RO EN
Košík je prázdný

INS: Crestere bruta de 5% a economiei Romaniei, in primele 9 luni ale anului

Economia Romaniei a crescut, in primele noua luni ale anului in curs, cu 5% ca serie bruta si cu 4,3% ajustat sezonier, comparativ cu perioada similara din 2021, in timp ce in trimestrul al treilea, PIB si-a mentinut cresterea in termeni reali cu 1,3% raportat la trimestrul precedent, potrivit datelor provizorii (1), publicate de Institutul National de Statistica (INS). Comparativ cu trimestrul al treilea din 2021, PIB a urcat, in perioada iulie - septembrie 2022, cu 4% ca serie bruta si cu 4,7% ca serie ajustata sezonier.
"Seria ajustata sezonier a PIB trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul al treilea din 2022, nefiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in comunicatul din 15 noiembrie 2022", precizeaza INS.
PIB - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul al treilea al acestui an a fost de 357,18 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,3% fata de cele trei luni anterioare si cu 4,7% comparativ cu trimestrul al treilea din 2021.
PIB estimat pentru primele noua luni din 2022 a fost de 1.056,34 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,3% fata de perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2021.
Ca serie bruta, PIB estimat pentru trimestrul al treilea din 2022 a fost de 390,13 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4% fata de trimestrul al treilea din 2021.
PIB estimat pentru perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2022 a fost de 999,99 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 5% fata de perioada similara din 2021.
 
Comertul, horeca si IT-ul au avut cele mai mari contributii la cresterea PIB
La cresterea PIB in primele trei trimestre, contributii pozitive mai importante au avut urmatoarele ramuri: comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,4%), cu o pondere de +18,7% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat la +7,6%; informatii si comunicatii (+1,5%), cu o pondere de +6,9% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu o crestere semnificativa de +22,5%; tranzactiile imobiliare (+0,7%), cu o pondere la formarea PIB de +6,9%, care au inregistrat o crestere a volumului de activitate de +8,7%; activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,9%), cu o pondere la formarea PIB de +7,1%, inregistrand o crestere a volumului de activitate de +14,4%. O contributie pozitiva au avut-o impozitele nete pe produs (+0,7%), acestea inregistrand o crestere a volumului lor cu +6,4%, conform INS.
Din punct de vedere al utilizarii PIB, evolutia s-a datorat, in principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu +5,8% contribuind cu +3,7% la cresterea PIB; formarii brute de capital fix, al carei volum s-a majorat cu +7,3% contribuind cu +1,8% la cresterea PIB; cheltuiala pentru consumul final individual al administratiilor publice a crescut in volum la +9,9% si a contribuit cu +0,7% la cresterea PIB.
Un impact negativ l-a avut exportul net (-0,8%), consecinta a cresterii volumului exporturilor de bunuri si servicii cu +11%, corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (+11,2%).
 
Irlanda, Cipru, Malta si Romania - cele mai dinamice economii din UE, in trimestrul al treilea
PIB al Uniunii Europene a inregistrat o crestere cu 0,4%, iar cel al zonei euro cu 0,3%, in trimestrul al treilea din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, iar Irlanda, Cipru, Malta si Romania au avut cel mai semnificativ avans, arata datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat). In aceeasi perioada, PIB al SUA a crescut cu 0,7%. In ritm anual, economia americana a crescut cu 1,9% in perioada iulie-septembrie 2022.
In trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu precedentele trei luni, PIB a inregistrat o crestere cu 0,8% in zona euro si cu 0,7% in UE.
In randul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans al economiei in trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a fost inregistrat in Irlanda (+2,3%), Cipru, Malta si Romania (+1,3% fiecare), cel mai semnificativ declin fiind consemnat in Estonia (-1,8%), Letonia (-1,7%) si Slovenia (-1,4%).
Comparativ cu trimestrul al treilea din 2021, PIB a crescut cu 2,3% in zona euro si cu 2,5% in UE in perioada iulie-septembrie 2022, dupa un avans cu 4,2% in zona euro si cu 4,3% in UE, in trimestrul al doilea din 2022.
In randul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans anual al economiei a fost inregistrat in Irlanda (+10,6%), Croatia (+5,5%), Cipru (+5,4%), Malta (+5,2%), Portugalia (+4,9%) si Romania (+4,7%), singurele scaderi fiind in Estonia (-2,3%) si Letonia (-0,4%).
Conform Eurostat, PIB in zona euro si in UE este cu 2,2% si, respectiv, 2,8% peste nivelul inregistrat in ultimul trimestru din 2019, inaintea pandemiei. In cazul SUA, PIB este cu 4,3% mai ridicat decat nivelul inregistrat in trimestrul patru din 2019.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter