ROCA Industry, holdingul care reuneste companiile de materiale de constructii din portofoliul ROCA Investments, ajunge la o cifra de afaceri de 122,5 milioane lei, in urma rezultatelor consolidate din primul semestru. Holdingul romanesc are in plan consolidarea companiilor, dar si extinderea portofoliului, inclusiv in afara granitelor, in ciuda climatului de piata si a contextului mondial dificil.
EBITDA cumulata a celor patru companii pe care le are in portofoliu a crescut cu 21% in semestrul 1 al acestui an comparativ cu perioada similara din 2021. Holdingul a raportat rezultate in crestere, pe de o parte datorita vanzarilor mai mari si a performantelor imbunatatite in companii, iar pe de alta ca urmare a extinderii operatiunilor prin noi achizitii.
“Rezultatele din prima parte a anului, practic primul semestru de cand am lansat acest holding, ne arata ca suntem in directia cea buna si ca modelul nostru de business are forta de a contribui la dezvoltarea de branduri romanesti si la reindustrializarea Romaniei. Sub umbrela holdingului, filialele intra in urmatoarele luni in etapa de dezvoltare strategica, o etapa care pleaca in primul rand de la realitatea economica imediata si de termen scurt. Punem accent pe un management agil in filiale si pe investitii in inovatie si dezvoltarea de produse noi. Ne orientam spre piete mai reziliente la acest moment si nu in ultimul rand spre crearea de sinergii intre entitatile din holding”, a declarat Ionut Bindea, Investment Manager ROCA Investments, Presedinte al Consiliului de Administratie si Director General interimar al ROCA Industry.
Cel de-al doilea trimestru a generat cea mai mare parte a veniturilor, respectiv 64% la nivel consolidat. In acelasi timp, EBITDA a fost de 15 milioane lei (marja de 13%) in S1, dupa 4 milioane lei (9%) in primul trimestru, iar profitul net consolidat a ajuns la 5,4 milioane lei, din care 5,2 milioane doar in trimestrul al doilea. O contributie importanta la rezultatele holdingului a avut-o evolutia Sarcom, cu un EBITDA de 3,9 milioane lei in T2, fata de 0,65 milioane in T1.
La nivel combinat (performantele individuale ale fiecarei companii), veniturile au fost de 162,8 milioane lei in prima jumatate a anului, 55% din aceasta provenind din al doilea trimestru, EBITDA de 16,3 milioane lei (cu 70% mai mult in T2 fata de T1), iar profitul net a atins 10,4 milioane lei (din care 6,9 milioane in T2).
Astfel, pe parcursul primelor sase luni ale acestui an, toate companiile din portofoliu au performat peste nivelul din primul semestru al anului 2021 si au inregistrat cresteri de cifra de afaceri intre 17% si 64%.
Lansata in luna decembrie si listata la bursa in ianuarie, ROCA Industry si-a extins treptat prezenta in sectorul materialelor de constructii, cu patru achizitii realizate si doua in curs de finalizare. Incepand din T1 2023 managementul considera ca extinderea portofoliului de companii va putea sa fie realizata intr-o maniera mai activa.
“Holdingul nostru a trecut printr-o perioada foarte efervescenta in prima parte a anului si am pus bazele pentru o dezvoltare aprofundata, pe termen lung, in acest sector al materialelor de constructii. Desigur, urmarim sa continuam extinderea prin noi achizitii, iar estimarile noastre sunt ca vom fi mai activi in aceasta directie incepand cu primul trimestru al anului viitor. Ne uitam catre oportunitati, indiferent unde sunt ele, si scanam in permanenta piata si potentialul acestui sector strategic”, a completat Ionut Bindea.
La acest moment, ROCA Industry grupeaza in holding companiile BICO Industries (70%), Sarcom (100%), Terra (100%) si Eco Euro Doors (70%), iar asteptarile sunt ca pana la sfarsitul anului sa se finalizeze preluarea integrala a Dial si achizitia a 77,5% din capitalul social al Iranga Technologijos (Lituania).
Tranzactia Iranga, din Lituania, este a doua in afara granitelor dupa Terra, din Republica Moldova.
ROCA Industry HOLDINGROCK1 S.A. este tranzactionata pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul bursier ROC1.