OAR, prin lege, are competenta in protejarea calitatii arhitecturii si a modului de exercitare a profesiei de arhitect. Regulamentele urbane sunt un cadru care ar trebui sa favorizeze o dezvoltare sanatoasa a orasului.
Un bun regulament de urbanism nu reprezinta doar un catalizator pentru un organism urban sanatos ci si un mediu propice bunelor practici ale profesiei de arhitect. Regulamentele sunt o conditie esentiala pentru o arhitectura de calitate, cu impact semnificativ asupra coerentei orasului si implicit asupra calitatii vietii.
Un oras mai coerent asigura calitatea vietii iar calitatea vietii este influentata de calitatea arhitecturii. In acest organism complicat urban, intregul si partile ar trebui sa functioneze avand regulamente urbane mai transparente, mai clare si de incredere.
De ce lipseste increderea?
Fiindca dezbaterea publica a fost realizata fara impact, fiindca acolo unde a fost o propunere ampla, argumentele sau explicatiile au lipsit sau au fost voalate. Procesul de elaborarea a regulamentelor trebuie sa fie mai transparent si mai clar.
In cazul regulamentelor urbane, recomandam ca PUG-ul Bucurestiului sa fie finalizat cat mai repede si reafirmam necesitatea refacerii Centrului de Urbanism al Capitalei, care sa gestioneze politicile urbane ample ale orasului, la fel ca in fiecare capitala europeana.