Compania Eaton Electric, din Bucuresti, este reprezentanta de vanzari a concernului Eaton - SUA. Subsidiara locala a fost infiintata in anul 1997, fiind, in acel moment, o sucursala a grupului Moeller. Din 2010, operatiunile au fost complet integrate in cadrul Eaton, asigurandu-se astfel livrarea catre partenerii din Romania a unor pachete complexe de produse/servicii, din domeniile distributiei energiei electrice, controlului/monitorizarii proceselor industriale, sistemelor de control etc.
Interviu cu Gabriel Tache, director de vanzari al Eaton Electric.
- Cum a evoluat compania din punct de vedere financiar, in timpul crizei economice?
- Odata cu achizitia de catre Eaton, compania noastra a integrat diviziile de UPS, bare capsulate si celule de medie tensiune (sisteme de distributie, care nu existau in nomenclatorul de produse al Moeller). Extinderea portofoliului ne-a ajutat sa limitam scaderile care au fost inregistrate odata cu instalarea recesiunii. Compania este activa in special pe segmentul de constructii, unde contractiile au avut o amplitudine de peste 35%. Astfel, corectiile medii anuale au fost de 9%, in 2012 vanzarile situandu-se la 123 milioane de lei (in scadere de la 135 milioane lei, in 2008).
- Realizati o scurta prezentare a societatii, in structura sa actuala.
- In prezent, divizia de vanzari a grupului Eaton include 65 de specialisti, care activeaza in birourile din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Sibiu si Brasov. Depozitul este amplasat in centrul logistic Bucharest West, ce deserveste atat beneficiarii din Romania, cat si pe cei din Bulgaria. Entitatea de productie (Eaton Electro - Productie) este situata in Baia Mare, unitatea respectiva fiind cea mai mare detinuta de Eaton in zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). In ceea ce priveste distributia, aceasta se realizeaza prin mai multe modalitati: direct pentru proiecte, prin firme de specialitate (45% din cifra de afaceri), catre companiile care produc tablouri electrice si cele de instalatii (carora li se furnizeaza, de regula, solutii integrate, inclusiv consultanta si proiectare).
- Care au fost principalele proiecte pentru care ati livrat materiale in ultima perioada?
- Am participat la dotarea cu echipamente electrice a sediului UniCredit (alimentare - tablouri de distributie, bare capsulate, UPS-uri cu eficienta ridicata pentru centrul de date si o parte a sistemelor destinate managementului integrat al cladirii). De asemenea, am livrat pentru diverse proiecte, cum ar fi, de exemplu, fabricile Pirelli si Continental, celule de medie tensiune, cu izolare in vid sau prin intermediul unei rasini epoxidice. In plus, suntem in proces de finalizare a lucrarilor pe care le efectuam la obiectivul Promenada, unde am furnizat tablouri de joasa tensiune si sisteme de transport din categoria barelor capsulate si este posibil sa preluam inclusiv partea de iluminare in caz de urgenta. Alte lucrari interesante, care au presupus implementarea unor solutii tehnice complexe, sunt reprezentate de National Arena si Casa Prispa.
- Cum estimati evolutia domeniului in care activati, pe termen scurt?
- Un semn ingrijorator este acela al scaderii masive a investitiilor straine directe. Pe plan local, proiectele sunt in continuare amanate, iar sursele de finantare sunt limitate. In plus, procesele de insolventa ii determina pe furnizori sa actioneze cu multa precautie. Date fiind toate aspectele mentionate, putem afirma ca sectorul constructiilor va stagna si in 2013. Totusi, obiectivul Eaton Romania este de obtinere a unei cresteri de 5% - 6%, ce ar putea fi generata de comercializarea produselor noi.