Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), reprezentat de arh. Serban Tiganas, in calitate de presedinte, a primit trofeul EURO-Constructii la categoria Reliable Brands, ca recunoastere a meritului de a fi devenit, in cei aproape 15 ani de existenta, principalul for al arhitectilor din Romania. OAR este o organizatie de tip ONG, infiintata prin lege, care are ca scop principal asigurarea calitatii in derularea procesului de proiectare / arhitectura in diversele etape ale executiei unei constructii, incepand de la proiect si realizare, pana la partea de urbanism si sistematizare a teritoriului. Totodata, OAR da dreptul de semnatura in cazul unor documentatii de autorizatii de construire, devenind, astfel, o marca de incredere pentru cele mai multe proiecte realizate de arhitectii din Romania. Organizatia a fost premiata cu ocazia conferintei anuale si a galei EURO-Constructii, ce a avut loc la data de 25 mai 2015, la hotelul Radisson Blu din Bucuresti. In prezent, OAR, care are peste 7.000 de membri, este condusa de arh. Serban Tiganas.
Cu ocazia evenimentului organizat de revistele Agenda Constructiilor si Fereastra, pe langa distinctia primita de OAR, presedintele acestui for a sustinut, in cadrul conferintei ce a precedat festivitatea de premiere, o alocutiune avand ca tema principala intrebarea "Ce trebuie sa cerem constructiilor in viitor?". Astfel, ansamblurile integrate, sustenabilitatea si flexibilitatea vor reprezenta principalele cerinte ale constructiilor din viitor, potrivit lui Serban Tiganas, specialistul subliniind importanta catorva aspecte ce tin de arhitectura si constructii ce vor trebui schimbate, pentru ca noile cladiri sa se alinieze cerintelor moderne de locuire si ocupare. "In primul rand, va trebui sa trecem, treptat dar cat mai rapid, de la obiecte racordate la infrastructura, la ansambluri integrate. Constructiile viitorului trebuie sa fie sustenabile din toate punctele de vedere, de la modele la comunitati sustenabile", a declarat Serban Tiganas. Potrivit specialistului, insasi arhitectura trebuie sa se schimbe, printr-o trecere cat mai rapida de la un design de tip "sprawl", ce presupune constructia prin extindere, la modelul de tip "transit-oriented design" (TOD) si compact. Mai mult, va trebui sa se faca tranzitul de la "permanent nedefinit" la "temporar planificat", de la "programat" la "flexibil", in timp ce mentalitatile colective trebuie sa se indrepte de la "rezervat pentru" la "impartit cu".
In concluzie, pentru ca arhitectura, constructiile si, nu in ultimul rand, viata si mentalitatile sa se schimbe, pentru a face fata provocarilor viitorului, este nevoie de cunoastere si abordare holistica (in sensul filosofic al tezei ireductibilitatii intregului la suma partilor sale, socotind drept "factor integrator" al lumii un principiu imaterial si incognoscibil). Totodata, reglementarile in viitor vor trebui facute prin obiective, nu prin interdictii, productia va trebui sa depaseasca net consumul, va fi nevoie de inovare, care sa inlocuiasca definitiv repetarea si, cu precadere, de implementarea unor politici proactive.
Principalul deziderat trebuie sa fie construirea responsabila
Principala cerinta a constructiilor din viitor trebuie sa fie responsabilitatea. "Ceea ce trebuie sa asteptam de la constructiile de maine trebuie sa fie mai mult decat ceea ce se astepta, in general, in ultimele sute de ani, in care imparteam constructiile in cele care fac viata posibila si cele ce o infrumuseteaza. Trebuie sa cerem mai mult de la cladirile viitorului, pentru ca avem probleme mari la nivel planetar, dificultati care se resimt tot mai puternic si, inevitabil, fac parte dintr-un domino in care toate piesele sunt legate si se influenteaza", a explicat Serban Tiganas. Astfel, problema principala a Pamantului, respectiv clima in continua schimbare si deteriorare, nu poate avea o rezolvare atat timp cat nu sunt eliminate cauzele. Totodata, rata de expansiune demografica ridica probleme imense tuturor celorlalte specii, iar spatiul ocupat de oameni se consuma zilnic, in detrimentul celui natural si al economiei. In acest context, constructiile, in general, consuma spatii uriase si se extind tot mai mult. Economia si constructiile sunt legate puternic, iar deseurile produse in cantitati uriase, se resimt la nivel planetar atat prin felul in care se construieste, cat si prin cel in care sunt utilizate constructiile.
"In aceste conditii, trebuie sa se schimbe mai ales modul in care apreciem, conditionam, concepem, realizam si folosim constructiile. Este o tranzitie importanta, in care cladirile trebuie sa fie racordate la o infrastructura, sa devina integrate in sisteme construite cu mai mare complexitate si mult mai eficiente in ansamblu. Constructiile trebuie sa treaca de la ambitiile de a fi cu precadere iconice, de la a ii reprezenta pe cei care le realizeaza sau le ocupa, la a fi cu adevarat sustenabile, ceea ce poate aduce recompense morale majore initiatorilor lor, intr-un alt fel de semnificare. Constructiile trebuie sa renunte la modelele utopice individuale ale vilei cu gradina sau domeniu, imposibil de atins fara a alimenta dependenta de automobil si sa treaca la densitati de construire care le fac eficiente. Durata efectiva de functionare a constructiilor permanente, ciclurile de viata, gradul de ocupare, trebuie regandite inteligent, impreuna cu mecanismele economice si legale care sa le sporeasca eficienta. Constructiile trebuie sa ia in considerare tot mai mult ipotezele flexibilitatii functionale si sa fie concepute astfel incat adaptarea lor viitoare la alte utilizari decat cele initiale sa fie parte din conceptie", a concluzionat Serban Tiganas.