Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat ca procedura de obtinere a avizelor necesare construirii de autostrazi va fi simplificata, cu prilejul unei vizite de lucru pe santierul autostrazii Sebes - Turda, pe care l-a vizitat impreuna cu directorul general al CNADNR, Catalin Homor. Cei doi oficiali au inspectat, recent, santierele autostrazilor Gilau - Nadaselu si toate loturile aferente autostrazii Sebes - Turda. "Suntem inainte de a incepe un nou sezon de constructii. (…) Am gasit proiecte blocate, am facut o lista cu ele si cu potentiale solutii. Vom propune o ordonanta de urgenta care va fi promovata cat mai curand si speram, astfel, sa rezolvam multe din problemele pe care colegii nostri din teritoriu, partenerii si consultantii ni le-au semnalat ca ar fi principalele motive pentru intarzierile de la sase luni pana la doi ani pentru constructia de autostrazi, cai ferate si alte obiective de infrastructura. Dorim sa vedem cum putem sa ajustam aceasta OUG care, daca va fi aprobata in aceasta forma pe care noi am propus-o sau intr-o forma apropiata, va usura foarte mult desfasurarea proceselor de infrastructura si credem ca va incepe o noua etapa in constructia de drumuri in Romania", a declarat Dan Costescu.
Astfel, potrivit ministrului Transporturilor, se vor reduce termenele si birocratia necesara pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol si se intentioneaza limitarea la maximum 15 zile pentru obtinerea avizelor pentru electricitate si gaze naturale. "Practic, din momentul acela, autorizatia de construire se poate emite. Pentru scoaterea din circuitul forestier, de asemenea, vom avea un termen scurt de 15 zile, urmand ca pentru toate aceste avize aprobarea definitiva sa se obtina pe calea normala, dar fara a ne opri pe noi pentru a obtine autorizatia de construire si a incepe lucrarile. Va fi o obligatie a constructorului sa puna la dispozitie avizele finale pana la data predarii santierului in forma finalizata, adica data receptiei. Este o regula generala simpla, care ne va ajuta sa progresam foarte mult, mai ales ca vom evita si efectul acela de cascada, inlantuind o multime de avize care nu veneau. De la 6 luni ne duceau cu intarzierile la doi ani pentru exproprieri si alte probleme care ne impiedicau sa construim la timp", a explicat Dan Costescu.
Cu prilejul acelorasi vizite, Catalin Homor, directorul general al CNADNR, a declarat ca "suntem la inceput de an si la deschiderea santierelor vreau ca mobilizarea sa fie la nivel de 100% pentru toti antreprenorii. Ca sa recuperam si sa ajungem sa respectam graficele de executie, va trebui ca toata lumea sa fie implicata la capacitate maxima si fiecare sa-si faca treaba asa cum trebuie. Le-am solicitat angajatilor din companie sa urmareasca responsabil desfasurarea proiectelor, astfel incat la finalul acestui an sa avem si proiecte finalizate, nu numai cu probleme".