Revenirea economiei, o dinamica mai mare a activitatii companiilor si luarea unor masuri de siguranta in spatiile de lucru au dus in 2021 la revenirea in birouri, cel putin partiala, a multor angajati din sectorul public si privat in toata tara. Aproape trei sferturi (72,2%) dintre angajatii din Romania spun ca in prezent lucreaza de la birou cel putin 3 zile pe saptamana, desi efectele pandemiei sunt acum mai ample fata de anul trecut. Cei mai multi dintre ei considera ca reintoarcerea la birou are o contributie importanta la mentinerea unui echilibru emotional si la revenirea economiei, arata un sondaj initiat de Genesis Property in randul a 1.100 de angajati din toata tara, in perioada septembrie-octombrie.
Totodata, jumatate dintre angajati atrag atentia ca o accelerare a campaniei de vaccinare este extrem de necesara pentru a combate efectele valului 4 al pandemiei. Circa 44% dintre ei considera ca este nevoie, in acest context, si de masuri suplimentare de igienizare si distantare sociala care sa limiteze raspandirea virusului, iar 38% vad necesara testarea mai frecventa a oamenilor.
80% dintre respondenti cred ca reintoarcerea angajatilor la viata de birou este benefica pentru oameni, atat in plan personal, cat si profesional. In plus, aproape 43% dintre ei considera ca principalul avantaj al reintoarcerii la birou este o mai buna separare intre viata profesionala si cea personala, iar 36% subliniaza faptul ca biroul contribuie semnificativ la o mai buna interactiune cu colegii si managerii.
„Pregatirile pentru reintoarcerea la birou sunt un proces in plina desfasurare, in contextul in care activitatea economica a crescut in acest an. Tendintele de recrutare arata ca angajatorii isi extind echipele, pe masura ce activitatea se dezvolta si revine la nivelurile de dinaintea pandemiei, si multe companii au luat in ultimul an si jumatate masuri pentru limitarea riscurilor pentru sanatate la birou. De cealalta parte, insa, suntem cu totii martori la efectele valului 4 al pandemiei, asadar consideram, alaturi de angajatii din Romania, ca este absolut necesar sa vedem o accelerare a campaniei de vaccinare si implementarea mai multor masuri care sa atenueze raspandirea virusului”, spune Stefan Tudos, vicepresedinte in cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienti.
Circa 40% dintre respondenti sustin ca angajatorul lor a integrat masuri sanitare si a stabilit proceduri suplimentare pentru desfasurarea activitatii la birou. In acelasi timp, peste 50% dintre angajati sustin ca ar trebui introduse masuri sanitare mai eficiente si in scoli, avand in vedere incidenta Covid-19 in randul copiilor. Peste 45% sustin sistemul de invatare hibrid pentru distantarea mai buna a copiilor si instalarea unor sisteme mai eficiente de igienizare in scoli.
Masurile prevazute in standardul IMMUNE™, esentiale pentru sanatatea spatiilor de lucru si a scolilor
In prezent exista mai multe cladiri de birouri din lume care au implementat sau au in curs de implementare masuri prevazute de standard si au obtinut certificarea pentru „cladiri sanatoase”. Cladirea H3 din complexul de birouri West Gate Business District este prima din lume care a atins cel mai inalt nivel de certificare IMMUNE™, oferind astfel ocupantilor o experienta sanatoasa atunci cand lucreaza la birou.
IMMUNE Building Standard™ a fost dezvoltat de compania romaneasca Genesis Property in aprilie 2020, pentru a evalua si a certifica sanatatea spatiului interior, unde oamenii isi petrec peste 90% din timp. Standardul propune 135 de masuri coerente care, odata implementate – partial sau integral, ofera proprietarilor cladirii sau companiilor instrumentele necesare pentru a-i monitoriza si ajusta starea de sanatate.
Sondajul Genesis Property privind perceptia angajatilor despre sanatatea cladirilor a fost desfasurat, la nivel national, in septembrie - octombrie 2021 prin platforma iVox, pe un esantion total de 1.100 de utilizatori de internet din Romania. Aproape 54% dintre participanti sunt femei, peste 50% au varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani, iar 53% au un venit net mai mare de 3.000 de lei.