Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat planul de investitii al Transelectrica pentru perioada 2022-2031, in valoare de 7,1 miliarde lei, potrivit unui comunicat al ANRE.
Astfel, un procent de 29% din valoarea totala a investitiilor planificate in perioada este alocat lucrarilor care au ca scop retehnologizarea retelelor electrice de transport (RET) existente, 26% pentru integrarea productiei din surse regenerabile si din alte centrale noi, iar 30% pentru lucrari care au ca finalitate cresterea capacitatii de interconexiune.
Planul de dezvoltare integreaza proiectele de interes comun care contribuie la implementarea prioritatilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetica transeuropeana: "Black Sea Corridor", "Mid Continental East Corridor" si "North CSE Corridor", cu termene de punere in functiune estimate in perioada 2025-2030 si proiecte de interconexiune, care urmaresc atingerea obiectivului privind gradul de interconectare de 15% pana in anul 2030, stabilit la nivelul Comisiei Europene.
In perioada 2023 - 2025 sunt prevazute puneri in functiune ale unor lucrari de investitii care vor asigura cresterea capacitatii de transport al energiei electrice si a sigurantei alimentarii pentru satisfacerea cererii de consum de energie electrica la nivelul indicatorilor de calitate prevazuti de standardul de performanta al serviciului de transport energie electrica. Astfel, pana in anul 2025 este prevazuta finalizarea urmatoarelor obiective: LEA 400 kV Brazi Vest - Teleajen - Stalpu inclusiv statie noua de 400 kV la Stalpu, extinderea statiei Brazi Vest si realizarea statiei de 400 kV Teleajen, marirea capacitatii de transport LEA 220 kV Stejaru - Gheorgheni - Fantanele, marirea capacitatii de transport tronson LEA 400 kV Bucuresti Sud - Pelicanu, LEA 400 kV d.c. (1c.e.) Gutinas - Smardan, LEA 400 kV Portile de Fier - Resita inclusiv statia de 400 kV Resita.
"Ma bucur sa anunt ca prin realizarea acestor obiective se fac pasi importanti astfel incat reteaua nationala de transport sa asigure evacuarea a cel putin 7.000 MW din surse regenerabile, indeplinindu-se astfel obiectivul strategic asumat de Romania prin PNIESC pentru anul 2030", a spus Dumitru Chirita, presedintele ANRE.
El a mentionat ca, in perioada 2018 - 2022, C.N.T.E.E. "Transelectrica" S.A. a realizat investitii consistente in valoare de 1,1 miliarde lei, cele mai importante obiective fiind: LEA Cernavoda - Stalpu cu racord in statia Gura Ialomitei si retehnologizarea statiilor de 220 kV si 400 kV Otelarie Hunedoara, Domnesti, Munteni, Craiova Nord, Bacau Sud si Roman Nord.