Trei proiecte, cu o valoare totala de 203,41 milioane de lei, vor beneficia de finantare nerambursabila, prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020. Contractele de finantare au fost semnate, recent, de autoritati, suma nerambursabila ce va fi alocata ajungand la 198,8 milioane de lei (98% din valoarea totala). Fondurile au fost obtinute de consiliile judetene, in parteneriat cu comunele beneficiare ale proiectului.
Doua proiecte sunt situate in judetul Tulcea si vizeaza reabilitarea DJ 229 (pe tronsonul Valea Teilor - Nicolae Balcescu) si DJ 222B (pe sectorul Stejaru - Cerna). Cel de-al treilea contract vizeaza reabilitarea si modernizarea DJ 108A (limita judetului Cluj - Bogdana), din Salaj.
Proiectul care vizeaza modernizarea celor 22,8 km de pe DJ 229 (Valea Teilor - Nicolae Balcescu) are o valoare totala de 52,23 milioane de lei, din care 50,98 milioane de lei reprezinta finantarea nerambursabila. Durata de implementare a lucrarilor a fost stabilita la 36 de luni. Potrivit datelor MDRAPFE, circa 6.496 de locuitori si 128 de societati comerciale din comunele Nalbant, Valea Teilor si Izvoarele vor fi deserviti de infrastructura rutiera secundara modernizata. Pe langa modernizarea propriu-zisa a drumului, contractul prevede crearea de noi facilitati de acces si mobilitate prin construirea de piste pentru biciclisti si modernizarea sau construirea de statii pentru calatori.
Modernizarea traseului DJ 222B (Stejaru - Cerna), sector cu o lungime de 54 km, va contribui la cresterea gradului de accesibilitate a coridorului TEN-T (Constanta - Tulcea - Braila - Galati) pentru zonele rurale aferente comunelor Stejaru, Topolog, Dorobantu si Cerna. Vor fi create noi facilitati de acces si mobilitate prin construirea de piste pentru biciclisti si modernizarea/ construirea de statii pentru calatori. Valoarea investitiei este de 98,18 milioane de lei, din care 96.21 (98%) reprezinta valoarea finantarii nerambursabile.
Contractul de reabilitare si modernizare a DJ 108A (limita judetului Cluj - Bogdana) vizeaza lucrari pe o lungime de 11,6 km si are o valoare totala de 53 milioane de lei, din care 51,63 milioane de lei reprezinta fonduri nerambursabile, constituite din alocari din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) in proportie de 85% din valoarea proiectului si din contributii de la bugetul de stat (15%).