La sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor a avut loc intalnirea de lucru la care au participat ministrul Lucian Bode, Prim-Ministrul, Ludovic Orban, primarul general ales al Capitalei, Nicusor Dan, impreuna cu cei din conducerile companiilor aflate in subordinea Ministerului, care gestioneaza proiectele de infrastructura si transport aferente Capitalei si zonei metropolitane Bucuresti-Ilfov.
Discutiile s-au concentrat pe prezentarea unor proiecte precum centura existenta a Bucurestiului, noua centura rutiera, extinderea magistralelor de metrou, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii feroviare care inconjoara Capitala, modernizarea Garii de Nord, dar si dezvoltarea conceptelor de tren metropolitan si statii multimodale. Un alt subiect al discutiilor a fost si modul in care vor colabora, pe viitor, reprezentantii Ministerului si cei ai Primariei Generale a Bucurestiului pentru accelerarea realizarii investitiilor in domeniul transporturilor.
Ministrul Lucian Bode a subliniat faptul ca proiectele de infrastructura ale primarului general ales al Capitalei, Nicusor Dan, alaturi de cele cuprinse in Planul investitional pentru infrastructura elaborat la nivelul Guvernului, prevazute pentru zona Capitalei, vor determina atat cresterea mobilitatii, reducerea aglomerarii din trafic care exista in prezent in Bucuresti si in zona metropolitana aferenta, cat si atragerea de noi investitii pentru imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din aceasta zona.
“Astazi, aici, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, a avut loc o prima intalnire de lucru avand drept obiectiv principal analiza portofoliului de proiecte de infrastructura de transport pe toate modurile de transport: rutier, feroviar, metrou, aerian, din regiunea Bucuresti-Ilfov. Am vorbit despre proiectele care vor transforma Bucurestiul in noul Bucuresti, un Bucuresti durabil, modern, conectat in interior si in exterior printr-un sistem integrat si eficient de transport. Pentru acest lucru, clar ca este nevoie de un parteneriat, un parteneriat solid intre administratia locala si cea centrala si de o viziune comuna de dezvoltare. Astazi, impreuna cu directorii principalelor companii din minister, impreuna cu colegii care coordoneaza componenta de fonduri europene din ministerul nostru am discutat si, credem noi, ca am dat startul unui proces de constructie, al unui proces amplu in care am setat viziunea coerenta de dezvoltare a Bucurestiului si a regiunii de Bucuresti-Ilfov, a regiunii Ilfov din punct de vedere al infrastructurii de transport.
In cadrul intalnirii am prezentat stadiul pe fiecare proiect de dezvoltare a infrastructurii de transport, pe toate modurile de transport, pe de-o parte, si pe de alta parte am prezentat planul investitional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru urmatorii 10 ani, cu focusare pe regiunea Bucuresti-Ilfov. Speram noi ca a fost doar un inceput, un bun inceput si in continuare aceste intalniri vor avea loc cu regularitate. Am si stabilit un mod de lucru imediat ce domnul primar general va prelua mandatul. Un mod transparent si care va debloca, sunt sigur, tot ce era blocat pana acum in privinta proiectelor comune”, a declarat ministrul Lucian Bode.