RO EN
Košík je prázdný

DNA: Constructia de mall-uri in Constanta, subiect al luarii de mita

Dupa ce procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Mazare Radu Stefan, primar al municipiului Constanta si Strutinsky Sorin Gabriel, om de afaceri, cu privire la savarsirea infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese (in primul caz), respectiv de complicitate la luare de mita (in cel de-al doilea), din referatul acuzatorilor rezulta ca procesul de constructie a unor mall-uri in Constanta a reprezentat obiectul a trei infractiuni de luare de mita. Astfel, biroul de informare si relatii publice al institutiei a comunicat recent urmatoarele: „In ordonantele intocmite de procurori se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2006-2009, inculpatul Mazare Radu Stefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive, incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de inculpatul Mazare Radu Stefan atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat. In perioada 2008-2014, inculpatul Mazare Radu Stefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comerciala peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si institutia publica condusa de inculpatul Mazare Radu Stefan a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei – circa 335 milioane de euro. Si in acest caz, mita a fost primita intr-o maniera identica, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati”.
Prejudiciul in contractul de salubrizare, estimat la 26 milioane de euro
Potrivit procurorilor DNA, din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea contractului de delegare a serviciului de salubrizare au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazare Radu Stefan, referitoare la: impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor; modul de estimare a valorii contractului; alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare a municipiului Constanta prin gestiune delegata; inexistenta numarului minim de oferte care, pana in luna februarie 2008, impuneau un minim de doua oferte, iar din luna februarie 2008 era prevazut un numar de minimum trei participanti; tariful de salubritate. 
„Ca urmare a acestor actiuni, a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288,88 lei, respectiv circa 26 de milioane de euro, suma care constituie, in acelasi timp, un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului. Mai mult, in perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si de celalalt inculpat, in valoare totala de peste 6 milioane de lei.
In perioada noiembrie 2008 – 2012, inculpatul Mazare Radu Stefan, in aceeasi calitate, a semnat 13 contracte, acorduri-cadru si contracte subsecvente incheiate intre Primaria municipiului Constanta si o societate comerciala, la care era asociat inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, in valoare totala de peste 23 de milioane de lei. Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012 etc. In ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care inculpatul Mazare Radu Stefan s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii cinci ani inainte de comiterea faptei, cat si pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel”, se mai arata in comunicatul procurorilor.
In cauza, DNA a beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, iar procurorii mai explica faptul ca, potrivit procedurilor, inculpatilor Mazare Radu Stefan si Strutinsky Sorin Gabriel (arestat preventiv in alta cauza) li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 al Codului de procedura penala, fiind prezentati la data de 17 martie 2015 Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Dupa cum se cunoaste, magistratii ICCJ au respins cererea de arestare a primarului municipiului Constanta, urmand ca acesta sa fie cercetat in stare de libertate, in acest dosar. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, insa acesta ramane in arest preventiv, intr-un alt dosar. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata de procurorii DNA, care sustin, in acelasi timp, ca, in acest dosar, cu doi inculpati, „punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
UPDATE: La data de 2 aprilie 2015, dupa mai mult de patru ore de deliberari, instanta suprema a luat decizia definitiva a arestarii preventive, pentru o perioada de 30 de zile, a primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, care va fi incarcerat in arestul central al Politiei Capitalei. Masura arestarii preventive in acest dosar s-a luat si impotriva celuilalt inculpat, Sorin Strutinsky, care, dupa cum se arata anterior, este deja arestat preventiv intr-o alta cauza.  
Informatii suplimentare, la www.pna.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter