Directorii executivi si liderii americani de companii (85%) se arata optimisti in privinta succesului adoptarii inteligentei artificiale (AI) in companiile lor. Planuiesc investitii din ce in ce mai mari si au incredere in aceasta tehnologie, arata un studiu EY derulat in randul a 500 de directori executivi seniori din Statele Unite ale Americii. 87% dintre acestia au declarat ca organizatia lor va investi in initiative AI in acest an.
Directorii executivi americani se confrunta cu dificultati interne si externe in privinta AI
In pofida optimismului in crestere, problemele cu care se confrunta atat la nivel national cat si international legate de inteligenta artificiala ar putea sa afecteze pozitia SUA in cursa globala pentru AI, in care China ar putea prelua conducerea.
Mai mult de jumatate dintre respondenti (52%) plaseaza SUA pe primul loc in cursa globala pentru AI, iar jumatate dintre respondenti (50%) au ales SUA drept tara cu cea mai buna strategie pe termen lung in materie de AI. China s-a pozitionat pe locul al doilea in mentiunile acestora, iar 47% dintre respondenti o considera drept cel mai mare obstacol pentru progresul AI in SUA.
Majoritatea respondentilor (80%) cred ca SUA este tara cu guvernul cel mai deschis fata de colaborarea cu companiile in vederea adoptarii inteligentei artificiale. Iar 71% s-au declarat in favoarea unei reglementari uniforme a inteligentei artificiale la nivel global, subliniind nevoia ca statele sa colaboreze in elaborarea unor reguli de baza pentru aceasta tehnologie.
AI transforma companiile in bine, iar directorii executivi si consiliile de administratie vad impactul pe care tehnologia il are asupra rezultatelor financiare ale companiilor lor. Acest deziderat pentru un impact economic mai mare a condus la o cursa globala pentru adoptarea, dimensionarea si eficientizarea tehnologiei. In timp ce liderii de companii americani considera ca SUA conduce in aceasta cursa, China se concentreaza asupra obiectivului de a deveni lider in domeniul AI pana in 2030. Distanta dintre cele doua tari este deja mai mica decat pare, iar aceasta aspiratie are sanse sa devina o realitate. Pentru ca SUA sa isi pastreze o pozitie puternica, liderii companiilor trebuie sa pledeze pentru programe mai solide de educare in ceea ce priveste inteligenta artificiala, pentru colaborare intre sectoarele public si privat si pentru o atentie speciala acordata fiabilitatii si performantelor acestei tehnologii”, a declarat Jeff Wong, Global Chief Innovation Officer in cadrul EY.
Liderii de companii au incredere in AI, dar angajatii sunt mai rezervati
In timp ce directorii executivi sunt nerabdatori sa implementeze inteligenta artificiala si sunt optimisti cu privire la modul in care poate aceasta sa le imbunatateasca afacerile, studiul arata ca angajatii nu sunt la fel de incantati. Potrivit respondentilor, increderea angajatilor (33%) este unul dintre cele mai mari obstacole in calea adoptarii AI, chiar daca 87% dintre directorii executivi si liderii de companii au incredere deplina sau medie in aceasta tehnologie.
Pentru a ajuta angajatii sa fie la fel de optimisti in privinta inteligentei artificiale, este important ca liderii sa demonstreze fiabilitatea, performantele si securitatea pe care le aduce, factori cheie in construirea increderii unei organizatii in inteligenta artificiala.
Avand in vedere ca 82% dintre respondenti se asteapta ca afacerea lor sa fie intr-o oarecare masura influentata de AI in urmatorii trei ani, fiabilitatea si performantele sunt de o importanta capitala. In plus, din acest procent, mai mult de unul din patru respondenti (29%) au declarat ca AI va afecta mai mult de jumatate din afacerea lor, demonstrand cat de crucial este ca performantele inteligentei artificiale sa produca rezultate precise si consecvente. Pentru a atinge performantele asteptate cu aceasta tehnologie, companiile trebuie sa inteleaga, sa reglementeze, sa ajusteze si sa protejeze toate componentele din sistemul AI si din jurul acestuia.
Este important ca angajatii sa aiba incredere in aceasta tehnologie, sa o utilizeze si sa o exploateze la potentialul maxim. De asemenea, sa inteleaga beneficiile AI pentru a asigura succesul unei implementari, la scara larga, in orice organizatie. Mai departe, companiile, autoritatile guvernamentale si mediul academic trebuie sa construiasca un traseu al succesului, care sa includa solutii pentru dezvoltarea unor viitori angajati cu abilitati solide si pentru instruirea fortei de munca existente”, declara Jeff Wong.