Abordarea strategica prudenta in directia reducerii costurilor Companiei si eficientizarii activitatilor investitionale, adoptata de managementul Companiei incepand cu anul trecut, produce rezultate pozitive si in primul trimestru al anului 2021. Astfel, Compania a inregistrat in primele trei luni ale acestui an un profit net de 82 de milioane, in contextul unui profit bugetat de 70 de milioane de lei pentru intreg anul 2021. Cresterea profitabilitatii in primul trimestru al anului 2021 a fost obtinuta, in principal, prin reducerea tuturor costurilor operationale, precum si prin gestionarea eficienta a resurselor disponibile in conturile Companiei.
Una dintre preocuparile principale ale conducerii Companiei o reprezinta consolidarea permanenta si extinderea infrastructurii de transport, prin modernizarea acesteia pe baza celor mai performante tehnologii, asigurandu-se conditiile necesare pentru ca reteaua electrica de transport sa corespunda cerintelor actuale si viitoare de piata.
Investitiile - obiectivul principal pentru 2021
Pentru indeplinirea cerintelor impuse de reglementarile tehnice si operationale ale Sistemului Electroenergetic National (SEN) si ENTSO-E, Transelectrica implementeaza un amplu program de modernizare si dezvoltare, riguros fundamentat tehnic si economic, care urmareste indeplinirea misiunii fundamentale a Companiei si anume asigurarea sigurantei in functionarea SEN, dar si dezvoltarea infrastructurii energetice a tarii.
In perioada analizata, Compania deruleaza proiecte de investitii majore, aflate in diverse stadii de executie, unele dintre ele urmand a fi receptionate ca mijloace fixe in urmatoarea perioada. In primul trimestru al anului 2021, Transelectrica a realizat 27% din intreg planul anual de investitii asumat de managementul Companiei pentru intreg anul, respectiv 88,4% din valoarea bugetata pentru primele trei luni. Pentru anul 2021, Compania si-a propus un plan anual de investitii consistent in valoare de peste 307 milioane de lei.
Analiza financiara arata ca gradul de realizare a investitiilor in trimestrul I al anului 2021, fata de trimestrul I al anului 2020, este de 158,6%.
Venituri mai mari cu 20%
Veniturile totale operationale realizate in primele trei luni ale anului 2021 au inregistrat o crestere de 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, respectiv 726 de milioane lei, fata de 603 milioane de lei in primul trimestru al anului 2020. Majorarea veniturilor a fost determinata, in principal, de cresterea cantitatii de energie electrica livrata consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport si de cresterea veniturilor realizate pe piata de echilibrare. Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, cantitatea totala de energie electrica transportata in trimestrul I 2021 a crescut cu aproximativ 4%, respectiv 14,93 TWh in T1 2021, fata de 14,41 TWh in T1 2020.
Pe zona principala a activitatilor de baza (transport si dispecerizare SEN), s-a inregistrat o crestere de 5% a veniturilor, determinata in principal de cresterea cu 15% a veniturilor din transport si a altor venituri pe piata de energie. Pe zona principala a activitatilor cu profit zero, s-a inregistrat o crestere in procent de 38%, determinata in principal de cresterea veniturilor pe piata de echilibrare.
Mentinerea Ratingului Ba1 (Corporate Family Rating) cu perspectiva pozitiva acordat de agentia Moody's Investors Service arata ca Transelectrica are un profil financiar solid cu nivel redus de indatorare si valori financiare puternice, stabile si predictibile.