RO EN
Coșul este gol

Intra in vigoare noul regulament UE privind regimul produselor cu dubla utilizare

Un nou regulament al UE de instituire a unui regim al Uniunii Europene pentru controlul exporturilor, serviciilor de intermediere, asistentei tehnice, tranzitului si transferului de produse cu dubla utilizare intra in vigoare in data de 9 septembrie 2021 (Regulamentul 2021/821 - reformare). Noul regulament se axeaza mai mult pe consideratii cu privire la incalcarile drepturilor omului, represiunea interna si / sau securitatea publica, inclusiv prevenirea actelor de terorism.
 
Ce noutati aduce noul Regulament?
Tinand cont de evolutia tehnologica rapida din ultimii ani, Regulamentul introduce o serie de produse, definitii, reguli si responsabilitati noi, dupa cum urmeaza:
Revizuirea unor definitii importante
Noutatile includ, printre altele, o revizuire a definitiilor de „articol cu dubla utilizare”, „export” si „exportator”.
De exemplu, conform noului Regulament, termenul „exportator” se va aplica si oricarei persoane fizice ce transporta produsele cu dubla utilizare pentru export, in cazul in care aceste produse cu dubla utilizare sunt transportate in bagajele personale ale persoanei respective.
 
Introducerea controalelor asupra articolelor de supraveghere cibernetica
Articolele de supraveghere cibernetica sunt definite ca articole cu dubla utilizare special concepute pentru a permite supravegherea sub acoperire a persoanelor fizice prin monitorizarea, extragerea, colectarea sau analiza datelor din sistemele de informatii si telecomunicatii.
Exemple de astfel de elemente de supraveghere cibernetica sunt computerele si dronele performante, care pot fi utilizate pentru aplicatii civile, dar si pentru dezvoltarea armelor de distrugere in masa, a actelor teroriste si / sau a incalcarilor drepturilor omului. Ca atare, exportul acestor tipuri de articole necesita in principiu o autorizatie fara de care exportul va fi interzis.
 
Verificarea antecedentelor
Este bine de mentionat ca autoritatile se pot astepta ca exportatorii sa fi efectuat suficienta diligenta privind utilizarea finala si utilizatorul final, atunci cand isi exporta articolele cu dubla utilizare. Cu alte cuvinte, exportatorii trebuie sa fie si mai constienti de utilizarea finala si de utilizatorul final al bunurilor lor (potentiale) cu dubla utilizare. Aceasta schimbare a responsabilitatilor de la autoritati la operatorii economici este o tendinta in dezvoltare in domeniul vamal. Prin urmare, devine din ce in ce mai important ca operatorii economici care efectueaza tranzactii internationale sa controleze pozitia lor de conformitate comerciala si, ca parte a acestui fapt, sa aiba la dispozitie un mecanism decent de verificare a tertilor sau un instrument de gestionare a riscurilor tertilor.
 
Clauza catch-all (supraveghere cibernetica)
Pe langa articolele cu dubla utilizare mentionate in anexa I (adica lista cu articole cu dubla utilizare), de asemenea, articolele care nu sunt incluse in anexa I pot face obiectul controalelor la export. Este esential sa se defineasca daca articolele in cauza sunt sau pot fi destinate, integral sau partial, pentru a fi utilizate in legatura cu represiunea interna, savarsirea unor incalcari grave ale drepturilor omului si a dreptului umanitar international si / sau a unor acte de terorism. In caz afirmativ, autoritatile pot interzice sau impune o cerinta de autorizare pentru exportul acestora.
 
Ce trebuie sa urmareasca operatorii economici?
Noul regulament va armoniza in continuare procesele de acordare a licentelor si va introduce pentru anumite autorizatii generale de export si autorizatii globale, o cerinta standard pentru conformitate sub forma „programelor de conformitate interna”.
Totusi, important de retinut este faptul ca este permis unui stat membru sa adopte (sau sa mentina legislatia nationala) care impune o cerinta de autorizare pentru exportul articolelor cu dubla utilizare (supraveghere cibernetica) care nu sunt enumerate in anexa I (indiferent daca celelalte state membre vor impune aceleasi cerinte).
Odata cu punerea in aplicare a noului regulament, este evident ca scopul UE este sa imbunatateasca controalele la exportul articolelor cu dubla utilizare care pot fi utilizate sau care vor contribui la comiterea unor incalcari grave ale drepturilor omului, indiferent daca acestea sunt mentionate in mod specific in anexa. I. In plus, domeniul de aplicare al articolelor cu dubla utilizare a fost extins si include elemente tehnologice, cum ar fi instrumentele de supraveghere cibernetica. Mai mult, autoritatile se asteapta ca exportatorii sa cunoasca utilizatorul final si utilizarea finala a produselor lor cu dubla utilizare.
Prin urmare, este recomandat ca operatorii economici sa isi evalueze atent portofoliul de produse si tehnologii, si sa ia in considerare implementarea unui program de conformitate interna (care este obligatoriu in unele cazuri / tari atunci cand solicita o autorizatie de export).
 
Un material de Daniel Anghel, partener si lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter