Prim-ministrul Nicolae - Ionel Ciuca a participat astazi la semnarea primelor noua contracte de finantare din Fondul de Modernizare, in vederea implementarii unor obiective de investitii de importanta deosebita pentru dezvoltarea infrastructurii energetice nationale.
Contractele au fost semnate intre Ministerul Energiei, in calitate de autoritate nationala de implementare si gestionare a fondurilor alocate Romaniei din Fondul pentru Modernizare si Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., in calitate de operator de transport si de sistem al Sistemului Energetic National (SEN).
La eveniment au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al guvernului, Marian Neacsu, presedintelui Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache.
Valoarea nerambursabila a celor noua proiecte de investitii ce vor fi implementate de catre CNTEE Transelectrica S.A., cu finantare din fondurile alocate Romaniei din Fondul pentru modernizare, este de 424.404.842,98 milioane Euro.
„Am semnat astazi primele contracte de finantare din Fondul de Modernizare, deschizand cea mai importanta linie din fonduri europene destinata dezvoltarii sectorului energetic romanesc. In valoare totala de peste 13 miliarde de euro, prin aceste finantari vom transforma substantial infrastructura energetica nationala, factor decisiv in atingerea independentei energetice a Romaniei. Solutiile de protejare a cetatenilor si economiei de efectele cresterii preturilor sunt completate de investitii in consolidarea infrastructurii energetice si cresterea capacitatilor de productie. Guvernul, prin Ministerul Energiei si institutiile responsabile, ramane angajat in eforturile de a asigura energie accesibila romanilor si economiei nationale”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciuca.
„Investim in continuare in dezvoltarea infrastructurii energetice nationale. As dori sa le multumesc colegilor din minister pentru eforturile pe care le-au depus pentru operationalizarea Fondului pentru Modernizare. Iar astazi, prin semnarea celor noua contracte de finantare, facem pasi concreti in acest sens. Le doresc mult succes celor de la Transelectrica in definitivarea acestor obiective de investitii foarte importante, care ne vor asigura securitatea si independenta energetica”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.
„Marcam astazi un moment important: cele peste 424 de milioane de euro reprezinta cea mai mare finantare din fonduri europene obtinuta de-a lungul timpului de Transelectrica, in contextul in care valoarea totala a Planului Dezvoltare a RET este de aproximativ doua miliarde de euro. Complexitatea proiectelor care vor fi finantate demonstreaza angajamentul Transelectrica, companie de interes national si strategic, aflata sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, pentru modernizare. Am atins aceasta realizare printr-o colaborare excelenta cu Ministerul Energiei, care a promovat proiectele Transelectrica, intelegand importanta dezvoltarii infrastructurii electrice de transport a Romaniei, in special in actualul context international. Totodata, ii felicit pe colegii de la Transelectrica pentru atragerea acestor fonduri”, a declarat Marian Neacsu, secretarul general al guvernului.
„Procesele de implementare a celor noua investitii cu finantare din Fondul pentru Modernizare situeaza Transelectrica la alt nivel de performanta, contribuind la dezvoltarea statutului Companiei in context national si regional. Faptul ca am obtinut 30% din finantarile aprobate pentru Romania reprezinta un efort concentrat de expertiza, experienta si implicare al specialistilor Transelectrica. Acest set de proiecte mari, complexe, dovedeste angajamentul pe termen lung al Companiei pentru indeplinirea obiectivelor europene de securitate energetica. Am atins aceasta realizare cu sustinerea Guvernului Romaniei, printr-o colaborare excelenta cu Ministerul Energiei care a promovat proiectele Transelectrica la cel mai inalt nivel, intelegand importanta dezvoltarii infrastructurii electrice de transport a Romaniei, in special in actualul context international”, a declarat presedintele Directoratului Transelectrica Gabriel Andronache.
Cele noua proiecte care au obtinut finantare din Fondul pentru Modernizare sunt:
1. Construirea unei noi LEA de 400 kV (dublu circuit) Constanta Nord - Medgidia Sud, echipata cu un singur circuit – cu o valoare de aproximativ 23 de milioane de euro;
2. Construirea unei noi LEA in simplu circuit de 400 kV Gadalin - Suceava, inclusiv interconectarea acesteia la sistemul national de transport al energiei electrice – cu o valoarea de peste 101 milioane de euro;
3. Linie interioara intre Resita si Timisoara/Sacalaz (PCI 3.22.3.), constand intr-o noua LEA de 400 kV Resita-Timisoara/Sacalaz si in retehnologizarea la 400 kV a substatiei Timisoara de 110/2020 kV – cu o valoare de aproximativ 64 de milioane de euro;
4. Construirea LEA de 400 kV Timisoara/Sacalaz/Arad – cu o valoare de peste 57 de milioane de euro;
5. Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest-Teleajen-Stalpu – cu o valoare de circa 51 de milioane de euro;
6. Proiect-pilot - Retehnologizarea statiei de 220/110/20 kV Alba Iulia - in concept de statie digitala – cu o valoare de aproximativ 47 de milioane de euro;
7. Instalarea a doua mijloace moderne de compensare a puterii reactive in substatiile de 400/220/110/20 kV Sibiu Sud de 400/220/110/20 kV Bradu – cu o valoare de peste 52 de milioane de euro;
8. Optimizarea functionarii LEA de 400 kV existente in SEN, folosite in interconexiune si pentru evacuarea de putere din centrala nucleara Cernavoda si centralele de energie din surse regenerabile din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare online (tip Smart Grid) – cu o valoare de peste 10 milioane de euro;
9. Digitalizarea retelei de transport al energiei electrice din Romania prin instalarea a doua sisteme online, pentru contorizarea si managementul datelor de masurare a energiei electrice pe piata angro si pentru monitorizarea calitatii energiei electrice – cu o valoare de peste 18 milioane de euro.
Obiectivele de investitii, ale caror aplicatii de finantare au fost aprobate prin Decizii ale Comisiei Europene, vor conduce la modernizarea capacitatilor de transport al energiei electrice si imbunatatirea eficientei energetice, prin construirea de noi linii electrice aeriene si interconectarea acestora la SEN, construirea sau retehnologizarea unor noi statii electrice, optimizarea functionarii unor linii electrice aeriene, inclusiv prin montarea de sisteme de monitorizare on-line, de tip Smart Grid si digitalizarea retelei electrice de transport.
Totodata, proiectele finantate prin Fondul pentru Modernizare vor contribui la cresterea capacitatii de interconexiune cu sistemul energetic european, precum si la dezvoltarea retelei electrice de transport a Romaniei, respectiv la securitatea, flexibilitatea si adecvanta Sistemului Energetic National, oferind premisele punerii in functiune a unor noi capacitati de productie de energie din surse regenerabile.
Concret, beneficiile majore ale realizarii acestor investitii vor materializa indicatori relevanti precum: cresterea capacitatii de transport a RET cu aproximativ 1700 MW, construirea a circa 480 de kilometri de noi linii electrice aeriene, extinderea a 5 statii electrice cu nivelul de tensiune de 400 kV, retehnologizarea in concept digital – in premiera pentru Romania – a Statiei Alba Iulia, cresterea capacitatii de interconexiune cu 600 MW (cumulat pe granitele cu Serbia si Ungaria), implementarea sistemelor de monitorizare a calitatii energiei electrice in 15 statii, precum si optimizarea si monitorizarea liniilor electrice aeriene prin sisteme digitale.
Fondul pentru modernizare reprezinta un instrument de finantare constituit din veniturile obtinute prin licitarea pe piata a 2% din totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, in baza prevederilor Directivei EU-ETS si are, ca perioada de implementare, intervalul de timp 2021-2030.
Romania are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2% din cantitatea totala de certificate pentru perioada 2021-2030, ceea ce reprezinta peste 15 miliarde de euro, suma pe care o poate utiliza pentru finantarea investitiilor.