RO EN
Košík je prázdný

BNR: Revigorare a activitatii pe piata de constructii

Cea mai recenta editie a studiului de conjunctura elaborat de specialistii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata faptul ca in luna martie 2012 asteptarile operatorilor din industrie si constructii se imbunatatesc, iar in ceea ce priveste productia, se estimeaza o revigorare a activitatii pe piata de constructii si o stagnare in domeniul industrial. Cu toate ca opiniile formulate de participantii la sondajul de conjunctura realizat de BNR nu indica o redresare a principalilor indicatori la nivelul sectorului industrial in luna martie, asteptarile (moderat) optimiste in ceea ce priveste portofoliul comenzilor si volumul investitiilor releva posibilitatea unei redresari pe un orizont mai indelungat. „Traiectoria descrescatoare aferenta activitatii din constructii se va intrerupe, o contributie revenind, in acest sens, imbunatatirii conditiilor climaterice. Productia industriala va marca o noua atenuare a ritmului de crestere, astfel incat variatia fata de intervalul anterior va fi probabil nesemnificativa. Mai mult, evolutia respectiva este sugerata de reducerea soldului conjunctural pana la un nivel apropiat de zero atat in cazul seriei brute, cat si in cel al seriei ajustate (in functie de factorul sezonier si de numarul de zile lucratoare). In schimb, portofoliul total al comenzilor isi va mentine traiectoria moderat-ascendenta, o contributie revenind cererii externe. Pentru constructii se contureaza o perspectiva favorabila atat in privinta productiei (sold conjunctural +33% ca serie bruta si +22% pentru cea ajustata), cat si in cea a volumului comenzilor (+22%). Pentru luna martie, estimarile participantilor la sondaj indica mentinerea trendului descendent al stocului de produse finite in industrie si constructii (solduri conjuncturale: -24%, respectiv -14%)", se precizeaza in noua versiune a studiului BNR.
Redresare usoara a performantei economice pentru firmele din bransa
Potrivit specialistilor Bancii Centrale, indicatorul disponibilitatii materiilor prime se va situa la un nivel normal in constructii, in timp ce in industrie nu este exclusa inregistrarea unor cote usor deficitare (sold conjunctural: -8%). „Cererea insuficienta continua sa exercite un efect nefavorabil asupra activitatii celor doua sectoare economice, acest factor fiind invocat de circa 49% din totalul managerilor din industrie si respectiv de 53% din numarul operatorilor din ramura de constructii. Blocajul financiar afecteaza in continuare activitatea companiilor din constructii (in proportie de 31%) si, in masura mai mica, din industrie (12%). Influente negative de amplitudine relativ scazuta vor fi exercitate si in continuare de ratele inalte ale dobanzilor bancare si de fluctuatia cursului de schimb al monedei nationale. Companiile din industrie vor proceda la noi reduceri de personal, tendinta sugerata de mentinerea soldului conjunctural la un nivel negativ pentru ambele serii (-24%, respectiv -22%). In ramura de constructii, traiectoria descrescatoare a numarului de salariati se va inversa (+22% ca serie bruta, respectiv +6% pentru cea ajustata). Preturile productiei industriale se vor plasa la un nivel similar celui din intervalul anterior, dupa cum releva opinia majoritatii respondentilor (sold conjunctural: +1%), in timp ce pentru sectorul de constructii se intrevad majorari de amplitudine moderata (+8%). Luna martie va consemna o posibila dinamizare a investitiilor in industrie, avand in vedere cresterea de peste trei ori a soldului pozitiv al opiniilor la seria bruta (pana la 25%). Tendinta are si o componenta structurala, relevata de o noua imbunatatire a soldului conjunctural aferent seriei ajustate (pana la +11%). Investitiile in constructii se vor mentine insa pe un trend descrescator (-20%, respectiv -7%). Companiile industriale preconizeaza si pentru luna martie o scadere moderata a ratei profitabilitatii (sold conjunctural: -13% pe serie bruta, respectiv -12% pe serie ajustata). In schimb, reluarea activitatii in constructii va antrena o redresare usoara a performantei economice (+12%)”, sustin specialistii BNR in cadrul analizei generale a celor doua domenii. Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter