RO EN
Košík je prázdný

DNA: Forma agravanta a infractiunilor initiale in dosarul Tel Drum

Dupa cum se arata intr-un comunicat dat recent publicitatii de oficialii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), „in dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 828/VIII/3 din 18 august 2017, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus schimbarea incadrarii juridice (in sensul retinerii formei agravante a infractiunilor initiale) si punerea in miscare a actiunii penale fata de urmatorii inculpati: SC Tel Drum SA, persoana juridica, respectiv Pitis Petre si Visan Mircea, reprezentanti ai SC Tel Drum SA, toti pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave”. De asemenea, aceeasi decizie a fost luata si fata de SC WFA Impex SRL, persoana juridica, Ion Florian, reprezentant al persoanei juridice WFA Impex SRL si Neda Florea, reprezentant al Tel Drum SA, „toti pentru complicitate la savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave”.
In comunicatul DNA, in nota obisnuita, se dau si unele detalii despre faptele ce se prezuma a fi comise. „In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt: la data de 16 mai 2017, a fost inregistrata sesizarea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, in cursul anului 2016, ar fi folosit o schema de obtinere ilicita de fonduri europene, prin supraevaluarea pretului unor utilaje”.
Potrivit DNA, in cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comerciala Tel Drum SA, in cadrul programului „Cresterea Competitivitatii Economice”, finantat din fonduri europene. In cadrul proiectului, Tel Drum SA urma sa achizitioneze o „statie mobila de mixturi asfaltice pentru cresterea competitivitatii economice a SC Tel Drum SA”. In urma depunerii cererii de rambursare in luna februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a primit, in cadrul proiectului, suma nerambursabila de 4.849.375 lei, suma apropiata de valoarea maxima eligibila, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei, provenind din fonduri europene.
A rezultat ca, in cadrul proiectului prin care a primit finantare din bani europeni, Tel Drum SA, prin reprezentantii sai, Visan Mircea si Petre Pitis, si cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL si al lui Neda Florea si Ion Florian, a simulat procedura prin care a achizitionat statia mobila de preparare mixturi asfaltice.
Ca urmare a procedurii de achizitie, a reiesit ca ofertantul castigator este firma WFA Impex SRL. In realitate, aceasta firma are o relatie de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusa intre furnizorul utilajului si beneficiarul Tel Drum, cu unicul scop de a majora artificial pretul de achizitie a utilajului si, pe cale de consecinta, de a majora suma nerambursabila obtinuta de Tel Drum SA. Mai mult, Tel Drum SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv in ceea ce priveste oferta pe care furnizorul urma sa o faca firmei WFA Impex SRL si a oferit firmei castigatoare, SC WFA Impex SRL, informatii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, inainte de publicarea anuntului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.
Dupa cum se mai arata in ordonanta procurorilor anticoruptie, „concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a depus cererea finala de rambursare care continea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizitiile publice si cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (avand in vedere ca utilajului livrat ii lipseau unele componente ce fusesera mentionate expres in planul de afaceri si in obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului, Tel Drum SA, a folosit, cu rea-credinta, documente si declaratii false, inexacte si incomplete, respectiv declaratiile privind inexistenta conflictului de interese, desi exista o relatie personala intre Pitis Petre, Neda Florea si Ion Florian si o relatie de afiliere intre Tel Drum SA si WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achizitie a utilajului care a fost simulata atat in ceea ce priveste respectarea regulilor de derulare, cat si in ceea ce priveste desemnarea ofertantului castigator si a pretului”.
In consecinta, se mai precizeaza in referatul procurorilor, „pe nedrept, societatea comerciala Tel Drum SA a obtinut suma de 4.849.375 lei reprezentand cheltuiala eligibila nerambursabila din cadrul proiectului, iar Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civila cu suma de 4.849.375 lei”.
„In vederea recuperarii sumei de bani obtinute in mod injust, procurorii au instituit masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor, persoane fizice si juridice. Totodata, inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 din Codul de Procedura Penala (CPP). Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de CPP, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, concluzioneaza procurorii DNA. Informatii suplimentare, la www.pna.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter