RO EN
Košík je prázdný

CFA SOCIETY: Record al indicatorului de incredere economica

Potrivit unei cercetari date recent publicitatii, indicele de incredere in economia romaneasca a ajuns, in aprilie 2013, la nivelul maxim (record) din ultimele 12 luni, pe fondul unor aspecte pozitive ce ar putea influenta in consecinta tendintele macroeconomice din perioada urmatoare, respectiv ca urmare a reevaluarii conditiilor actuale referitoare la mediul de afaceri si la piata muncii. Astfel, indicatorul de incredere macroeconomica al biroului de analiza CFA Society Romania s-a situat la 44 de puncte, de la 33,8 puncte in precedentele 31 de zile. Totusi, daca datele macroeconomice sunt pozitive si, in perspectiva unui an agricol bun, indica o majorare de circa 2% a Produsului Intern Brut in acest an, primul semnal in acest sens fiind dat de sporirea secventiala de +0,5% in primul trimestru din 2013, in contextul in care Uniunea Europeana se afla in recesiune, in economia reala – sustinuta de companiile private – situatia este diferita. Din cauza efectelor prelungite ale crizei economice, majoritatea oamenilor de afaceri continua sa-si manifeste scepticismul si sa adopte aceeasi stare de expectativa, asteptand fie ca Guvernul, fie bancile sa ia diverse masuri de crestere economica (reala) si/sau de stimulare a consumului, prin creditare. Numarul sporit al starilor de insolventa (in ultimii cinci ani aproape 100.000 de agenti economici se afla in aceasta situatie) constituie un alt factor de risc. Conform celor mai recente informatii ale Oficiului National al Registrului Comertului, de la inceputul lui 2013 pana in prezent mai mult de 6.000 de companii au inaintat dosare de insolventa, fiind cu 5,4% mai multe decat in perioada similara din 2012. Practic, numai in luna aprilie peste 1.460 de firme au intrat in incapacitate de plata.
Scadere cuprinsa intre 4% si 5% in sectorul de constructii
Spre deosebire de analistii economici care au fost consultati de CFA Romania, firmele din bransa de constructii au cele mai putine motive de optimism. De exemplu, in sectorul constructiei de locuinte – grav afectat de recesiune – relansarea promisa si prin transformarea programului „Prima Casa” in „Noua Casa” se lasa asteptata, dupa ce Guvernul a tergiversat proiectul respectiv, care s-ar putea sa aiba soarta celui de mediu, care subventiona achizitia de tehnologii pe baza de energie regenerabila. De asemenea, din cauza unui buget de austeritate, investitiile statului in infrastructura au devenit de-a dreptul inconsistente, astfel incat se estimeaza ca piata constructiilor s-a diminuat cu 5% in primul trimestru, fata de ianuarie-martie 2012. Totusi, conform Institutului National de Statistica si biroului european Eurostat, scaderea volumului lucrarilor de constructii din primele trei luni ale acestui an a fost mai ponderata, de -3,9% pentru baza comparativa anuala sau de -0,5% in cazul dinamicii secventiale. Revenind la indicatorii de incredere ai analistilor consultati de CFA, acestia au in majoritate o opinie neutra in ceea ce priveste mediul curent de afaceri din Romania, asteptandu-se ca principalele conditii in ceea ce priveste derularea afacerilor in tara noastra sa nu se modifice in urmatoarele 12 luni. Cei mai multi dintre acestia (56%) sustin ca indicatorii macroeconomici vor fi normali, 36% preconizand o inrautatire a acestora. Deprecierea monedei nationale in raport cu euro este luata in considerare de 53% din respondenti, in timp ce situatia actuala a pietei fortei de munca – descrisa de 56% din specialisti ca fiind foarte dificila in ceea ce priveste numarul locurilor disponibile – se va mentine si in 2014, dupa cum considera 58% din total. Indicele increderii, de 44 de puncte, se apropie astfel de pragul neutru (50%), fiind deocamdata in zona inferioara (pe o scala cuprinsa intre 0 puncte – neincredere absoluta si 100 de puncte – incredere deplina). Informatii suplimentare, la www.cfasociety.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter