Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON in Romania, a bugetat pentru acest an investitii de 915 milioane lei (peste 180 milioane de euro), cu 36% mai mult fata de anul anterior, acestea fiind cele mai mari din ultimii 18 ani, de la intrarea pe piata din Romania, ridicand la circa 1,6 miliarde de euro valoarea totala a investitiilor in retele.
Fondurile se vor indrepta cu prioritate catre modernizarea, extinderea, automatizarea si digitalizarea retelelor de distributie a gazelor naturale si energiei electrice.
Compania opereaza 25.000 km de retea de gaze naturale si peste 81.000 km de retea de electricitate.
Pe partea de electricitate, rezultatele investitiilor realizate an de an se vad in cresterea sigurantei si a calitatii serviciului de distributie. Astfel, in 2021, compania a inregistrat cea mai mica durata a intreruperilor neplanificate in alimentarea cu energie electrica din Romania, de 89 de minute, iar anul trecut acest indicator a scazut si mai mult, ajungand la 76 de minute. Este o imbunatatire de 24 de ori fata de cele 1.800 de minute/an, inregistrate inainte de privatizare, in anul 2005.
Progrese au fost consemnate si pe partea de gaz, unde consumul tehnologic al retelei s-a redus cu 57% fata de 2012. Spre comparatie, reducerea consumului tehnologic cu 587 GWh (respectiv 56 milioane mc) este echivalenta cu consumul anual al unui oras de circa 100.000 locuitori, cum ar fi, de exemplu, Satu Mare.
„Intoarcerea la normalitate privind stabilirea tarifelor de distributie, asa cum prevede legislatia in vigoare, va permite Delgaz Grid sa aplice, in acest an, un plan de investitii record, de peste 180 de milioane de euro, din surse proprii si din fonduri europene, cu 36% mai mari fata de cele de anul trecut. Acesti bani se vor duce cu prioritate catre modernizarea, extinderea, automatizarea si digitalizarea retelelor de distributie a gazelor naturale si energiei electrice”, declara Cristian Secosan, directorul general al Delgaz Grid.
Investitii 2022
Anul trecut, compania a investit 673 milioane lei (136,5 milioane de euro), din care 390 milioane lei (79 milioane de euro) reprezinta valoarea investitiilor in distributia de gaze naturale.
Au fost modernizate conducte si bransamente de gaze naturale (prin inlocuiri si protectie catodica) pe o lungime de 278 de kilometri. Totodata, sistemul de distributie a gazelor naturale a fost extins cu peste 600 km, fiind racordati circa 38.500 noi consumatori. In colaborare cu autoritatile locale au fost infiintate opt distributii noi de gaze naturale in judetele Iasi, Cluj, Maramures, Botosani, Neamt si Sibiu, iar pentru imbunatatirea calitatii serviciului de distributie au fost modernizate patru statii de reglare masurare.
Pe parte de energie electrica au fost realizate investitii in valoare de 283 milioane lei (57,5 milioane de euro), din care 26 milioane lei (5,3 milioane de euro) reprezinta fonduri UE. Reteaua electrica a fost modernizata pe o lungime de 1.129 km si au fost montate circa 270 de echipamente telecomandate (separatoare si reclosere) in retelele aeriene de medie tensiune. Au fost realizate lucrari de modernizare la echipamente din 51 statii de transformare. De asemenea, au fost construite 58 de posturi de transformare noi, iar peste 310 au fost modernizate.
Reteaua a fost extinsa cu 566 de km si au fost racordati peste 28.000 de noi consumatori. Anul trecut, numarul prosumatorilor a ajuns la 5.455, triplu fata de 2021.
Un capitol important al investitiilor il reprezinta digitalizarea proceselor interne si externe, anul trecut fiind puse la dispozitia clientilor si angajatilor aplicatii referitoare la programarea vizitei pentru citirea contoarelor, respectiv a vizitei la centrele de relatii cu publicul, de anuntare a deranjamentelor sau o platforma pentru contractori.
Investitii 2023
In acest an, compania si-a propus sa investeasca 915 milioane lei (peste 180 milioane de euro).
Gaze naturale - sunt prevazute investitii in valoare de 410 milioane lei (83 milioane euro). Vor fi modernizate conducte si bransamente de gaze naturale pe o lungime de peste 250 kilometri. Totodata, pentru imbunatatirea calitatii serviciului vor fi modernizate 10 statii de reglare-masurare. In colaborare cu autoritatile locale se vor infiinta 10 distributii noi de gaze naturale in judetele Iasi, Bacau, Cluj, Satu Mare, Botosani si Suceava. O prioritate pentru acest an o reprezinta si extinderea sistemului de distributie a gazelor naturale si racordarea noilor consumatori.
Energie electrica - sunt programate investitii in valoare de 505 milioane lei (102 milioane de euro), din care 95 milioane lei (19 milioane de euro) reprezinta fonduri UE. Investitiile vizeaza continuarea implementarii SCADA si automatizarea sistemului de distributie, SMART metering, modernizarea retelelor aeriene, a statiilor si posturilor de transformare, extinderea retelei de distributie pentru racordarea de noi consumatori, precum si indeplinirea cerintelor din standardul de performanta.
Proiecte cu fonduri europene - la acest moment, sase proiecte in valoare de circa 254,5 milioane lei fara TVA (circa 51,9 milioane de euro), cu finantari de 182,3 milioane lei (circa 37,2 milioane de euro) se afla in diferite stadii de implementare.
Trei dintre proiecte vizeaza modernizarea, in scopul preluarii energiei electrice produse din resurse regenerabile, a cinci statii de transformare din judetele Vaslui, Botosani si Suceava. Alte trei proiecte vizeaza modernizarea retelei de distributie si montarea a cate circa 10.000 de contoare inteligente la consumatori in municipiile Iasi si Suceava, respectiv in judetul Neamt.
Tot in acest an am planificat modernizarea a circa 1.800 km de retea si instalarea a 175 de echipamente telecomandate (separatoare si reclosere).
Contorizare inteligenta - la sfarsitul anului 2022 erau instalate contoare inteligente la circa 300.000 de consumatori. Pentru anii urmatori Delgaz Grid urmareste montarea a inca 425.000 de contoare, ceea ce inseamna ca 47% dintre clienti vor avea instalate contoare inteligente pana la sfarsitul anului 2028.