Piata mobilierului de birou din Romania a inregistrat o scadere cu 10%-15% in 2014 fata de nivelul anului anterior, pana la circa 35 milioane de euro, in pofida tendintei de dezvoltare a segmentului cladirilor de birouri, existenta mai ales in Bucuresti. Potrivit datelor companiei GreenForest, unul dintre cei mai importanti producatori si dezvoltatori de amenajari cu mobilier pentru birou din Romania, in domeniu nu va fi consemnata o situatie pozitiva nici in 2015. GreenForest este activa pe piata locala din 1992, in prezent detinand la Timisoara o unitate de fabricatie cu o suprafata de 3.000 mp. Procesul tehnologic se bazeaza pe centre de prelucrare cu comanda numerica, ceea ce are ca rezultat unul din principalele avantaje competitive ale GreenForest - flexibilitatea in realizarea proiectelor de amenajare de anvergura.
Interviu cu Sebastian Capotescu, directorul de marketing al GreenForest Romania.
- Cum estimati ca vor evolua vanzarile firmei in 2014 si 2015?
- Cifra de afaceri inregistrata de GreenForest in primele noua luni ale anului in curs a fost de circa 2,5 milioane de euro, in usoara scadere comparativ cu 2013. Sfarsitul anului este, insa, mult mai aglomerat, din cauza mai multor proiecte interne si pe plan extern. Estimarile noastre referitoare la vanzarile pentru intregul an indica o stabilizare la nivelul de circa 4 milioane de euro realizat in exercitiul financiar trecut.
- Care sunt principalele sortimente comercializate si din ce zone provine cererea?
- Principalele produse comercializate sunt cele fabricate de noi la Timisoara, pentru echiparea cu mobilier pentru birouri, centre comerciale, domeniul Horeca, sectorul educational si cel naval. Cereri importante am inregistrat pentru solutiile de comunicare electronica marca proprie e-Visual, dar si pentru scaunele din gamele Topstar si Wagner ale principalului partener german, compania Topstar, precum si pentru alte tipuri de scaune importate din Italia, Germania, Cehia, Danemarca etc. In primele noua luni ale anului in curs am furnizat echipamente pentru mobilarea unor cladiri de birouri din zona Cluj-Napoca - Mures - Harghita, dar si in Timisoara si Bucuresti, cu precadere pentru proiecte din domeniile IT, telecom, retail, bancar, industrial - auto si nu numai.
- Ce investitii aveti in vedere pentru dezvoltarea activitatii?
- Capacitatea de productie a GreenForest este de circa 30.000 de corpuri de mobilier anual. Desi a fost si este o perioada dificila, din cauza contractarii majore a pietei in ultimii sase ani si a presiunilor crescute asupra preturilor, noi am continuat sa investim in mod permanent in asigurarea retehnologizarii si in cresterea productivitatii. In prima parte a acestui an am implementat un proiect de investitii in valoare de circa 200.000 de euro in zona de productie, iar in urmatoarele luni si la inceputul lui 2015 vom aloca alte 200.000 de euro pentru dezvoltarea comertului electronic. Ambele proiecte au fost realizate si cu sprijin financiar european, din fonduri nerambursabile.