Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA atribuie, la inceputul acestui an, doua noi contracte de executie cu o valoare cumulata de 286,4 milioane de lei, ce vizeaza constructia drumului de legatura dintre autostrada A1 Arad - Timisoara si DN 69, dar si reabilitarea Podului peste bratul Borcea. De asemenea, institutia a anuntat si actualizarea datelor unor proiecte ce vor beneficia de finantare europeana.
Astfel, pe 7 ianuarie 2021, compania a desemnat castigatorul pentru proiectarea si executia drumului de legatura dintre Autostrada A1 Arad - Timisoara si DN 69. Ofertantul castigator este Todini Costruzioni Generali SpA, cu pretul de 189,57 milioane de lei (fara TVA). Durata de executie prevazuta este de 24 de luni, din care 6 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executie. Perioada de garantie a lucrarilor este de 84 de luni.
"Semnarea contractului de achizitie publica va fi posibila in cel mai scurt timp, dupa indeplinirea formalitatilor legale privind elaborarea si avizarea contractului", precizeaza reprezentantii CNAIR SA.
Traseul drumului de legatura are o lungime de 10 km si incepe cu circa 300 de metri inaintea intersectiei existente dintre drumurile DJ 692 si E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier, si se dezvolta pe directia Nord-Est spre Aautostrada A1. Clasa tehnica a drumului de legatura este II, iar viteza de deplasare va fi de 100 km/h.
Patru oferte depuse pentru reabilitarea Podului peste bratul Borcea
In ceea ce priveste atribuirea contractului de reabilitare a Podului peste bratul Borcea, situat pe Autostrada A2, la km 149+680, CNAIR SA a deschis, pe 6 ianuarie 2021, ofertele lansate de patru antreprenori interesati, care au depus documentatii pana la termenul-limita prevazut in anuntul de participare. Acestia sunt reprezentati de:
- Asocierea Constructii Erbasu SA - Vahostav - SK AS;
- Asocierea Autoprima Serv - Luconsa BM;
- Asocierea Maristar Com - Hydrostoy AD;
- Spic Internazionale.
"Podul peste bratul Borcea, cu o lungime de 970 de metri, este o parte importanta a Coridorului IV Pan-European care traverseaza Romania de la Vest la Est. Lucrarile, cu un grad ridicat de complexitate, vor fi executate pentru prima oara dupa 38 de ani, perioada in care acest pod nu au suferit nici un fel de lucrari de reparatii semnificative pe partea rutiera", precizeaza un comunicat CNAIR SA.
Valoarea estimata a procedurii de achizitie publica este de 96,79 milioane de lei, finantarea urmand a proveni din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.
Durata de executie a lucrarilor este de 24 de luni, iar perioada de garantie de minimum 36 de luni.
Concomitent cu aceasta procedura de achizitie, CNAIR a demarat, in cursul anului 2020, si procedura de achizitie publica ce are ca obiect "Realizarea lucrarilor de Reabilitare a Podului de la Cernavoda, situat pe Autostrada A2, la km 157+600", cu o valoare estimata de 81 milioane de lei. Pentru aceasta procedura, comisia de evaluare analizeaza ofertele depuse.
Actualizare a contractului de executie a autostrazii Timisoara-Lugoj
CNAIR SA a mai anuntat si semnarea, la finalul anului 2020, a unui act aditional la Contractul de Finantare nr. 82/20.07.2017, pentru proiectul ce prevede "Constructia autostrazii Timisoara - Lugoj si a variantei de ocolire Timisoara la standard de autostrada - Faza 2". Prin semnarea acestui document se modifica Art. 2 al contractului, referitor la durata contractului, alin (2), care va avea urmatorul cuprins: "(2) Perioada de implementare a Proiectului este de 120 de luni, respectiv intre data de 01.01.2014 si 31.12.2023, la care se adauga, daca este cazul, si perioada de desfasurare a activitatilor proiectului inainte de semnarea Contractului de Finantare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor".
Toate celelalte prevederi importante ale contractului si ale anexelor acestuia raman neschimbate.
Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana, din Fondul de Coeziune, prin POIM 2014-2020.
A doua faza a proiectului vizeaza drumuri cu o lungime totala de 35,12 km, valoarea totala a investitiei fiind estimata la circa 18 milioane de euro.