In luna ianuarie 2019, materialele termoplastice tranzactionate pe piata europeana si-au continuat trendul descendent al cotatiei pentru a treia luna consecutiv, ca urmare a costurilor reduse ale materiilor prime si cererii scazute. Etilena, propilena si stirenul s-au depreciat ca pret, in linie cu preturile la titei si pacura. La inceputul noului an, cererea de polimeri a fost inconsistenta si a ramas asa in toata luna ianuarie. In ceea ce priveste oferta, majoritatea pietelor au fost echilibrate.
Acestea sunt doar cateva concluzii ale unui nou raport, realizat de analistul David Platt, de la Plastics News Europe (PNE), in cadrul caruia se mai arata ca producatorii de polimeri s-au opus cu succes tendintei imprimate de cumparatori, de a transfera integral reducerea costurilor materiei prime in pretul polimerilor si, prin urmare, si-au imbunatatit marjele de profit. Preturile pentru L / LDPE contractual au scazut cu 20-30 de euro/tona, comparativ cu o reducere de 40 de euro pe tona la costurile cu materia prima (etilena). Pe piata HDPE, pretul a fost si mai ferm, cu diminuari de cel mult 20-25 euro / tona mai mici. Oferta de PP a fost mai redusa sau relativ fluctuanta, iar scaderile de preturi practicate de producatori s-au limitat la 15-20 euro/tona, in comparatie cu o scadere a cotatiei la propilena cu 35 de euro/tona.
Producatorii de polistiren, sustinuti de un avans al cererii, au reusit sa-si impuna preturile dorite, dupa ce cotatia de referinta a monomerului stiren din ianuarie a scazut cu numai 15 euro/tona. Vanzatorii de PVC reduc rabatul acordat cumparatorilor, ajungand la preturi mai mici cu numai 10 euro/tona, mai putin decat impactul proportional de 20 de euro / tona a costului contractual al etilenei. Totodata, preturile la PET s-au redus sau au scazut usor.
„Furnizarea de materiale termoplastice a fost echilibrata in ianuarie 2019, cu putine fluctuatii ale ofertei, raportate la toate categoriile de polimeri. Cele mai multe instalatii de fabricatie functionau normal, unele instalatii reluand productia dupa ridicarea fortei majore”, a declarat David Platt.
In luna ianuarie 2019, producatorii de PVC au incercat sa limiteze reducerile de pret la cel mult 10 euro/tona, sub reducerea proportionala cu 20 euro/tona a pretului etilenei contractuale. Totusi, la substantele de convertire, diminuarea a fost mai mare decat cea a costului cu etilena. In ansamblu, producatorii au obtinut un castig in marja, preturile contractate fiind in medie de maximum 10-15 euro/tona. Producatorii europeni din PVC au inceput anul cu un nivel scazut al stocurilor, iar unii dintre ei inca se recupereaza dupa intreruperile procesului de fabricatie la anumite uzine. Cu toate acestea, majoritatea unitatilor de productie au functionat normal in ianuarie a.c., inclusiv fabricile operate de Kem One si Vestolit (din Marl, Germania). De asemenea, plastifiantii au redevenit disponibili dupa eradicarea situatiei de forta majora de catre concernul BASF, la uzina din Ludwigshafen, Germania. In principiu, pentru PVC, potrivit Plastics News Europe, in ianuarie 2019, cererea a revenit la niveluri normale, dupa un inceput lent de an. Astfel, stocurile au inceput sa fie refacute inainte de revenirea sezoniera de primavara a comenzilor din sectorul constructiilor.