In primele 6 luni din 2023, Makita Romania a reusit sa depaseasca toate obstacolele economico-financiare, obtinand rezultate bune. Ryuichi Hashizume, CEO-ul companiei, estimeaza o mentinere a cifrei de afaceri la nivelul intregului an 2023, comparativ cu anul anterior, dar nu exclude chiar o crestere usoara a businessului.
In aceasta perioada, compania investeste in propria platforma logistica, situata in Branesti (judetul Ilfov). Cu o investitie ce depaseste 25 milioane de euro, platforma beneficiaza de o suprafata de stocare de 10.000 mp si va fi echipata cu cele mai noi tehnologii in domeniul WMS (ware house management system).
"Makita Romania beneficiaza de cel mai modern concept de aprovizionare, de aceea nu am resimtit dificultati, iar planificarile de tip japonez, foarte stricte si exacte, ne-au ajutat sa mentinem un lant de aprovizionare constant. Makita Romania implementeaza cu succes conceptele de management japonez Kaizen si 5S", a adaugat managerul companiei.
Referitor la oportunitatile din perioada urmatoare, Ryuichi Hashizume spune ca echipa sa este foarte atenta la partea de legislatie si de taxare, aspecte ce pot deveni dificultati in cazul in care nu sunt gestionate adecvat.
"Totodata, acestea reprezinta si oportunitatile perioadei imediat urmatoare, avand in vedere schimbarile propuse de Guvern. Piata din Romania este una extrem de concurentiala, dar care poate absorbi inca jucatori noi si se poate dezvolta accelerat, avand in vedere oportunitatile din Republica Moldova si Ucraina", a adaugat reprezentantul Makita Romania.
Piata de scule electrice isi va relua trendul ascendent
Piata locala de scule electrice s-a mentinut constanta, cu fluctuatii cauzate atat de razboiul din Ucraina, cat si de turbulentele din pietele financiare interne si externe (situatia pietei de energie si a celei de finantare). Potrivit lui Ryuichi Hashizume, in primele 6 luni din 2023 se observa o stagnare in domeniu, insa piata este in proces de recuperare.
"Avand in vedere segmentarea puternica a pietei de scule electrice si unelte pentru constructii, precum si lipsa unor agregatori, care sa colecteze si sa prelucreze informatii statistice, nu putem indica valori concrete, dar, din experienta proprie, piata a crescut cu 20% de la an la an. O evolutie exponentiala au avut gamele de masini cu acumulatori, pentru ca ofera autonomie, putere si independenta utilizatorului. Dintre acestea, amintim produsele cu o crestere semnificativa precum: masini de gaurit si insurubat, polizoare, rotopercutoare si fierastraie circulare. De asemenea, este de mentionat ca au avut o crestere mare si masinile de gradina cu acumulatori precum cele pentru tuns gazonul, coasele pentru iarba, foarfecele de gard viu si fierastraie cu lant", a precizat Ryuichi Hashizume.
Recent, Makita a lansat platforma XGT 40V, ce ofera mai multa putere si se evidentiaza cu o serie de masini noi atat in zona de constructii, cat si in cea de gradina. Potrivit specialistilor Makita, masinile XGT 40V pentru gradina pot inlocui cu succes masinile cu motor termic ce presupun costuri semnificativ mai mari si sunt extrem de poluante atat fonic, cat si in raport cu mediul inconjurator.
"Makita, folosind platforma XGT 40V, va aduce pe piata produse inovatoare care ofera o productivitate mai mare utilizatorilor profesionisti care trebuie sa faca treaba rapid si care se confrunta cu probleme legate de lipsa fortei de munca. De asemenea, cu aceeasi platforma XGT, am lansat produse inovatoare precum: lazi frigorifice cu functie de congelator si incalzire, cuptor cu microunde, fierbator, radio pentru camping, surse de iluminat multifunctionale si alte noutati ce vor fi aduse in atentia publicului in curand", a adaugat reprezentantul Makita.