Comenzile noi din industria prelucratoare pe total (piata interna si piata externa) au crescut, in primele doua luni ale anului, in termeni nominali, cu 6,6%, raportat la perioada similara din 2022, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). In februarie 2023, comenzile noi din industria prelucratoare au urcat in termeni nominali, atat fata de ianuarie 2023, cu 7,2%, cat si fata de februarie 2022, cu 8,1%.
Comenzile noi din industria prelucratoare au crescut in termeni nominali, pe ansamblu, in perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2023, comparativ cu aceeasi perioada din 2022, cu 6,6%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor de uz curent (+14,6%) si in industria bunurilor de capital (+13,9%). Scaderi au inregistrat industria bunurilor de folosinta indelungata (-7,8%) si industria bunurilor intermediare (-4,3%).
In februarie 2023, comparativ cu luna precedenta, comenzile noi din industria prelucratoare au crescut in termeni nominali pe ansamblu cu 7,2%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor de capital (+12,4%), industria bunurilor de uz curent (+2,3%) si in industria bunurilor intermediare (+0,4%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 2,2%.
In februarie 2023, comparativ cu februarie 2022, comenzile noi din industria prelucratoare au crescut in termeni nominali pe ansamblu cu 8,1%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor de capital (+18,5%) si in industria bunurilor de uz curent (+13,2%). Scaderi au inregistrat industria bunurilor de folosinta indelungata (-9,8%) si industria bunurilor intermediare (-6,4%).
Conform INS, comenzile noi din industrie reprezinta valoarea contractelor incheiate in luna de referinta intre un producator si un client si privesc livrarile de bunuri si servicii aferente producatorului, indiferent de perioada in care urmeaza a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile si discount-urile, atunci cand acestea sunt acordate contractual.