RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Industria locala de polistiren, dependenta de programul de reabilitare

Piata nationala de polistiren expandat (EPS) a cumulat, anul trecut, circa 5,6 milioane mc, diind inregistrata o crestere cu 4% fata de nivelul din 2011, fiind incluse in analiza atat sectorul de EPS destinat constructiilor (din care prioritar este segmentul reabilitarilor termice), cat si industriei de ambalaje. Din punct de vedere valoric, industria se situeaza la aproximativ 165 milioane de euro. "A avut loc o plafonare la o cota cu aproximativ 90% mai mare fata de media intervalului 2007 - 2010. Practic, asistam la o dublare a cererii specifice, care este generata, aproape exclusiv, de programul de reabilitare termica a cladirilor existente", a declarat Bogdan Funieru, director al institutului de cercetare Neomar, autorul studiului. Previziunile pe termen scurt/mediu indica o sporire anuala moderata, cuprinsa intre 4% si 7%, care se va baza pe aceleasi fundamente. Datele furnizate de Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) indica faptul ca piata produselor din categoria PS destinate utilizarii in constructii a fost de 3,5 milioane mc, corespunzatoare unei valori de aproximativ 100 milioane de euro. In primul semestru din 2013, livrarile au suferit o contractie de aproximativ 25%, pe fondul derularii deficitare a programului mentionat anterior. Din acest motiv, expertii ROMEPS sunt pesimisti, estimand livrari de numai 4 milioane mc EPS pentru constructii, in 2013.
***
Datele furnizate de PlasticsEurope Market Research Group indica, pentru 2012, o cerere totala de polistiren solid si expandabil la nivel european de 3,52 milioane tone. In ceea ce priveste piata mondiala (ce include cantitatile de PS pentru toate tipurile de aplicatii), aceasta se situa, in anul precedent, la aproximativ 15 milioane de tone (din care, consumul aferent industriei constructiilor a fost de circa 20%). Informatii suplimentare, la www.neomar.ro, www.plasticseurope.org
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter