivalentul a 377 de euro.
Piata se va stabiliza in acest an
In primele luni din 2011, activitatea din industria constructiilor a continuat sa se diminueze. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in perioada ianuarie-mai a.c. a fost consemnata o reducere de 3,3% fata de aceeasi perioada din 2010 (nivel calculat in functie de seria ajustata). O crestere de 4% a fost observata pe segmentul constructiilor de cladiri nerezidentiale, insa aceasta nu a putut compensa reducerile de 15,8% si 1,2% inregistrate la imobilele rezidentiale, respectiv la lucrarile de inginerie civila. Piata imobilelor nerezidentiale este, astfel, prima care a depasit perioada de recesiune, cea de-a doua ramura urmand a fi, cel mai probabil, cea a lucrarilor de inginerie civila, in special datorita proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere. Sectorul rezidential va fi ultimul care va reveni pe un trend ascendent, avand in vedere faptul ca, in prezent, numarul autorizatiilor de construire emise pentru astfel de cladiri este in scadere (-3,3% in intervalul ianuarie-mai a.c.).
In acest context, firmele de constructii asteapta anuntarea noilor licitatii publice si relansarea marilor proiecte. Un alt avantaj de care atesta potentialul pietei constructiilor din Romania este dat de fondurile europene substantiale disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii tarii, insa marea problema in accesarea acestora este reprezentata de lipsa de expertiza a autoritatilor interne de a utiliza finantarile nerambursabile in mod eficient. Astfel, pe termen mediu si lung, piata constructiilor din Romania ofera oportunitati de dezvoltare, posibilitatile fiind speculate deja de producatorii de materiale, care investesc masiv in extinderea capacitatilor de fabricare. Revenirea pe un trend ascendent este asteptata in anul 2012, considerat a fi o perioada electorala care va determina suplimentarea fondurilor pentru proiecte de infrastructura. Mai multe informatii, la www.pmrcorporate.com