Angajatii romani se tem ca urmeaza o criza economica declansata de efectele coronavirusului, arata datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Aceasta este principala ingrijorare pentru unul din doi respondenti, urmata de temerea ca ar putea contacta virusul (31,1%) sau ca ar putea sa-si piarda locul de munca in perioada urmatoare (11,2%).
Dintre cei care isi simt amenintat locul de munca in contextul actual, 34,5% s-au declarat foarte ingrijorati, iar 32,6% oarecum ingrijorati, in timp ce restul de 32,9% nu cred ca au in acest moment motive sa se teama pentru jobul lor. Peste 43% pun aceste griji pe seama faptului ca situatia epidemiei de coronavirus ar putea afecta economic compania pentru care lucreaza, iar daca s-ar gasi in situatia de a-si cauta un nou job, 45,7% cred ca ar gasi greu, iar 20,6% chiar foarte greu in contextul actual.
in schimb, mai bine de jumatate dintre angajatorii chestionati (53,3%) declara ca au planuri de continuitate a afacerii in cazul agravarii epidemiei de coronavirus in Romania. De altfel, 60% dintre angajatorii care au participat la sondajul BestJobs afirma ca afacerea lor nu a fost pana acum afectata de criza epidemiologica.
Deocamdata, pentru 20% dintre angajatori, principalele efecte ale contextului epidemiologic tin de faptul ca angajatii se tem sa intre in contact direct cu clientii, in special care provin din tarile cu risc ridicat. De asemenea, angajatorii au observat si ca unii furnizori nu si-au putut onora comenzile din cauza acestei situatii (10%) sau ca preturile pentru anumite produse pe care le achizitioneaza au crescut substantial (6,6%), iar angajatii nu mai pot calatori in interes de serviciu in afara tarii (6,6%). Peste 46,6% dintre companii spun ca au sistat oricum deplasarile de serviciu in zonele afectate de virus, iar 20% au anulat evenimente interne sau actiuni care implica un numar mare de participanti, din dorinta de a-si proteja angajatii.
Cei mai multi dintre angajati (43,9%) spun ca sunt doar putin ingrijorati ca ar putea contacta coronavirusul si 34,8% afirma ca sunt foarte ingrijorati de o posibila infectie cu noul virus, in timp ce doar 15,8% dintre respondenti nu sunt deloc ingrijorati. Instaurarea unei carantine totale la nivel national, care ar putea limita sau intrerupe capacitatea de a munci pentru o anumita perioada, ii face pe mai mult de jumatate dintre angajatii romani (52,1%) sa-si faca griji foarte mari, in timp ce aproape o treime dintre cei chestionati (32,1%) de declara mai putin ingrijorati.
Un sfert dintre angajati nu au economii nici macar pentru o luna daca raman fara job
Cand vine vorba de bani pusi deoparte, in cazul in care si-ar pierde locul de munca, un sfert (24,9%) dintre angajatii care au raspuns sondajului BestJobs nu au deloc economii, in timp ce 21,1% au bani cat sa le ajunga sa-si acopere cheltuielile de intretinere pentru cel mult trei luni. Aproape 10% dintre respondenti au afirmat ca daca isi vor pierde locul de munca din cauza acestei epidemii au economii care sa le permita sa traiasca linistiti pana la sase luni, si doar 7,4% au bani pusi deoparte pentru pentru cel putin un an.
intrebati si despre ce masuri de precautie si protectie pentru raspandirea virusului a luat compania pentru care lucreaza, 47,9% dintre cei chestionati au raspuns ca firma a suplimentat materialele sanitare (masti medicale de protectie, dezinfectant de maini, sapun etc.), 41,9% spun ca au primit informatii legate de masurile de igiena si protectie pentru preventia bolii, iar 40,30% declara ca a crescut numarul de igienizari ale spatiului de munca si mai ales ale spatiilor intens circulate sau zonelor expuse (clantele usilor, bare de sustinere la scari, lift etc.). De asemenea, multi angajatori au inlocuit intalnirile directe de business cu discutii la distanta (telefonice, prin Skype, video calls etc. - 30,7%) si permit angajatilor care pot lucra de acasa sa faca acest lucru (30,4%).
Ce a schimbat epidemia de COVID-19 in cotidianul angajatilor romani
in urma izbucnirii crizei coronavirusului, cei mai multi angajati romani (82,8%) au declarat ca isi spala/dezinfecteaza mainile foarte des, 75,9% au raspuns ca evita pe cat posibil spatiile publice aglomerate (teatre, restaurante, mall-uri, hypermarket-uri etc.), iar 67,4% evita contactul direct cu alte persoane (strangerea mainii, imbratisarile etc.). Totodata, aproape jumatate dintre cei chestionati (49,8%) evita transportul in comun, 42,5% stau acasa daca se simt bolnavi, iar 13,4% poarta masca de protectie permanent, cand sunt in spatii publice.
In cazul in care scolile ar fi inchise o perioada mai lunga de timp, 28,4% dintre respondenti nu au cu cine sa-si lase copiii in ingrijire, si sunt astfel nevoiti sa stea cu ei. Dar daca transportul public va fi restrictionat o perioada mai lunga de timp, 71,8% dintre angajatii care au participat la sondajul BestJobs au cum sa ajunga la serviciu. Sondajul a fost efectuat in perioada 9-16 martie 2020, pe un esantion de 1.262 de utilizatori de internet si un esantion de 244 de companii mici, medii si mari din Romania.