RO EN
Coșul este gol

BIHOR: Proiecte de investitii de 800 milioane euro, finantate din fonduri europene

Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, si cei doi vicepresedinti, Mircea Malan si Calin Gal, au prezentat un raport de activitate la un an de la preluarea conducerii institutiei.
Activitatea din ultimul an a fost concentrata in patru mari directii: (1) eficientizarea activitatii in Consiliul Judetean Bihor si in institutiile subordonate, (2) incheierea unor parteneriate pentru dezvoltare, (3) continuarea, deblocarea si relansarea proiectelor preluate de la fosta administratie si (4) initierea unor proiecte noi cu fonduri europene in infrastructura, turism, mediu si cultura.
Eficientizarea activitatii se traduce intr-o economie anuala de 6 milioane de euro, rezultata din restructurarile de personal si reducerea cheltuielilor de functionare. Numarul angajatilor din Consiliul Judetean Bihor si institutiile subordonate, inclusiv cele din domeniul sanatate si asistenta sociala, a scazut de la 2.634 la 2.090 de angajati.
„La baza oricarei investitii sau dezvoltari stau bugete solide, bine racordate la realitate. Am avut doua obiective in prima faza: deblocarea unor sume prin reorganizarile facute si redirectionarea acestora in zona de dezvoltare. Pana la 30 septembrie, economiile din reorganizarea activitatii au fost de 5,15 milioane de euro. Bugetul de dezvoltare este anul acesta de 286 de milioane de lei, dublu fata de anul 2020, cand a fost de 153 de milioane de lei. Pe executia bugetara pe care am facut-o pana la data de 30 septembrie, am ajuns la un procent de 68-70% realizari pe diferite componente ale acestui buget”, a precizat Calin Gal, vicepresedinte al CJ Bihor.
In primul an de mandat, proiectele pregatite sau incepute in anii anteriori au fost deblocate, relansate si continuate. Printre acestea, amintim construirea celor doua autogari la Beius si Marghita, lansarea licitatiei pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea pe fonduri europene, continuarea lucrarilor pe mai multe drumuri judetene si la bazinele de inot didactice din judet, dar si deblocarea proiectelor pe fonduri europeen (Parcul Stiintific si Tehnologic si ROHU 126 – Cabana Vadu Crisului).
Un obiectiv asumat de noua conducere este transformarea judetului Bihor intr-un judet mai curat. In acest sens, a inceput implementarea efectiva a Sistemului de Management Integrat al Deseurilor, a demarat amenajarea a 4 centre de colectare separata a deseurilor in Beius, Marghita, Salonta si Alesd. Totodata, a fost derulata campania „Iunie – luna curateniei in judetul Bihor” si a inceput curatarea drumurilor judetene. Un alt proiect important este construirea a patru adaposturi pentru cainii fara stapan in Beius, Marghita, Salonta si Alesd.
„O administratie publica responsabila nu poate sa ramana indiferenta fata de realitatea exodului din mediul rural, mai ales intr-un judet in care exista un mare potential turistic. Putem crea conditii mai bune de trai in mediul rural, sa ii ajutam pe bihoreni sa isi gaseeasca un rost in satul bihorean. Consiliul Judetean Bihor a incheiat mai multe protocoale cu ANANP si cu mai multe primarii din judetul Bihor. Pregatim mai multe proiecte care vor fi depuse in decembrie, cu ajutorul carora vrem sa dezvoltam zona de infrastructura turistica a judetului nostru si sa asiguram protejarea florei si faunei din ariile protejate. Nu ne vom opri la aceste proiecte. Vrem ca in urmatoarea perioada sa ne asumam realizarea unor proiecte in turism, a agriculturii si sprijinirii oamenilor care locuiesc in zona rurala. Evident ca nu putem vorbi de un turism de calitate, daca nu avem un judet curat. Avem multe proiecte pe infrastructura care vizeaza acest lucru”, a declarant in conferinta de presa Mircea Malan, vicepresedinte al CJ Bihor.
Conducerea Consiliului Judetean Bihor a incheiat in utimul an parteneriate cu institutii si autoritati locale pentru dezvoltarea unor proiecte in infrastructura, turism, mediu si cultura. Amintim, printre acestea, parteneriatul cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru realizarea proiectelor de infrastructura rutiera pe teritoriul judetului Bihor, parteneriatul cu Consiliile Judetene Alba si Cluj pentru dezvoltarea infrastructurii si promovarea turismului in Muntii Apuseni, parteneriatul cu Primaria Oradea pentru fuziunea muzeelor, organizarea in comun a unor evenimente culturale si proiecte de dezvoltare, dar si parteneriatul cu Transgaz, pentru extinderea magistralelor de gaz Huedin – Alesd si Stei – Deva.
Accesarea fondurilor europene a reprezentat, de asemenea, un obiectiv important pentru noua administratie. Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a amintit cateva dintre cele mai importante proiecte.
„Ne propunem sa accesam fondurile europene care ne stau la dispoztie. In acest sens, cel mai important proiect pe care l-am inceput in parteneriat cu primariile din Arad si Oradea si Consiliul Judetean Arad este Drumul Expres Oradea – Arad, un proiect aflat in derulare si ne propunem ca anul viitor sa finalizam toata documentatia tehnica, pentru a lansa licitatia pentru executia lucrarilor. Pe teritoriul judetului Bihor, DX are o lungime de aproximativ 60 de kilometri, iar valoarea estimata a acestui tronson este de 650 de milioane de euro. Un alt pachet de proiecte cu fonduri europene sunt centurile, atat cele din zona metropolitana Oradea, unde se lucreaza si la finalul acestei luni vom avea finalizat proiectul tehnic, cat si cele trei centuri importante: Alesd, Beius si Sanmartin. Aceste trei proiecte, derulate cu CNAIR, vor fi finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare, iar valoarea cumulata se ridica la peste 130 de milioane de euro. Pentru dezvoltarea infrastructurii la Aeroportul Oradea sunt in lucru doua proiecte cu o valoare estimata la 36 de milioane de euro”, a declarant Ilie Bolojan, presedintele CJ Bihor, in conferinta de presa.
Anul acesta a fost infiintata compania aeriana locala „Air Oradea” si a fost incheiat contractual pentru realizarea terminalului Cargo la Aeroportul Oradea, o investitie privata de 32 de milioane de euro.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor a mai facut referire la realizarea unui inel rutier metropolitan, o sosea de 20 de kilometri realizata cu Primaria Oradea, propusa spre finantre prin PNI Anghel Saligny. Raportul de activitate poate fi accesat aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter