RO EN
Košík je prázdný

INS: 61,4% din firmele de constructii estimeaza reducerea cu peste 25% a activitatii

Aproximativ 61,4% dintre agentii economici activi in sectorul constructiilor care puteau sa-si estimeze evolutia volumului de activitate, prevedeau in aprilie 2020 o restrangere a activitatii cu mai mult de 25%, arata o noua analiza ad-hoc experimentala realizata de Institutul National de Statistica (INS).
"Impactul epidemiei de Covid-19 asupra volumului de activitate in sectorul constructiilor are doua caracteristici. Pe de o parte, incertitudinea evolutiei afacerilor care creste odata cu extinderea orizontului de timp si, pe de alta parte, cresterea ponderii afacerilor care sunt afectate de restrangerea cu mai mult de 25% din volumul activitatii sau inchiderea acestora. Astfel, la nivelul tuturor agentilor economici din sector, inclusi in cercetarea statistica, ponderea agentilor care nu pot estima evolutia volumului de activitate creste de la 21,6% in martie la 33,1% in aprilie 2020, prin reducerea ponderii celor care nu estimau un impact sau estimau un impact de pana la 25% din volumul activitatii. Dintre agentii economici care au putut estima un impact al epidemiei de Covid-19 asupra volumului de activitate in aprilie 2020, 61,4% au previzionat o restrangere a volumului de activitate cu mai mult de 25% sau inchiderea activitatilor, fata de numai 39,2% in martie", se arata in analiza INS.
Aceasta este a treia varianta a cercetarii statistice, care a mai fost intreprinsa in saptamanile trecute si publicata, succesiv, la 25 martie si 9 aprilie. In toate cele trei variante, impactul negativ al crizei este resimtit din ce in ce mai puternic de companii.
La nivelul intregii economii, analiza INS arata ca ponderea agentilor economici a caror activitate se restrange cu mai mult de 25% creste de la 33,3% in martie 2020 la 45% in aprilie, iar rata inchiderilor de activitate se majoreaza de la 9,8% in martie 2020 la 13,8% in aprilie a.c.
Unul dintre aspectele relevate de cercetarea statistica ad-hoc realizata pentru evaluarea impactului epidemiei de Covid-19 asupra volumului activitatii economice este nivelul ridicat al incertitudinii cu privire la viitorul afacerilor in perioada martie - aprilie 2020 si cresterea acesteia in aprilie fata de martie 2020. Astfel, daca in luna martie 2020 o pondere de 21,2% din agentii economici nu puteau estima modul in care vor evolua afacerile lor, in luna aprilie ponderea acestora a crescut la 34,3%.
Cercetarea INS mai arata ca printre sectoarele industriale cele mai afectate se afla industria auto (productia de masini si componente), fabricarea de echipamente electrice, industria constructiilor metalice si cea a produselor din metal, dar si industria metalurgica. Un impact major al crizei este resimtit si in sectorul transporturilor si depozitarii.
***
Cercetarea statistica ad-hoc a fost adresata managerilor intreprinderilor din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii cu privire la perceptia acestora privind perspectiva evolutiei activitatii intreprinderii pe care o conduc. Aceasta a fost realizata in perioada 17-19 martie.
Esantionul format din 8.831 agenti economici este reprezentativ la nivelul sectoarelor economice si pe total economie, iar rata de raspuns a fost de 71,3%.
Pentru a consulta varianta integrala a studiului INS, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter