Comisia Europeana lucreaza in parteneriat oficial permanent cu autoritatile romane in elaborarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru a raspunde cerintelor din Regulamentele europene, informeaza Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Regulamentele care stau la baza constructiei documentului strategic PNRR au suferit modificari fata de propunerea initiala cunoscuta opiniei publice, amendamentele aduse de Consiliu si de Parlamentul European impunand noi conditii pe care tarile membre trebuie sa le aiba in vedere.
In acest context, Comisia Europeana sprijina demersurile statelor care se afla deja in stadii avansate de constructie a propunerii care sta la baza Mecanismului de Redresare si Rezilienta, printre care se numara si Romania.
"Colaborarea permanenta cu Comisia Europeana si dialogurile video pe care le purtam conform calendarului agreat reprezinta un proces constructiv natural. In mod evident, scopul comun - nu doar al Romaniei ci al intregii Comunitati europene - nu este de a critica Planurile de Redresare si Rezilienta propuse de statele membre, ci de a le aproba in cel mai scurt timp in forma optima posibila, pentru ca masurile sa poata produce efectele scontate", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, din culisele negocierilor pe care Romania le poarta cu Comisia Europeana.
Potrivit MFE, Romania a transmis deja Comisiei primele opt componente care respecta cerintele impuse, urmatoarele capitole urmand a fi transmise conform calendarului agreat si in urma procesului de consultari publice.
"Romania se situeaza, astfel, in avangarda demersului european. Similar am procedat si cu transmiterea in premiera a Acordului de Parteneriat 2021-2027 si a viitoarelor Programe Operationale, inainte de inceperea efectiva a urmatorului exercitiu financiar. O premiera istorica pentru tara noastra, care se poate traduce prin luni de zile, daca nu ani, salvati in folosul absorbtiei eficiente a banilor europeni", precizeaza ministrul Fondurilor Europene.
In prezent, Comisia Europeana lucreaza la nivel tehnic cu autoritatile romane pentru a analiza fezabilitatea reformelor si investitiilor propuse prin PNRR, din perspectiva cerintelor Fondului pentru Redresare si Rezilienta (FRR), in baza draftului de Regulament si a pozitiilor enuntate se Comisie.
Amendamentele aduse de Parlamentul European sunt negociate in trialog, Romania avand ca obiectiv obtinerea unui acord pana la finalul anului 2020.