RO EN
Coșul este gol

DOLJ: Debut realizare investitii in cadrul High-Tech Industry Park

Lucrarile de realizare a primei unitati de productie pe noua platforma economica High-Tech Industry Park (HTIP) Craiova au fost lansate joi, in cadrul unui eveniment onorat prin prezenta ministrului Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu. Proiectul apartine companiei germane Wielpütz Automotive, care si-a propus, conform scrisorii de intentie, ca la finele primilor 5 ani sa atinga, la Craiova, un volum total al investitiilor de peste 10 milioane de euro si un numar de 500 de angajati. Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, a evidentiat, in acest context, sustinerea si facilitatile de care pot beneficia investitorii care se instaleaza in Romania, atat din partea statului, cat si a autoritatilor locale.
„Este o placere deosebita sa particip astazi la evenimentul care marcheaza inceperea construirii unei fabrici intr-un parc industrial pe care l-am gandit in directia unei dezvoltari rapide. Speram ca, in perioada urmatoare, vor fi create si alte astfel de platforme economice in Craiova, prin proiecte in care municipalitatea sa fie parte.
Compania Wielpütz va fi, probabil, beneficiara unui ajutor de minimis in prima etapa, avand in vedere faptul ca nivelul investitiei este, deocamdata, sub limita de la care pot fi acordate ajutoarele de stat, in valoare de 10 milioane de euro pentru fiecare fabrica infiintata, insa nu este exclus ca proiectul dumneavoastra sa depaseasca acest prag in etapa ulterioara.
Veti putea beneficia, cu certitudine, de stimulentele pentru angajarea somerilor. Ministerul Muncii si Justitiei Sociale are deja in derulare demersul privind ucenicia, iar directorul acestei noi fabrici, Dieter Hallabrin, a fost prezent la dezbaterea pe care am organizat-o luna trecuta la Craiova, cu participarea angajatorilor si cu primarii din toate localitatile judetului Dolj. In acest context, am anuntat faptul ca, din finantarea europeana obtinuta, statul asigura plata salariului minim pe economie pentru angajarea oricarei persoane necalificate, indiferent de varsta, daca angajatorul accepta ca aceasta sa fie formata la locul de munca, iar la finalul unei perioade cuprinse intre 1 si 3 ani sa asigure certificarea de ucenic.
Proiectul este aplicabil si in cazul persoanelor cu studii superioare, al stagiarilor, si se afla in curs de implementare in Romania. De altfel, ma bucur sa pot spune ca judetul Dolj are in prezent cel mai mare numar de ucenici in plata.
O alta initiativa, care urmeaza sa fie expusa in perioada imediat urmatoare, prevede ca, la realizarea unei investitii intr-o zona cu o rata a somajului peste medie, intreprinzatorul va putea beneficia de ajutor de stat, ceea ce cred ca este, iarasi, o veste foarte buna. Aspectele care contureaza profilul atractiv al tarii noastre, din perspectiva economica, includ o administratie care manifesta deschidere catre investitori, asistenta acordata tuturor intreprinzatorilor pentru a parcurge cat mai facil circuitele birocratice, dar si un mediu fiscal prietenos - punct de vedere din care Romania ocupa locul al doilea in Uniunea Europeana, dupa Irlanda.
Printre acesti factori, unul nu trebuie sa se mai regaseasca: forta de munca ieftina. La nivel national, am trecut de la provocarea pe care o reprezenta somajul la o problema reala a lipsei fortei de munca. Tocmai de aceea, statul a initiat o serie de masuri in acest sens, intre care si sustinerea financiara pentru orice persoana necalificata care isi face ucenicia la locul de munca. Desigur ca asteptarile noastre sunt ca salariul minim astfel acordat sa fie completat si de investitori cu o suma de bani, pentru a incepe sa ne apropiem de media europeana in domeniul salarizarii.
In continuare, putem spune ca avem cele mai bune facilitati fiscale din UE si nu numai. M-am intalnit cu reprezentanti ai camerelor de comert din numeroase state si, de fiecare data cand le prezentam avantajele parcurilor industriale din Craiova, ramaneau surprinsi: terenuri disponibile pentru inchiriere cu 0,1 euro pe metru patrat, scutire de la plata taxelor pentru constructii si autorizatii - numeroase facilitati oferite si in viitor de municipalitate.
Doresc sa va asigur ca veti avea, si in ceea ce ma priveste, un sprijin foarte serios in realizarea investitiei pe care ati inceput-o si pe care am inteles ca veti dori sa o extindeti si va urez mult succes“, a declarat Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii si Justitiei Sociale.
La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj Cosmin Vasile a afirmat: „Astazi, prima companie demareaza construirea unei unitati de productie in High-Tech Industry Park. Speram ca acest inceput sa fie unul de bun augur si ne bucuram ca ati ales Craiova pentru realizarea investitiei dumneavoastra. In ianuarie, atunci cand semnam contractul, ne anuntati ca in luna mai veti incepe lucrarile si iata ca, patru luni mai tarziu, angajamentul este onorat. Este evident, asadar, faptul ca reprezentati o companie germana cu o bogata traditie, de peste 100 de ani, o companie care se remarca printr-o mare seriozitate.
High-Tech Industry Park a inceput cu o suprafata de 24 de hectare, pusa la dispozitie de Consiliul Judetean Dolj. Vom ajunge in curand la aproape 36 de hectare si imbucurator este faptul ca 83 la suta din terenurile oferite initial investitorilor sunt deja inchiriate.
Sunt 28 de companii care au semnat contracte de inchiriere sau de superficie si prima dintre ele incepe de astazi sa lucreze la realizarea unei hale de productie. Stiu ca aveti un proiect de anvergura, ca v-ati propus sa ajungeti la 500 de angajati dupa primii 5 ani, iar pentru noi, pentru CJ Dolj, obiectivul principal a fost tocmai de a sustine crearea locurilor de munca. Aproape 1.500 de posturi se estimeaza, la acest moment, ca vor genera investitorii care deja s-au instalat in HTIP, iar alte peste 1.500 au fost create pe parcursul functionarii primei platforme economice, Parcul Industrial Craiova, aflat acum la capacitate maxima si pentru extinderea caruia incercam sa obtinem alte 20 de hectare.
Va aflati in vecinatatea unei investitii emblematice a Consiliului Judetean Dolj, Aeroportul International Craiova, un obiectiv pe care l-am revitalizat printr-un proiect de peste 24 de milioane de euro, cu fonduri europene, dar si cu alocari de peste 15 milioane de euro din bugetul propriu al CJ. Stim ca acest element al infrastructurii de transport a contat in alegerea dumneavoastra, dupa cum a contat si faptul ca exista o cursa aeriana directa catre Köln, localitate in vecinatatea careia se afla sediul companiei Wielpütz.
Avem convingerea ca relevant a fost, in egala masura, si faptul ca proiectul de realizare a drumului expres Craiova - Pitesti se afla in faza licitatiilor publice si, imediat dupa incheierea acestei etape, va incepe construirea lui. De asemenea, si compania Ford a anuntat, in urma cu doua zile, extinderea capacitatilor de productie la Craiova, cu un nou model, si cunoastem faptul ca infrastructura de transport reprezinta o cerinta prioritara. Va doresc mult succes si va asigur, inca o data, de intreaga deschidere si sustinere din partea Consiliului Judetean Dolj.“
La evenimentul organizat pentru a marca inceperea lucrarilor de construire a fabricii realizate de Wielpütz Automotive au mai participat primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, alaturi de viceprimarii Adrian Cosman si Stelian Baragan si de administratorul public al municipiului, Sorin Manda, prefectul judetului Dolj, Dan Narcis Purcarescu, administratorul public al judetului Dolj, Cosmin Durle, directorul general al HTIP Craiova, Constantin Mitrita, in timp ce compania germana a fost reprezentanta de Hans Schultes, CEO, si de Dieter Hallabrin, Plant Manager Craiova.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter