RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Regiunile predilecte pentru infiintarea firmelor de constructii

Potrivit publicatiei din seria statistica de intreprinderi, denumite „Intreprinderi noi si profilul intreprinzatorilor din Romania”, pe plan national, alegerea domeniului de activitate a unei noi intreprinderi este influentata de dezvoltarea economiei, comertul fiind in continuare prima optiune.
„Intreprinderile nou-create in anul 2014 (cel mai recent moment analizat, in cadrul studiului publicat in 2016 de Institutul National de Statistica - INS) au optat pentru activitati in domeniul comertului (38,9%), urmate, la mare distanta, de activitati in domeniul industriei si alte servicii (16,2%, respectiv 13,2%). Pe regiuni, domeniile de activitate sunt reprezentate in anul 2014 astfel: domeniul «industrie» este mai atractiv in regiunile Sud-Vest Oltenia, Centru si Nord-Vest, unde se depasesc 20 de puncte procentuale, «constructiile» sunt favorizate in regiunile Nord-Vest si Sud-Muntenia, «comertul» are cea mai mare atractivitate, cu valori cuprinse intre 52,3% in regiunea Bucuresti-Ilfov si 29,1% in regiunea Nord-Vest, iar «transporturile» au tendinte de crestere in majoritatea regiunilor, exceptie facand regiunea Bucuresti-Ilfov, unde nu se depasesc 10 puncte procentuale. Domeniul «hoteluri si restaurante» este unul cu rezultate semnificative in regiunea Vest; iar «alte servicii» au ponderi mult mai ridicate in regiunile Centru si Nord-Est”, se precizeaza in studiul citat, coordonat de Dan Ion Ghergut, vicepresedintele INS si, pentru actuala editie, de Lucia Cecilia Sinigaglia - director general la Directia Generala de Exploatare si Gestionare a Surselor de Date Statistice si Liviu Ghilencea - director al Directiei Registrul Statistic al Intreprinderilor.
Sediul social se inregistreaza in continuare la locuinta managerului
Interesante sunt si observatiile statistice referitoare la oamenii de afaceri (cu mai multa sau mai putina experienta in sfera de business) ce decid sa infiinteze intreprinderi in tara noastra. Potrivit studiului realizat de INS, „majoritatea intreprinzatorilor decide sa-si desfasoare activitatea intr-un singur sediu, aproape toate intreprinderile noi din Romania aflandu-se intr-o asemenea situatie. In anul 2014, peste 60% din intreprinderile noi au sediul social inregistrat la locuinta managerului, in timp ce aproape 30% functioneaza in sedii independente. Intreprinderile noi din Romania cu mai multe sedii prezinta ponderi mai ridicate fata de media pe tara in regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia, Nord-Vest si Nord-Est. Procentul intreprinderilor active nou-create, pentru care locul principal de activitate este locuinta managerului, se situeaza ca valori in anul 2014 intre 73,8% in regiunea Sud-Vest Oltenia si 47,2% in regiunea Bucuresti-Ilfov”.
Un alt aspect demn de remarcat rezulta din analiza profilului fondatorului sau managerului, in functie de studii, varsta, sex etc., ceea ce ofera o imagine a evolutiei acestuia in timp. Actualmente, insa, „intreprinderile nou-create sunt infiintate de manageri care au un nivel de instruire preponderent liceal si universitar (64%), iar varsta acestora se regaseste majoritar in grupa 30-39 de ani (44,8%). In anul 2014, proportia fondatorilor/managerilor intreprinderilor nou-create, cu varstele cuprinse in intervalele 45-49 si 50-59 de ani, are o scadere usoara de 5,5 puncte procentuale fata de anul 2013, iar la cea cu varsta intre 30-39 de ani se constata o crestere de 11,5 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, celelalte grupe de varsta prezentand usoare variatii ale ponderilor fata de situatia din anul 2013”, dupa cum mai explica autorii studiului.
Intreprinderile noi intampina dificultati privind cererea si oferta
Desigur ca intreprinzatorii tineri manifesta un apetit sporit fata de infiintarea intreprinderilor, dar, din diverse motive, functionarea afacerilor nu este scutita de probleme. In consecinta, dupa cum se arata in cercetarea INS, „intreprinderile noi intampina dificultati privind cererea si oferta, ce reprezinta un factor important in desfasurarea activitatii si supravietuirea unei intreprinderi. Proportia intreprinderilor noi care nu intampina dificultati in obtinerea contractelor inregistreaza totusi o crestere in anul 2014 comparativ cu anul 2013. Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de oferta raman «lipsa de resurse», «fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti» si «accesul limitat la credite» (ceea ce, de altfel, se reflecta partial si in unele studii de conjunctura, de data recenta, ale Bancii Nationale a Romaniei - n.r.). Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de cerere sunt, in anul 2014, «concurenta mare» si «afacerea nu este suficient de bine-cunoscuta». Dificultatile legate de oferta, care constituie cea mai mare pondere in anul 2014 a cauzei «lipsa de resurse» se observa in regiunile Nord-Est (87,5%), Sud-Est (87,1%) si Sud-Vest Oltenia (80,8%). Regiunea Sud-Vest Oltenia are cea mai mare pondere a cauzei lipsei de resurse motivul «acces limitat la credite» (59,4%). Regiunile Nord-Vest, Centru si Sud-Vest Oltenia au, la randul lor, cele mai mari valori la «lipsa de tehnologie» (37,1%, 24,6%, respectiv 22,4%). De asemenea, se observa o crestere majora la «acces limitat la salariati bine pregatiti» in regiunea Sud-Est. In ceea ce priveste dificultatile legate de cerere, intreprinzatorii sau managerii intreprinderilor nou-infiintate din regiunea Sud-Est declara cea mai mare pondere pentru «clienti cu fonduri reduse» (73,7%), cei din regiunile Vest si Sud-Vest Oltenia au cele mai importante ponderi la «concurenta mare» (86%, respectiv 83,8%), iar in regiunea Bucuresti-Ilfov se constata cea mai ridicata pondere la «pretul pietei prea mic» (48,6%)”.
Avand in vedere dificultatile mentionate anterior, nu este surprinzator ca intreprinzatorii nu mai sunt stimulati sa investeasca la un an de la infiintare, tendinta fiind de altfel observata si in ultimii ani. „Ponderea noilor intreprinderi care fac investitii in primul lor an de activitate se situeaza intre 9% si 18%. In anul 2014 se observa o usoara descrestere a acestora la valoarea de 11,6%. Cele mai scazute ponderi se inregistreaza in regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest, iar cele mai ridicate ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Sud-Est si Nord-Vest”, se mai arata in cadrul cercetarii.
Chiar daca nu se mai fac investitii in afacerile ce au depasit un an de la infiintare, rata de supravietuire a intreprinderii dupa primele 12 luni de activitate se plaseaza, conform studiului, la mai mult de 80%. Informatii suplimentare, la www.insse.ro, iar pentru a descarca studiul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter