Producatorul de materiale pentru izolatii si finisaje AdePlast a reluat planurile de constructie a fabricii de vata bazaltica, proiect anuntat inca din 2014 si amanat. "Vom revigora proiectul pentru constructia fabricii de vata bazaltica, care va fi amplasata strategic, pentru a permite accesul usor in afara granitelor, 60% din productie urmand a merge la export", a declarat Marcel Barbut, proprietarul AdePlast.
La inceputul anului 2014, compania si-a facut publice planurile de a dezvolta o unitate de productie a vatei bazaltice in cadrul centrului industrial pe care il detine in Ploiesti, in urma unei investitii estimate atunci la 20 milioane de euro si obtinuse un ajutor de stat de 7,3 milioane de euro pentru acest proiect. "Cu toate ca am avut acest sprijin, am decis atunci sa oprim proiectul, deoarece furnizorii de echipamente la acel moment nu puteau sa ne ofere decat tehnologii de productie destul de poluante, pe baza de cocs si gaz, dar care erau totusi in limitele legii. Acum lucrurile s-au schimbat, iar investitia pe care o vom face va fi una moderna, urmand a aduce noutati revolutionare in aceasta industrie", a explicat Marcel Barbut.
In ceea ce priveste finantarea pentru noua fabrica, Marcel Barbut a precizat ca "vom apela la resurse proprii, dar si la un nou ajutor de stat si, mai ales, la un sprijin bancar. In luna decembrie 2016 vom achita integral un credit de investitii obtinut in 2008, pentru care am avut o rata destul de consistenta. Astfel, in 2017 o vom putea relua strategia de investitii. De asemenea, o buna parte dintre proiectele mai vechi vor fi amortizate".
Pentru 2016, conducerea AdePlast si-a mai propus sa se extinda la nivel local prin achizitia altor producatori de materiale pentru constructii. "Analizam piata in vederea achizitiei de producatori de materiale de constructii similare sau complementare celor din portofoliul nostru", a declarat proprietarul companiei.
Afaceri de peste 67 milioane de euro si noi perspective de crestere
AdePlast a incheiat anul fiscal 2015 cu o cifra de afaceri de 305,7 milioane de lei (circa 67 milioane de euro), in crestere cu 1,75% fata de nivelul din 2014, in contextul in care productia firmei s-a majorat cu mai mult de 5% pe toate diviziile de productie (adezivi, polistiren, vopsele). Profitul net al societatii s-a plasat, anul trecut, la 13 milioane de lei, nivelul EBITDA fiind de 46 milioane de lei. Pentru 2016, conducerea AdePlast estimeaza o crestere de minimum 5% in toate sectoarele de activitate.
Potrivit datelor companiei, cea mai importanta evolutie a fost inregistrata la productia de polistiren, care a ajuns la 980.000 mc. "In 2016 vom depasi cu siguranta un milion de metri cubi de polistiren fabricat, interesant fiind faptul ca firmele din sectorul de constructii si beneficiarii finali se concentreaza tot mai mult pe produse de calitate, in detrimentul pretului. Acest lucru se vede si in vanzarile noastre, unde avem cresteri masive inregistrate la polistirenul EPS 80+ si scaderi pe segmentul EPS 50. Este semnul ca in constructii era pretului cel mai mic a apus si lasa loc calitatii. Din semnalele primite pana acum de la parteneri este posibil ca in 2016 sa crestem cu minimum 5%. Insa evolutia pozitiva anuntata in constructii ne poate duce si la un avans de doua cifre al vanzarilor", a declarat Marcel Barbut.
Potrivit managerului, diferenta dintre cresterea cu 5% a productiei si cu numai 1,75% a afacerilor este data de faptul ca AdePlast a renuntat la comercializarea polistirenului extrudat (XPS), care nu era fabricat in unitatile companiei. "Desi era un business cu un rulaj bun, a devenit nerentabil din punct de vedere al resurselor implicate. In plus, strategic vorbind, am concentrat toate resursele companiei pe productia proprie. Astfel, diviziile interne au reusit sa recupereze destul de bine cifrele pe care le inregistram in trecut din XPS", a precizat Marcel Barbut.
***
AdePlast este cel mai important producator roman de materiale pentru constructii, avand trei platforme industriale in Oradea, Ploiesti si Roman, avand capacitati totale de 1,15 milioane de tone de adezivi si mortare uscate, 100.000 de tone de vopsele si 2,6 milioane de metri cubi de polistiren, din care 2,45 milioane mc de EPS de polistiren expandat si 150.000 mc de polistiren grafitat.