RO EN
Košík je prázdný

INS: Crestere de 33% a productiei energetice din surse alternative

Cu toate ca, potrivit specialistilor, anul trecut a presupus o reducere majora a cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie (pana la 11,1% din total, fata de 15% cat era prevazut initial), iar in 2015 la 11,9% comparativ cu 15%, sectorul energiei din surse regenerabile s-a dezvoltat si in 2014, dupa cum informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). „In anul 2014, resursele de energie si productia de energie primara au inregistrat o u­soara cres­tere fata de 2013 (+2,5%, respectiv +1,8%), in timp ce importul de produse energetice a sporit cu +7,6%, chiar si in contextul in care consumul final energetic s-a diminuat cu -0,7%. Astfel, resursele de energie disponibile au totalizat, in anul 2014, circa 41,7 milioane de tone echivalent petrol (tep), majorari importante inregistrandu-se la resursele de energie electrica (+13,2%) si de titei (+12,1%), in timp ce resursele de carbune si gaze naturale au scazut, fiecare, cu 5,3%. Productia de energie primara in anul 2014, situata la 26,3 milioane tep, a crescut cu 461.000 tep fata de anul 2013 s­i a continuat sa-si pastreze ponderea semnificativa in totalul resurselor de energie, reprezentand 63,1% din acestea. S-au inregistrat cresteri de productie la energia electrica hidro, eoliana si fotovoltaica (+33,8% fata de anul precedent) si la cea de gaze naturale (+1,9%)”, sustin reprezentantii institutului de statistica.
Astfel, pe segmentul energiei „verzi” (hidroelectrica, eoliana si solara fotovoltaica), producatorii au reusit in 2014 sa genereze 2,332 milioane tep (comparativ cu 1,743 milioane tep in precedentele 12 luni), estimandu-se ca aceasta este si dimensiunea segmentului respectiv de piata. Interesant de observat este daca aceasta sporire a productiei a presupus deschiderea de unitati noi sau o imbunatatire a celor existente (prin investitii in cresterea capacitatii), insa, in mod cert, dezvoltarea nu a mai fost aceeasi ca in trecutul apropiat, pe fondul reducerii unor stimulente.
Totodata, conform Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES), anul 2015 nu va mai fi la fel de propice pentru cei implicati in productia de energie din surse alternative, deoarece calculele actuale arata ca, la finalul actualului exercitiu financiar, vor exista 21 de milioane de certificate verzi pe aceasta piata strict specializata, iar furnizorii vor trebui sa cumpere - potrivit cotei stabilite de guvernanti - doar 12 milioane de certificate verzi. Reprezentantii PATRES atrag totodata atentia ca aceasta cota foarte mica, de 11,9% (fata de 16%, cat se prevedea initial in legislatie), cuplata cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, va determina aparitia unor pierderi masive pentru producatorii de energie din surse regenerabile.
Industria constructiilor metalice – mare consumatoare de energie
Revenind la datele publicate de INS, acestea confirma ca, in perioada de referinta, consumul final energetic a scazut cu doar 149.000 tep (-0,7%) fat­a de anul 2013. „Consumul final cumulat din industrie si constructii (cu o pondere de 29,7% in consumul final energetic total) a crescut cu 2,4%, in special datorita majorarilor din industria construc­tiilor metalice, mas­inilor s­i echipamentelor (+7,6%), metalurgie (+0,7%) ­si industria chimica (+0,4%). Sectorul tertiar, agricultura si populatia au inregistrat scaderi ale consumurilor fata de anul precedent si, avand o pondere cumulata de 45,1% in consumul final energetic total, au determinat nivelul de 99,3% al consumului final energetic din anul 2014, fat­a de cel din anterioarele 12 luni”, sustin analistii INS.
Trebuie insa precizat faptul ca domeniul constructiilor (separat) conteaza pentru numai 1,7% din consumul final energetic, respectiv pentru 367.000 tep (-2,1% in raport cu nivelul de 395.000 tep din 2013), in timp ce populatia (cu gospodariile respective, din care majoritatea nereabilitate termic) are o pondere de 34,1% din consum (cea mai semnificativa din acest punct de vedere), mai precis 7,412 milioane tep in 2014, indicator aflat, totusi, in scadere cu -4,3% in raport cu 2013, cand s-au consumat pe acest segment 7,748 milioane tep. In fine, analizand datele definitive, rezulta si ca, in 2014, consumul intern brut de energie pe locuitor a fost de 1.584 de kilograme echivalent petrol.
***
Potrivit INS, sursa datelor o constituie anchetele statistice anuale privind resursele energetice si utilizarea acestora (E01), respectiv producerea de energie electrica si termica (E02), in conformitate cu Regulamentul CE 1099/2008 al Parlamentului European si al Consiliului privind statisticile din domeniul energiei, cu modificarile ulterioare. In afara acestora, sunt utilizate cercetari statistice anuale specializate cu destinatie prestabilita, cum ar fi producerea de energie electrica si termica in centrale nuclearo-electrice (E03) si balanta prelucrarii titeiului (P2). Nomenclatorul care sta la baza raportarii este format din aproximativ 17.000 de unitati. Culegerea datelor este exhaustiva pentru unitatile din industria producatoare de energie electrica si termica, pentru consumatorii industriali cu peste 250 salariati si consumatorii din transporturi, constructii si servicii cu peste 50 salariati, iar in cazul restului unitatilor este realizat un esantion reprezentativ pentru activitatile CAEN. Datele referitoare la resursele si consumul de energie pentru anul in curs vor fi cuantificate in noiembrie 2016. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter