RO EN
السلة فارغة

ERP sincronizeaza comenzile cu disponibilitatea stocului si planificarea productiei

In 2020, pandemia si blocajele aparute in lanturile de distributie au accentuat o provocare veche pentru companiile cu activitati de productie: aprovizionare cu materii prime si componente. Aceasta situatie a afectat, inclusiv in Romania, continuitatea productiei si implicit capacitatea de satisfacere a cererii din piata. In acest context, tot mai multe companii considera implementarea unui sistem ERP singura solutie pentru alinierea comenzilor de la clienti cu disponibilitatea stocurilor si planificarea productiei si automatizarea acestui proces.
“2021 a adus o crestere a cererii pentru sisteme ERP, alimentata din doua directii. In principal este vorba despre blocajele aparute la nivelul lanturilor de distributie si dorinta companiilor de a avea un control asupra aprovizionarii cu materii prime, iar in secundar, existenta unor finantari nerambursabile pentru sisteme informatice. In calitate de integrator, compania noastra ofera doua sisteme ERP complete (ASIS ERP si WinMentor Enterprise) iar integrare nativa a modulelor de productie cu restul componentelor necesare gestiunii comerciale si financiar–contabile au devenit principalele atu-uri in acest an” afirma Dorin Andreica, Director General Soft Net Consulting.
Media internationala a relatat pe larg situatia unui producator auto care a fost nevoit sa inchida sapte dintre liniile de productie deoarece mai multi furnizori nu au putut livra componentele necesare din cauza carantinei. Compania nu a putut gasi rapid alternative, ceea ce a dus la o scadere a productiei cu 40% precum si la suspendarea lansarii unor modele noi. In mod evident, este un caz extrem generat de pandemie si intrarea in carantina, insa totodata este o lectie utila. In 2020, lanturile de distributie au devenit tot mai volatile, iar situatiile neprevazute (de la esuarea unei nave in canalul Suez, pana la criza semiconductorilor) alaturi de cresterea neasteptata a preturilor sau schimbarea conditiilor comerciale pot afecta major activitatile de productie si distributie. Astfel de riscuri nu pot fi eliminate complet, insa pot fi diminuate prin existenta unor alternative la nivelul furnizorilor si a optimizarii proceselor de aprovizionare.
- crama nu poate imbutelia vinul solicitat de clienti din cauza lipsei dopurilor de pluta
- fabrica de textile nu poate lansa in productie o comanda de sezon deoarece nu are pe stoc furniturile necesare
- un producator de plase sudate suspenda productia pentru cateva zile in urma livrarii intarziate a fierului necesar
- activitatea mai multor producatori a fost afectata de criza majora din industria ambalajelor de polietilena
“Acestea sunt doar cateva intamplari petrecute in ultimul an si pastrate in memoria Google, dar care surprind o realitate apasatoare pentru companiile cu activitati din sfera productiei. Astfel de companii au fost foarte afectate financiar in 2020, an in care, conform datelor Institutului National de Statistica, desi economia Romaniei s-a contractat cu doar 3.9%, activitatile de productie au scazut cu 12.1%,” mai afirma Dorin Andreica.
Ce beneficii aduce un sistem ERP
Tehnologia ofera o mana de ajutor companiilor cu activitati de productie, prin capacitatea de aliniere a comenzilor de la clienti cu disponibilitatea stocurilor si planificarea productiei. Utilizarea unui sistem ERP duce la automatizarea acestui proces si eliminarea sincopelor. Cheia o reprezinta capacitatea de colectare si corelare a datelor din departamente diferite si integrarea acestora intr-un flux coerent de vanzare, aprovizionare cu materii prime, productie si livrare. Daca departamentul de vanzari preia comenzile de la clienti pe hartie sau excel, planificarea productiei se face intr-un sistem diferit, iar aprovizionarea afla in ultimul moment ce stocuri sunt pe zero si trebuie comandate, problemele sunt evidente. Cel mai probabil, improspatarea stocurilor nu va fi facuta la timp, liniile de productie vor fi oprite, iar cererile clientilor nu vor fi onorate in timp util.
“Pe de alta parte, un sistem care proceseaza integrat aceste informatii, la preluarea unei comenzi va analiza disponibilitatea stocurilor, timpii de productie, ambalare, livrare si va propune un termen rezonabil de livrare. Complementar, va notifica automat departamentul de aprovizionare pentru necesitatea plasarii comenzilor necesare catre furnizori pentru ca materiile prime sa ajunga in timp util, iar productia sa nu se opreasca. Este un flux complex, care devine imposibil de derulat pe hartie si excel sau cu date din memorie, transmise pe telefon, mai ales in companiile care interactioneaza cu un numar mare de clienti, parteneri sau furnizori”, considera reprezentantul Soft Net Consulting.
Daca toate aceste operatiuni nu sunt sincronizate, firmele de productie vor fi expuse oricaror fluctuatii neprevazute la nivelul cererii, a inventarului, a preturilor din piata sau a instabilitatii furnizorilor. Utilizarea unui sistem ERP nu doar ca duce la cresterea eficientei operationale, dar aduce si un control suplimentar pentru management. Ofera toate datele necesare, pentru ca o companie sa decida si sa actioneze in vederea reducerii costurilor de productie spre exemplu, a cresterii capacitatii sau a preturilor.
In lipsa unui sistem ERP toate aceste date sunt greu daca nu imposibil de corelat, realitatea este aflata prea tarziu, iar deciziile isi pierd din eficienta. Prin urmare, investitia intr-un sistem ERP integrat, din fonduri proprii sau nerambursabile, este poate cea mai buna decizie de business in 2021. Utilizarea unei tehnologii moderne face, de cele mai multe ori, diferenta dintre pierdere si castig.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter