RO EN
Coșul este gol

ROCA Industry: Este nevoie sa vorbim despre reindustrializarea Romaniei

In orice tara dezvoltata si cu potential, industria reprezinta principalul pilon de echilibru si de dezvoltare pentru o economie solida, pentru a sustine comunitatea si societatea. Pentru ca Romania sa isi poata atinge potentialul de dezvoltare, avem nevoie de dezbatere intensa si de actiuni concrete in acest sens: este nevoie sa vorbim despre REINDUSTRIALIZARE, un subiect pentru multa vreme ocolit, pur si simplu din lipsa capacitatii de a realiza pasi semnificativi in aceasta directie.
Iar la ROCA Industry ne-am asumat intru totul acest obiectiv ambitios: de a trezi gigantul latent numit industria Romaniei si de a-l pozitiona pe harta marilor performeri europeni.
Conform datelor World Bank, ramura industriala a Germaniei aduce in PIB aproximativ 26,7%, in Polonia 27,9%, iar in Franta 16,7%, in timp ce in Romania industria are un aport de 27,8% in PIB. Astfel, industria Romaniei este una semnificativa, insa mai este mult pana departe – este nevoie de investitii consistente pentru a construi o industrie performanta, bazata pe tehnologii adecvate si o orientare a produselor catre aplicatii ale viitorului, pentru ca industria sa poata sustine economia si dezvoltarea tarii.
 
Oportunitatile prin piata de capital. Industria romaneasca pe Bursa
Consider ca o piata de capital pe deplin functionala pune la dispozitie noi surse de finantare pentru intreprinderi, companii si jucatori din piata, astfel incat acestea sa poata realiza cat mai eficient o expansiune si o dezvoltare regionala. Piata de investitii are perspectivele de a deveni un contributor valoros in economia nationala, deoarece in Romania, 0,02% din PIB este reprezentat de investitiile de private equity vs. 0,7% din PIB la nivelul UE. Astfel, potentialul de crestere al acestor tipuri de investitii ne arata un viitor indreptat catre dezvoltare si catre finantari diverse intr-un mileniu marcat de dinamism.
Pentru dezvoltare, industria romaneasca are nevoie de capital privat, de focus investitional pe acest domeniu, unul din argumentele care sustin si intentia noastra de a lista ROCA Industry pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, in acest an. In prezent, suntem listati pe piata AeRo a Bursei de Valori Bucuresti si ne indreptam catre piata principala. Acest pas a venit in traseul companiei noastre ca un lucru firesc, pentru atingerea performantelor dorite si pentru transformarea companiei intr-un etalon in piata. Listarea la bursa ne ajuta sa cream vizibilitatea si credibilitatea de care avem nevoie pentru toate companiile din portofoliul nostru, pe care dorim sa le transformam in campioni regionali, care sa reuseasca ulterior sa depaseasca granitele tarii. In T1 2023, companiile ROCA Industry au obtinut o cifra de afaceri cumulata in valoare totala de 95,4 mil. RON, in crestere cu 0,4% comparativ cu anul T1 2022 si EBITDA cumulata de 4,4 mil. RON, respectiv o marja EBITDA de 4,6%.
La ROCA Industry ne-am reunit intr-o structura specializata de holding, sub umbrela fondatorului si actionarului nostru majoritar ROCA Investments - cea mai dinamica companie de private equity de pe piata locala - care ne permite crearea unor strategii si sinergii puternice de grup, care pot fi implementate la nivelul fiecarei companii pentru o mai buna functionare si dezvoltare regionala accelerata. Suntem primul holding specializat de materiale de constructii din Romania, ce reuneste companiile BICO Industries, cel mai mare producator de plasa din fibra de sticla din Romania, si unul dintre cei mai mari la nivel European, ECO EURO DOORS, cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale, cu o experienta de 27 de ani pe piata, EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucatori din industria de productie de vopsele si lacuri si DIAL Harsova companie cu experienta de peste 20 de ani, specializata in productia de panouri bordurate de gard.
 
Reindustrializarea Romaniei incepe in fabrici
Un pas obligatoriu pentru Reindustrializarea Romaniei este reprezentat de transformarea sistemica a companiilor industriale din piata. Astfel, tehnologizarea si digitalizarea fabricilor vine ca o necesitate in drumul spre atingerea performantei, intr-o era marcata de instrumente, ce eficientizeaza procesele de productie si fabricatie. Un aspect important pe care ne concentram este infuzia de know-how si sinergii la nivel de grup, prin care companiile sa beneficieze de structuri solide, sisteme organizate de guvernanta si procese indreptate catre dezvoltarea departamentelor specifice. Investitiile pe care le realizam in aceasta directie sunt in special destinate eficientizarii pe zona de productie, cresterilor de capacitati de productie si retehnologizarea in anumite zone. Ne focusam pe proiecte de investitii si planuri multianuale, in toate companiile din portofoliul ROCA Industry care depasesc valoarea de 40 milioane euro.
Un alt aspect de care ne-am dat seama ca este benefic pentru tipul nostru de holding, indreptat spre expansiune continua si accelerata, este reprezentat de cresterea cu ajutorul strategiilor de M&A. Astfel, mizam pe procesul de fuziune, si de atragere a unor noi achizitii in dezvoltarea holdingului nostru, reusind in acest mod sa cream sinergii puternice care sa aduca noi oportunitati, strategic orientate, companiilor din portofoliu. Consolidarea companiei si transformarea acesteia intr-una cu potential international depinde de toate aceste procese, care trebuie implementate riguros, pentru ca ramura industriala a Romaniei sa prospere.
ROCA Industry creeaza valoare pe termen lung pentru business, mediu si comunitate, asigurandu-se in permanenta ca activitatea pe care o desfasoara in crearea de campioni regionali cuprinde actiuni si moduri de lucru sustenabile, ce protejeaza resursele ecosistemului. Vrem sa avem o contributie reala in industria din Romania, dar putem face acest lucru doar avand grija de impactul proceselor din fabrici pe termen lung. Reindustrializarea Romaniei trebuie sa se intample accelerat, dar un aspect important de luat in calcul este si cum se intampla.
Pornim Reindustrializarea accelerata a Romaniei si punem companiile din industrie pe harta europeana cu ajutorul a 3 atribute esentiale: CAPITAL, VIZIUNE si CURAJ.
 
* Articol publicat de specialistii de la ROCA Industry, holding specializat in productia de materiale de constructii ce detine companiile Bico Industries, Evolor (fost Sarcom), Eco Euro Doors si Dial.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter