RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Produse inovatoare pentru constructii sustenabile

Manifestarile expozitionale internationale, axate pe prezentarea inovatiilor din domeniul constructiilor, reprezinta principala platforma de informare pentru beneficiarii care urmaresc realizarea unor proiecte caracterizate prin proprietati deosebite de siguranta, confort, eficienta energetica si design deosebit. Adaptarea la cerintele tot mai stricte ale legislatiei europene referitoare la imobilele cu destinatie rezidentiala - si nu numai - impune orientarea clientilor catre solutii destul de costisitoare, care asigura o mentinere a caracteristicilor de performanta la niveluri foarte ridicate, pentru perioade indelungate. Actualmente, cele mai importante targuri mondiale care garanteaza accesul la cele mai noi cuceriri ale stiintei in domeniul constructiilor sunt constituite de Bau - München si Batimat - Paris. Expertii din domeniu au posibilitatea ca, prin participarea la evenimentele respective, sa se puna la curent cu tot ceea ce este inovator in domeniu.
 
Membrane EFTE pentru sisteme de anvelopare cu proprietati optime de etansare
Avansul accelerat pe care l-a consemnat chimia in ultimele decenii a permis adaptarea unor substante organice la aplicatii inovatoare din gama materialelor de constructii. Una dintre acestea este reprezentata si de copolimerul fluorurat format din monomeri de tetrafluoretilena si etilena, cunoscut sub numele de EFTE. Acesta prezinta proprietati deosebite de rezistenta la radiatiile beta si gama, materialul fiind deosebit de util la realizarea membranelor pentru anvelopante. Fatade cu adevarat revolutionare, incluzand asa-numitele "perne EFTE" folosite ca inlocuitori pentru solutiile clasice de placare, sunt deja in exploatare sau in faza de executie. Membranele respective prezinta o flexibilitate extraordinara si un grad ridicat de durabilitate, in conditiile in care costurile de productie si instalare nu difera in mod esential de cele presupuse de folosirea unor solutii traditionale. Desi formula chimica a fost dezvoltata in urma cu peste o jumatate de secol, aplicatiile initiale au vizat in mod exclusiv industria aeronautica. Fabricate pe baza unei rasini extrase din deseurile din minele de plumb si staniu, materialele din categoria EFTE au fost pentru prima data folosite in industria constructiilor in 1981, insa la o scara redusa. Productia foliei consta intr-un proces de incalzire a rasinii, urmata de extrudarea acesteia intr-o pelicula subtire ce se poate asambla in foi de mari dimensiuni. Foliile au o transparenta asemanatoare sticlei, prezentand chiar o transmisie imbunatatita a radiatiei luminoase, iar costurile de instalare sunt uneori cu 70% mai mici fata de cele presupuse de folosirea solutiilor vitrate. EFTE este un material inert din punct de vedere chimic, nu se degradeaza sub actiunea razelor ultraviolete, prezinta capacitati de autocuratare si - foarte important prin prisma sustenabilitatii - este complet reciclabil, chiar si dupa o perioada de pana la 200 de ani de exploatare acestea permitand topirea si reutilizarea sa completa.  
 
Placi din PVC pentru hidroizolarea acoperisurilor
Tot industria chimica este responsabila pentru lansarea pe piata de profil a sistemelor de acoperis pe baza de vinil. Aceste membrane din mase plastice termoformate se recomanda mai ales pentru cladirile comerciale. In opinia expertilor, cel mai important este faptul ca vinilul termoplastic asamblat (sudat) la temperatura inalta formeaza o bariera permanenta si etansa la apa, avand proprietati net superioare aproape oricarui alt tip de materiale alternative folosite in mod traditional. Avantajul major fata de sistemele clasice, bazate pe utilizarea adezivilor, benzilor de etansare etc., este dat tocmai de metoda foarte sigura de lipire prin sudura la cald, la care se adauga faptul ca, prin compozitia lor, polimerii de vinil prezinta caracteristici de rezistenta la foc ce sunt net superioare celor specifice altor materiale. Produsul este foarte util pentru proiectele ce prezinta linii complexe ale acoperisurilor si care presupun perforatii multiple. Toate problemele respective se solutioneaza rapid, gratie flexibilitatii si rezistentei deosebite a membranelor de vinil. De asemenea, rezultatul final este deosebit, inclusiv din punct de vedere estetic. Mai mult, datorita caracteristicilor sale intrinseci de reflexivitate, materialul constituie cu atat mai mult o alternativa viabila la solutiile folosite in prezent pe scara larga. Practic, in comparatie cu o suprafata neagra de acoperis, la care temperaturile inregistrate in timpul zilei in sezonul estival pot ajunge pana la aproape 90 °C, la un sistem din PVC temperatura creste cu maximum 4 °C fata de nivelul ambiental. Produsul respecta exigentele impuse de sistemele de evaluare a sustenabilitatii LEED si BREEAM, iar prin limitarea consumului energetic aferent functionarii echipamentelor de conditionare a aerului, asigura o eficientizare importanta a imobilelor la care este instalat.
 
Placi de termoizolare din poliester, cu proprietati de rezistenta la foc
Termoizolatiile pe baza de fibra de sticla devin tot mai populare pentru aplicatiile rezidentiale. Problema majora a acestor materiale este legata de praful pe care il genereaza atat la montaj, cat si ulterior, acesta fiind un puternic alergen. Provocarea actuala pentru furnizori este de a elimina  efectul respectiv si se pare ca solutia a fost identificata, constand intr-un material poliesteric ce prezinta avantajul suplimentar al facilitatii in instalare. Noua solutie are o rezistenta termica egala cu valoarea aferenta placilor din vata de sticla, la o grosime echivalenta. De asemenea, proprietatile de protectie acustica sunt net imbunatatite. Din punct de vedere constructiv, fibrele din structura produsului au un profil rasucit, astfel incat probabilitatea de emisie a prafului este aproape nula. Un alt beneficiu major este acela ca placile din poliester sunt ignifuge si nu permit trecerea fumului, la expunerea la temperaturi inalte avand tendinta de contractare si, ulterior, de topire, ceea ce duce in mod automat la indepartarea de suprafetele cu care aveau initial contact. Produsul a fost testat timp de trei ani de expertii nord-americani, dovedindu-si caracteristicile superioare de termoizolare. Cea mai importanta bariera in calea adoptarii pe scara larga este constituita, deocamdata, de pretul ridicat, cu toate ca multe firme specializate in instalarea de termosisteme recomanda utilizarea acestei alternative.   
 
Compozite din plastic-lemn pentru aplicatii intr-o diversitate de domenii
O alternativa viabila la stalpii si grinzile din lemn o constituie elementele similare realizate din mase plastice. In prezent, pe piata de profil sunt disponibile doua variante distincte: cele compozite WPC (realizate dintr-un amestec de fibre naturale si artificiale), respectiv produsele fabricate exclusiv din plastic (rezultat, de cele mai multe ori, din procese de reciclare a diferitelor tipuri de materiale pentru constructii). Solutiile WPC se caracterizeaza printr-o durabilitate ridicata si o rezistenta deosebita, fiind recomandate pentru aplicatii exterioare (produse de infrastructura, tamplarie, decking, mobilier urban etc.). Polimerii din structura materialului asigura optiuni estetice suplimentare in ceea ce priveste finisajul, iar rezistenta la radiatiile ultraviolete este deosebita. Cele mai folosite mase plastice la realizarea WPC sunt reprezentate de polietilena (PE), insa cercetarile curente au dezvaluit posibilitatea utilizarii polipropilenei (PP), care asigura o rigiditate suplimentara produsului finit - caracteristica exploatata, de regula, pentru anumite categorii de aplicatii. In ceea ce priveste materialele realizate exclusiv din plastic, problema majora a acestora este reprezentata de vasco-elasticitate, proprietatile lor mecanice fiind dependente de timp si temperatura si, in acelasi timp, supunandu-se unor riscuri permanente de fisurare, mai ales atunci cand sunt supuse unor sarcini de valori ridicate. O alta limitare este data de instabilitatea dimensionala la variatii de temperatura. In prezent, cea mai populara solutie folosita la fabricarea produselor din categoria respectiva este polietilena de inalta densitate (HDPE), extrudata in instalatii speciale si care prezinta avantajul major al unui pret de comercializare extrem de competitiv.
 
Coeficient de transfer termic de 0,16 W/mpK pentru elementele vitrate din policarbonat
Policarbonatul este deja un material apreciat de specialisti, fiind utilizat intr-o mare varietate de aplicatii din domeniul constructiilor, gratie atributelor de durabilitate, rezistenta, flexibilitate etc. In conditii de laborator, produsul a fost deja testat in ceea ce priveste rezistenta la impactul cu vant puternic (furtuna). Rezultatele au indicat un comportament optim pana la incarcari de presiune de peste 19.000 Pa, echivalent al unui flux de aer cu o viteza de 571 km/h. Tehnologia imbunatatita de productie a facut posibila lansarea pe piata a unor modele cu proprietati optimizate, noile panouri fiind livrate la grosimi cuprinse intre 6 mm si 41 mm si incluzand sapte celule de policarbonat (echivalentul a opt straturi despartitoare). Gama de nuante a fost, de asemenea, extinsa, incluzand in prezent versiuni de verde, gri, albastru, clar, opal si bronz. Totodata, materialul are o rezistenta sporita la impact si poate asigura o iluminare naturala de nivel ridicat, ceea ce constituie o cerinta obligatorie in cadrul proiectelor sustenabile. Valoarea coeficientului de transfer termic ajunge pana la 0,16 W/mpK (atunci cand produsul se foloseste intr-o structura asemanatoare geamului termoizolant), fiind net superioara celei aferente pachetelor vitrate. In fine, un ultim argument in favoarea solutiilor pe baza de policarbonat este constituit de caracteristica de reciclabilitate completa a acestui material.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter