RO EN
Košík je prázdný

PRIMARIA CAPITALEI: Dezvoltarea infrastructurii - o actiune prioritara

In opinia autoritatilor locale, municipiul Bucuresti constituie un oras cu o rata de expansiune intaziata si cu mari probleme de dezvoltare pentru atingerea unor standarde de capitala europeana, in pofida faptului ca are o concentrare de populatie de 10% din totalul Romaniei si acopera 20% din Produsul Intern Brut (PIB). Factorii care au condus la crearea acestei situatii sunt multipli, printre acestia aflandu-se organizarea administrativa deficitara, lipsa unei autoritati care sa controleze activitatile metropolitane si pierderea competentelor de macroplanificare dupa anul 1990.
 
Gheorghe Patrascu, arhitect-sef al Capitalei: „Initial, Romania avea cele mai bune sisteme de planificare urbanistica, comparabile cu cele din Japonia. Chiar si in prezent, la nivel national exista sase planuri de acest gen, care, insa, nu sunt aplicate fie din necunoasterea existentei lor de catre institutiile abilitate, fie din lipsa cunostintelor necesare punerii in practica a acestora de catre autoritatile locale. Capitala Romaniei pare a fi un proiect neterminat, imaginea de ansamblu a acesteia fiind data de etapele de dezvoltare urbana prin care a trecut de-a lungul timpului. O eroare grava care s-a comis dupa anul 1990 a fost constituita de renuntarea la o legislatie care sa respecte cel putin principiile juridice, determinand crearea unui mediu urbanistic ce eludeaza prevederile din normative. Consider ca una dintre masurile esentiale pentru redresarea situatiei actuale consta in descurajarea traficului auto pana in momentul in care se rezolva problemele legate de infrastructura. Totodata, se impune definitivarea soselei de centura a orasului, concomitent cu demararea lucrarilor la inelul central si cel median, prevazute de mai mult timp in planul urbanistic al orasului. O alta problema a Capitalei este marja scazuta de absorbtie a fondurilor structurale pentru dezvoltarea infrastructurii, pana in prezent acestea fiind accesate doar pentru cateva obiective: Pasajul Sudului, Pasajul Pipera, patru proiecte pentru reabilitarea unor monumente istorice si planul integrat de dezvoltare a zonei centrale. Un obiectiv important pentru Bucuresti, cu o contributie majora la dezvoltarea acestuia, este reactualizarea planului urbanistic general (PUG), insa, dupa intarzierea de un an si jumatate, licitatia lansata in urma cu cateva luni a fost, din nou, contestata in instanta”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter