Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA si Patronatul Confindustria Romania, organizatie ce reuneste principalii investitori italieni din Romania, au incheiat un Protocol de colaborare pentru imbunatatirea sigurantei la locul de munca, pentru a face fata in mod adecvat fazei 3 a acestei crize sanitare generate de pandemie, ceea ce presupune productie si disributie convietuind cu coronavirusul, cel putin pana cand va exista o solutie definitiva sau un tratament sigur.
Cartel ALFA si Confindustria Romania, desi isi desfasoara misiunea din doua pozitii diferite, si cu toate ca isi mentin neschimbate propriile identitati si sunt in deplina autonomie operationala, au dorit astazi sa gaseasca un punct convergent prin acest protocol ce abordeaza o tema simpla si fireasca, aceea de a valoriza si mai mult individul si familia sa, ca principal element ce trebuie protejat intr-o situatie de grava criza sanitara si economica, indiferent de functia sau rolul pe care il ocupa in cadrul unei companii.
Antreprenori, manageri si angajati, se afla cu totii “in prima linie”. Chiar daca sunt figuri profesionale cu atributii si competente diferite, au un numitor comun, sunt persoane ce produc valoare pentru companie, pentru societate si pentru propriile familii. Acest protocol de colaborare istoric devine in mod indirect si un mesaj pentru celelalte “puteri” ale tarii, pentru ca in fata unei astfel de crize sanitare devine vital sa putem converge, prin competente si munca, catre un unic proiect, gasind rapid o abordare operativa comuna, indispensabila in faza efectiva de repornire.
"Avand in vedere numarul important de angajatori italieni de pe piata romaneasca, apreciem in mod deosebit responsabilitatea demonstrata de Confindustria Romania. Suntem interesati sa stabilim relatii bune de parteneriat, pentru a putea garanta locuri de munca de calitate, cu standarde inalte in ceea ce priveste siguranta si sanatatea angajatilor. Experienta noastra sindicala consolidata in teritoriu si exemplele de best practice din Italia propuse de Confindustria Romania, impreuna, reprezinta noua viziune despre cum vom putem actiona concret, in mod rapid, activand masuri extraordinare pentru a face fata unei crize extraordinare. Suntem convinsi de importanta dezvoltarii de activitati care sa genereze profit, creand valoare adaugata pentru toti, chiar si prin intermediul unei forme de asistenta sanitara. Avand ca punct de plecare chiar actuala criza vom putea oferi, impreuna, mai multa siguranta pentru toti cei implicati pe piata muncii, cu respect pentru sanatatea si viata familiala", a declarat Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel ALFA.
Ca raspuns la aceasta situatie dificila si grava, pentru prima data in Europa de Est, ia nastere acest protocol intre o confederatie sindicala si o asociatie patronala de industriasi si investitori italieni. "Consider ca este un protocol istoric, de mare responsabilitate sociala, care intareste de asemenea si valorile care au stat la baza infiintarii organizatiilor pe care le reprezentam, respectand in acelasi timp rolurile individuale pe care le avem, pe de o parte cel de confederatie sindicala si de cealalta parte cel de patronat. Exista o conexiune indispensabila intre repornirea economica si coeziunea sociala. Nu ne putem gandi la repornirea economica intr-un context de posibile tensiuni. Construim asadar un proiect inovator, ce are in vedere protejarea mediului de lucru la 360 de grade, incluzand spatii si persoane, integrand competente tipice apartinand unor sectoare speciale: exemple de best practice din Italia in ceea ce priveste protectia sanitara prin intermediul Mutua MBA, organizatie non profit apartinand sectorului tertiar italian, proceduri de certificare inovatoare pentru securitatea mediului de lucru, gratie Organismului de certificare RINA si inteligenta artificiala in sprijinul sigurantei sanitare. Noua viziune inspirata de o colaborare concreta intre doua organizatii puternice din tara, ceea ce pentru unii era considerat imposibil, devine in schimb o realitate concreta, pentru a spori coeziunea sociala prin intermediul unor locuri de munca mai sigure si a unei protectii sanitare imbunatatite pentru toti cei ce activeaza pe piata muncii, concept de altfel in linie cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila a Organizatiei Natiunilor Unite", declara Giulio Bertola, presedinte Confindustria Romania.