RO EN
Košík je prázdný

IRES: 65% dintre romani nu doresc sa-si schimbe furnizorul de energie electrica

Aproape doua treimi dintre romani nu doresc sa-si schimbe, in acest an, furnizorul de energie electrica, teama de schimbare si lipsa informatiilor fiind principalele bariere pentru a nu lua aceasta decizie, arata un sondaj IRES realizat in luna ianuarie 2021 in contextul liberalizarii pietei de energie electrica din acest an. Astfel, jumatate dintre participantii la cercetare (54%) nu au luat inca o decizie privind schimbarea furnizorului de energie electrica. Dintre cei 45% care au luat o decizie in acest sens, 5% spun ca vor schimba furnizorul, in timp ce 40% vor continua sa aiba acelasi furnizor.
Rezultatele studiului mai arata ca aproape jumatate dintre romani cheltuie lunar, intre 101 si 200 de lei, pentru energia electrica din locuinta.
"Indiferent de cuantumul facturilor de energie electrica, cei mai multi dintre participantii la sondaj declara ca nu au avut deloc greutati in a le plati, de-a lungul ultimului an; in schimb, aproape unul din 10 respondenti spun ca au avut dificultati mari sau foarte mari de plata. Aceasta din urma categorie este specifica intr-o masura mai mare persoanelor tinere, cu studii elementare, care locuiesc in regiunea Sud, Bucuresti, Dobrogea si care au un loc de munca", arata IRES.
La nivel de perceptii, costurile energiei electrice sunt potrivite pentru 44% dintre cei chestionati (femei tinere, cu studii superioare, din Moldova), insa mult prea mari sau destul de mari pentru alti 53% (barbati, peste 65 de ani, din celelalte zone ale tarii).
Intrebati fiind despre tipul de energie pe care ar prefera sa il utilizeze in gospodarie, cei mai multi dintre respondenti ar dori energie produsa de panouri solare/ fotovoltaice (61%) si hidroenergie (57%). Aceasta ierarhie este continuata de energia eoliana (43%), cea produsa prin arderea gazului natural (38%), a deseurilor - biomasa (35%) sau a carbunelui/ lemnului (30%). Pe ultimul loc se afla energia nucleara (21%). Sub aspectul caracteristicilor socio-demografice se constata, cu mici exceptii, ca preferintele pentru aceste tipuri de energie apartin intr-o masura mai ridicata persoanelor de gen masculin, cu varsta peste 36 de ani si care au studii medii sau superioare, din mediul urban; energia produsa prin arderea carbunelui/ lemnului este preferata ceva mai mult de catre cei cu studii elementare si din mediul rural.
La nivel declarativ, o pondere destul de mare a respondentilor apeleaza la diferite practici de economisire a energiei electrice; 78% dintre persoanele chestionate spun ca sting in mod frecvent lumina in incaperile in care nu este nimeni, alti 69% utilizeaza becuri energo-economice, iar aproape unul din doi (59%) este atent ca atunci cand cumpara electronice sau electrocasnice, acestea sa fie eficiente energetic (clasa A, A+ sau A++). Mai mult, 46% declara ca scot in mod frecvent incarcatoarele/ aparatele din priza atunci cand nu le folosesc. Comportamentele de economisire caracterizeaza mai degraba subiectii de peste 36 de ani, cu studii medii si superioare, insa nu neaparat si pe cei care au venituri mai scazute, ci din contra.
 
Dintre cei care au trecut pe piata libera, 8 din 10 si-au pastrat furnizorul
8 din 10 respondenti afirma ca au auzit de procesul de liberalizare a pietei de energie electrica din Romania, mare parte dintre acestia referindu-se la etapa inceputa in ianuarie 2021 si nu la cea din 2013. Putin mai informati par sa fie barbatii, de peste 36 de ani, cu studii medii si superioare, cu venituri ridicate si care locuiesc in Transilvania+Banat sau Sud, Bucuresti, Dobrogea, mai arata rezultatele sondajului IRES.
"In orice caz, parerile cu privire la liberalizarea pietei de energie electrica sunt impartite, insa usor inclinate catre o opinie favorabila acestui proces; asadar, 53% dintre respondenti au o parere buna sau foarte buna (tineri, cu studii medii sau superioare, cu ocupatie si venituri ridicate), iar alti 37% emit pareri negative (barbati, peste 51 de ani, cu studii elementare sau medii, fara loc de munca). Doar o treime dintre cei care au auzit de procesul de liberalizare a pietei de energie electrica se declara informati suficient cu privire la efectele acestei schimbari, iar tot aproximativ o treime (37%) mentioneaza ca a trecut pe piata libera din 2013 incoace. Referitor la aceasta din urma categorie, cei mai multi (84%) spun ca au realizat acest demers cu pastrarea furnizorului. In acest moment, 18% dintre persoanele chestionate spun ca au un contract de furnizare a energiei electrice pe piata concurentiala, 41% pe piata reglementata, iar alti 40% afirma ca nu stiu", mai arata sondajul.
***
Sondajul IRES a fost realizat in luna ianuarie 2021 pe un esantion de 1.322 respondenti, la nivel national, din care 1.111 au declarat ca se ocupa de deciziile privind achizitia si gestionarea serviciilor de furnizare a energiei electrice. Din total, 341 de persoane au spus ca au trecut pe piata libera a energiei electrice din momentul demararii procesului de liberalizare a pietei (2013).
Pentru a consulta rezultatele sondajului IRES, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter