In urma cu peste doua saptamani, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a dat startul inscrierii primariilor din Romania in programul destinat iluminatului public ecologic in orasele si comunele din tara noastra. Astfel, din data de 24 iulie 2020 (data inceperii inscrierilor) si pana astazi, peste 800 de UAT-uri au depus proiecte pentru obtinerea finantarii nerambursabile de 90%, asigurata prin Administratia Fondului pentru Mediu. Inscrierile continua si in urmatoarea perioada, respectiv pana la data de 22 septembrie 2020.
Programul este multianual iar bugetul stabilit pentru anul in curs este de 384 milioane de lei. Prin intermediul acestuia, localitatile vor putea inlocui corpurile de iluminat public care au consum ridicat de energie electrica cu corpuri de iluminat cu LED. Totodata, administratiile locale vor putea achizitiona si sisteme de dimming/ telegestiune care permit reglarea fluxului luminos.
"De cand am dat startul inscrierilor a fost o adevarata avalansa de dosare depuse de orasele din tara pentru trecerea de la iluminatul clasic, poluator, la cel ecologic. Succesul acestui program, in premiera in lista AFM, depaseste asteptarile noastre initiale. Tocmai de aceea ne gandim foarte serios sa suplimentam suma alocata programului, mai ales ca ne permitem sa facem asta: anul acesta, AFM are cel mai mare buget din istoria sa - 2,8 miliarde de lei. Vrem ca toate primariile care au un proiect viabil sa primeasca, prin AFM, 90% din costul acestor investitii. Suplimentarea bugetului programului va avea nespus de multe rezultate pentru intreaga tara: fiecare proiect finantat va duce la scaderea cu pana la 40% a consumului de energie electrica din orasul care obtine finantarea. Or, asta inseamna costuri mai mici pentru localitati, mai putine emisii de gaze cu efect de sera si, indirect, scaderea facturii nationale la electricitate. Invit si restul primariilor sa depuna proiecte pentru a porni investitii masive in iluminatul public ecologic, in cat mai multe orase din tara. Cat priveste suplimentarea bugetului acestui program, aceasta decizie va fi luata imediat dupa inchiderea perioadei de inscriere si in functie de numarul de proiecte depuse pana in 22 septembrie", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
MMAP precizeaza ca localitatile care au maxim 4.000 de locuitori pot primi pana la 500.000 de lei pentru un astfel de proiect, in timp ce UAT-urile care au peste 4.000 de locuitori pot accesa, prin AFM, suma de un milion de lei.
AFM a inceput deja evaluarea dosarelor depuse si, in urmatoarele saptamani, va publica prima lista a localitatilor admise in program.